Της Ελένης Στεργίου

Οι δανειστές το ξεκαθάρισαν στο Eurogroup: Προχωρήστε με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα. Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μάζεψε τη γκάφα που έκανε την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, τελικά δεν γλίτωσε καμία από τις τρεις ενεργειακές επιχειρήσεις την πώληση και παρά την απόσυρση της λίστας από το πολυνομοσχέδιο πήραν επισήμως τον δρόμο της αποκρατικοποίησης. Πρόκειται για το 17%, το 35% της ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2017 θα είναι το έτος που τουλάχιστον η ΔΕΗ θα έχει εκπληρώσει το στόχο πώλησης, κάτι που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό Ενέργειας Πανό Σκουρλέτη και ενισχύει τις εικασίες ότι δεν θα έχει αυτό το χαρτοφυλάκιο μετά τον ανασχηματισμό. Το ΤΑΙΠΕΔ λοιπόν ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες (από Σεπτέμβριο), με τις τρεις εταιρείες να συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ Β 1472). Από το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει ότι, έως και το 3ο τρίμηνο του 2016, θα πρέπει να προχωρήσει η πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης για τα ποσοστά των τριών κρατικών εταιρειών.

Την τιμητική της θα έχει η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές, που, αν ήταν εφικτό, η κυβέρνηση θα ήθελε να είχε προχωρήσει την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ εντός του 2016, το οποίο είναι πολύ δύσκολο, διότι εκκρεμεί το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ. Ο διαγωνισμός για τη πώληση του 17% της ΔΕΗ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκηρυχθεί εντός του 2017. Προηγείται όμως η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η εισαγωγή του 29% στο χρηματιστήριο, καθώς η απόσχισή του διαχειριστή από τη ΔΕΗ. Να σημειώσουμε με αφορμή την έλευση του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα ότι είναι ζωηρό το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για επενδύσεις στη ΔΕΗ, όπου στο τραπέζι πέρα από πιθανή συμμετοχή σε μελλοντικό διαγωνισμό, είναι να προταθεί σε ρωσικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να συμπράξουν σε επενδυτικά σχέδια. Ωστόσο, εκκρεμεί το αίτημά της να της παραχωρηθεί το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, στη Φλώρινα, ως αντιστάθμισμα για τη ματαίωση των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και στο Πευκόφυτο, που «χρωστάει» η Ελλάδα στη Ρωσία από την προηγούμενη συμφωνία με την Gazprom.

Για τα ΕΛΠΕ εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίηση του 35% και μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προσλάβει συμβούλους για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και την εν συνεχεία υποβολή των σχετικών εισηγήσεων.

Ομοίως και για τη ΔΕΠΑ, όπου προς ιδιωτικοποίηση είναι το 65%. Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% στη ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Για την ΔΕΠΑ σημαντικό ρόλο για την αποκρατικοποίηση διαδραματίζει το άνοιγμα της αγοράς που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016.