Του Δημήτρη Μαρκοπουλου

Σήμερα αναμένεται να ληφθεί τελικά η απόφαση αναφορικά με την τοποθέτηση ή οχι της αλυσίδας Μαρινόπουλος στο αρθρο 99.

Σύμφωνα μη πληροφορίες, αν και η αρχική εκτίμηση ανέφερε πως το πιθανότερο ενδεχόμενο ήταν η οποία απόφαση να υπάρξει τη Δευτέρα, το κλίμα συναίνεσης του 45% προμηθευτών και των ορκωτών ελεγκτών δημιουργεί κινητικότητα.

Ηδη το σχέδιο της Σκλαβενίτης, με σειρά όρων, οπως τη διενέργεια due diligence αλλά και την προϋπόθεση συναίνεσης προμηθευτών και τραπεζών προωθήθηκε κι αναμένονται εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, από την κατάθεση του αιτήματος της Μαρινόπουλος ΑΕ για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης στις 28 Ιουνίου 2016 μέχρι και σήμερα 1η Ιουλίου 2016 η εταιρία εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι απέδειξαν την ισχυρή υποστήριξή τους προς την εταιρεία, ενώ και πολλοί πιστωτές έδειξαν πως στηρίζουν την προσπάθεια της Μαρινόπουλος AE

Αξίζει να σημειωθεί ότι διενεργήθηκε μια άψογη διαδικασία εκδίκασης κατά την οποία το σύνολο των διαδίκων επέδειξαν το σεβασμό τους προς την Μαρινόπουλος ΑΕ

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney.gr:

Με παρόντες εκατοντάδες εργαζόμενους του ομίλου Μαρινόπουλος που ζητούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και οι θέσεις εργασίας τους, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου για έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις της επιχείρησης, στις 21 Σεπτεμβρίου, για υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Ειδικότερα, η συζήτηση των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα τόσο από εργαζόμενους όσο και από δικηγόρους.

Μέχρι τώρα στο δικαστήριο ασκούνται παρεμβάσεις από τράπεζες, εργαζόμενους και πιστωτές (επιχειρήσεις).

Συγκεκριμένα πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν -μεταξύ άλλων- οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος παρέμβαση άσκησε στη δίκη το ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Κατά τη συζήτηση των αιτήσεων οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Από την πλευρά της η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να καταβάλει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά – όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο – οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ομίλου Μαρινόπουλος δήλωσαν ότι το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος για την προστασία της Μαρινόπουλος, αναγνώστηκε επιστολή που απέστειλε η εταιρεία Σκλαβενίτης, στην οποία εκφράζεται η πρόθεσή της να να διερευνήσει τις πιθανότητες συμμετοχής της στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος υπό προϋποθέσεις.

Διαβάστε κείμενο που αναγνώστηκε στο Πρωτοδικείο κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για το άρθρο 99

 

Πηγή: protothema.gr