Η ανάπτυξη 1,5-2% δεν είναι αρκετή για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και τις αγορές, υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εκδήλωση “Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη: Προκλήσεις και προϋποθέσεις”, που διοργανώνουν από κοινού ΣΕΒΕ και ΣΕΒ.

Ο κ. Μυτιληναίος εντόπισε θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το αρνητικό κατά 21 δισ. ευρώ εμπορικό ισοζύγιο και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Εκτίμησε δε ότι, χωρίς συνολική βιομηχανική πολιτική, η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο του 12% συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την ώρα που η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 20%.

Αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη της περιφερειακής συνεργασίας των βιομηχάνων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την 4η βιομηχανική επανάσταση

“Στις αρχές του ’90 έπαιζε το σκηνικό να αναλάβει η Θεσσαλονίκη τον γεωπολιτικό ρόλο της πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Για αυτό είχα αγοράσει τότε το κτήριο που στέγαζε το αμερικανικό προξενείο, το σημερινό Daios, για να γίνουν εκεί τα κεντρικά της εταιρείας μου για τα Βαλκάνια. Αυτό το όνειρο πέταξε, αλλά ήρθε η ώρα να επαναληφθεί και να γίνει πραγματικότητα”, τόνισε.

Ο κ. Μυτιληναίος απηύθυνε κάλεσμα στους “φίλους και συναγωνιστές” βορειοελλαδίτες βιομηχάνους “να τολμήσουμε μαζί για να μην χάσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό εργοδοτική και επιχειρηματικό κίνημα “σε μία χώρα όπου το επιχειρείν δεν παίρνει την κοινωνική αξία που του αναλογεί”.

“Η βόρεια Ελλάδα υπέστη μεγάλο πλήγμα στην κρίση. Η περιοχή μπορεί να συμβάλλει στο νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης”, σημείωσε, τονίζοντας πως οι εργοδότες και οι βιομήχανοι πρέπει να συνεργαστούν σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να συνδράμουν στον καθορισμό βιομηχανικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα.

Για τις διεθνείς προκλήσεις

Στις διεθνείς προκλήσεις ο κ. Μυτιληναίος διαπίστωσε τον “τραμπισμό”, που εκτίμησε ότι θα παραμείνει σε ισχύ παραπάνω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, την άνοδο της Κίνας που “ανέλαβε να γίνει υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης”, τους εμπορικούς πολέμους – εκτίμησε ότι το ευρώ θα δεχθεί συναλλαγματικές πιέσεις το επόμενο διάστημα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο για αστάθεια λόγω του Brexit, της ανόδου του λαϊκισμού και της ιταλικής δημοσιονομικής απειθαρχίας.

Τόνισε πως ο λαϊκισμός στην Ευρώπη ενισχύεται και επέστησε την προσοχή στις προσεχείς ευρωεκλογές, οι οποίες “μπορεί να βγάλουν τέρατα”.

Όπως είπε, ο απομονωτισμός των ΗΠΑ έχει φέρει αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί ένα κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας στους επενδυτές. “Το γεωπολιτικό ρίσκο απειλεί την οικονομία της Ελλάδας, η οποία αναζητά την επόμενη ημέρα μετά από μια 10ετια εκτός της κανονικότητας”.

“Σε διεθνές επίπεδο αναζοπυρώνονται οι οικονομικές κυρώσεις ως μορφή πολιτικής, που αντικαθιστά τις πολεμικές συγκρούσεις”.