Κι ενώ η Εκκλησία ετοιμάζεται από το φθινόπωρο να προχωρήσει με τους πρώτους πιο επίσημους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων – φιλέτων σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη, ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι δεν θα δομηθούν με μαζικό τρόπο «ιερά» οικόπεδα στην περιοχή του εις βάρος του πρασίνου.

Με απόφαση που ελήφθη προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση σε περίπου 264 στρέμματα και πλέον αδόμητης γης στη Βουλιαγμένη, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, λόγω αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επανεπιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε ακίνητα με ιδιοκτήτρια -φερόμενη, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση- την Εκκλησία της Ελλάδος σε Οικοδομικά Τετράγωνα στην Δ.Ε. Βουλιαγμένης.

Με βάση τη σχετική απόφαση, εγκρίθηκε η επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε τμήματα Οικοδομικών Τετραγώνων, με χαρακτηρισμούς των χώρων για κοινόχρηστους, αθλητικές χρήσεις, πάρκινγκ, σχολείο, παιδικό σταθμό. Η απόφαση αφορά αρρύθμιστα ακίνητα φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η βάση για τη συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει πίσω στο 1951, με τη συμφωνία Εκκλησίας – Δημοσίου στο συμβολαιογραφείο Κατσαφαρόπουλου («σύμβαση Κατσαφαρόπουλου») για να γίνει εν συνεχεία νόμος με Βασιλικό Διάταγμα και να ενταχθεί η Βουλιαγμένη στο σχέδιο πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δόμηση και τις χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή.

Το 1951 το ποσοστό δόμησης στη Βουλιαγμένη ορίστηκε στο 37%, το 1981 μετά από διαδοχικές τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου ξεπέρασε το 50% και το 2021 είχε διαμορφωθεί στο 46%. Το αρνητικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο προκύπτει με το σκεπτικό ότι αν τώρα τα αιτήματα της Εκκλησίας για αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων γίνουν αποδεκτά, το ποσοστό των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη θα φτάσει το 53%. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 42% μετά την επανεπιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης από το δήμο.

Το… σίριαλ είναι σίγουρο ότι θα έχει και συνέχεια, δεδομένου ότι η Εκκλησία ετοιμάζεται να προχωρήσει από τον Οκτώβριο σε νέους διαγωνισμούς των «τακτοποιημένων» οικοπέδων για την υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος από επενδυτές, αφήνοντας στην άκρη επί του παρόντος τα αρρύθμιστα. Πρόκειται για ακίνητα τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη υπήρξε η πρόσκληση εκδήλωσης αρχικού και μη δεσμευτικού ενδιαφεροντος από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών τόσο για τακτοποιημένα, όσο και για αρρύθμιστα οικόπεδα, συνολικά 38 εκκλησιαστικών ακινήτων στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αρχικές προσφορές.

Ειδικά στη Βουλιαγμένη, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στο επίκεντρο της ζήτησης τόσο από Ελληνες, όσο και ξένους υποψηφίους αγοραστές, η διαδικασία αφορά συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, κοντά στα 182, είναι «ατακτοποίητα» και τα υπόλοιπα εννέα θεωρούνται, βάσει της προκήρυξης, ρυθμισμένα.

Το ενδιαφέρον, όπως είναι εύλογο, ήταν στο «κόκκινο» ακόμη και για τα αρρύθμιστα ακίνητα, τα οποία η Εκκλησία επί του παρόντος επιλέγει να μην κινήσει εκ νέου τη διαδικασία αξιοποίησής τους. Οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν από το φθινόπωρο θα αφορούν «τακτοποιημένα» ακίνητα, ενώ για τα μη ρυθμισμένα έχει ζητηθεί η συνδρομή συμβούλων για τη διευθέτησή τους.

Διαβάστε ακόμη

Ξεπέρασαν τις 150.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Αλλάζουν τα κίνητρα για πλαστικό χρήμα – Πού και πώς «χτυπά» η Εφορία

Πανδημία VS Τουρισμού: Πάμε για το 60% του 2019 αν δεν στραβώσει ο… Αύγουστος