ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προχωρά η σύμπραξη ΔΕΗ – Κοπελούζου – ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Τέλη του 2025 σε εμπορική λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου, που θα κοστίσει περί τα 400 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, με την εμπορική της λειτουργία να τοποθετείται στα τέλη του 2025.

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%, που θα δώσει τη δυνατότητα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Για την υλοποίηση της μονάδας έχουν συμπράξει τρεις μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι της χώρας με επικεφαλής την ΔΕΗ, η οποία έχει την πλειοψηφία των μετόχων (51%), τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου (20%), η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή του έργου, με το εργοτάξιο να έχει πιάσει ήδη δουλειά.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 400 εκατ. στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες.

Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου, ξεκίνησαν οι εργασίες Πολιτικού Μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE).

Όσον αφορά στον αεριοστρόβιλο, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η δοκιμή «Full Speed No Load (FSNL)». Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή λειτουργίας του αεριοστροβίλου με καύση φυσικού αερίου, στο εργοστάσιο συναρμολόγησής του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων, όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό.

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι τοποθετημένος στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης και θα διασταυρωθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με υπόγειο αγωγό, με την πλωτή μονάδα FSRU Αλεξανδρούπολης, αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.

Έτσι, ο σταθμός αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προστίθεται στην αλυσίδα των σημαντικών ενεργειακών της υποδομής που εδραιώνουν τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου.

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων, με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH.

Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου, αλλά και μικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μίγμα έως και 50% και έτσι θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μίγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο.

Διαβάστε ακόμη

AEGEAN: Με ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα φέτος – 13,4 εκατ. προσφερόμενες θέσεις αυξημένες 6%

Christian Pirkner (EMPSA): Το ελληνικό σύστημα IRIS μπορεί να ταξιδέψει εκτός συνόρων (pic)

Ηelleniq Energy: Συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους €1 δισ. με ελκυστικούς όρους  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

string(0) ""