Η διοίκηση της αμερικανικής Moderna βρίσκεται σε αντιπαράθεση με έναν από τους θεσμικούς μετόχους της καθώς καλείται να «απελευθερώσει» την τεχνολογία του εμβολίου της προκειμένου να επωφεληθούν και φτωχότερες χώρες.

Επιπλέον, καλείται να εξηγήσει γιατί οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική στήριξη και επιδότηση που έχει λάβει από το αμερικανικό κράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η βρετανική επενδυτική Legal & Investment Management υποστηρίζει πως οι μέτοχοι της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας έχουν δικαίωμα να μάθουν πως η χρηματοδότηση του Δημοσίου επηρεάζει την πρόσβαση στα προϊόντα, αλλά και καθορίζει τις τιμές τους.

Η LGIM επισημαίνει πως η Moderna, που έχει λάβει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει δώσει εμβόλια κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει μεταφέρει τεχνογνωσία σε κατασκευαστές στις φτωχότερες χώρες.

Το θέμα έχει οδηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της SEC, όπου η Moderna προσπαθεί να απωθήσει την πρόταση από την LGIM.

H περίπτωση της βρετανικής επενδυτικής δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Oxfam μαζί με έτερους επενδυτές έχουν υποβάλει αιτήσεις τόσο προς την Moderna όσο και προς την Pfizer απαιτώντας από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μοιραστούν την τεχνογνωσία των εμβολίων τους.

Μάλιστα, για την Moderna οι δύο περιπτώσεις συνιστούν την πρώτη φορά από τη δημόσια εγγραφή της, το 2018, που βρίσκεται αντιμέτωπη με… αντάρτικο από μετόχους.

Διαβάστε ακόμα:

Προϋπολογισμός: Τι «στήριξε» τα έσοδα τον Νοέμβριο

Μytilineos: Αναστολή της επαναγοράς ιδίων μετοχών έως τις 27 Ιανουαρίου

ΔΕΗ: Αύξηση του μεριδίου της στο retail έφερε τον Νοέμβριο η ενεργειακή κρίση