Ισχυρά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου της Mytilineos, εκτιμώντας ότι από το 3ο τρίμηνο του έτους και έπειτα, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση και προβλέποντας ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για την εταιρεία. Ακόμα καλύτερες είναι οι εκτιμήσεις τους για το 2022, καθώς αναμένουν ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας «θα περάσουν σε άλλο επίπεδο» (take-off) με διπλασιασμό κερδών από τα 129 εκατ. ευρώ το 2020 στα 260 εκατ ευρώ.

Η Mytilineos παρουσίασε κύκλο εργασιών 994 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 7%), με EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) στα 156 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 7%). Η μειωμένη κερδοφορία του τομέα Ενέργειας και Αερίου αντισταθμίστηκε από τους τομείς της Μεταλλουργίας και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES), οι οποίοι  σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις. Ο τομέας της Μεταλλουργίας ωθήθηκε από την αύξηση των τιμών αλουμινίου σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και ο τομέας SES  από την επανεκκίνηση έργων που είχαν επηρεαστεί την προηγούμενη χρονιά από την πανδημία.

Η παραγωγή των θερμικών μονάδων του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου στο Α’ Εξάμηνο ήταν μειωμένη, όπως αναμενόταν, λόγω της προγραμματισμένης τρίμηνης συντήρησης του σταθμού της Korinthos Power κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2021.

Παρ’όλα αυτά, η Protergia αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 8,2%, μέσω της αύξησης πελατών από περίπου 285.000 το 2020 σε 315.000 το 2021.

Από το 3ο τρίμηνο του έτους και έπειτα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, με το 2021 να εκτιμάται ότι θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για τα οικονομικά αποτελέσματα της. Το 2022 αναμένεται πως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας «θα περάσουν σε άλλο επίπεδο», με τα κέρδη να εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε σχέση με αυτά του 2020 (από 129 εκατ. ευρώ σε 260 εκατ. ευρώ), με άξονες ανάπτυξης την εκκίνηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) 826 MW, στο τέλος του 2021, την αυξημένη παραγωγή αλουμινίου, το ισχυρό περιβάλλον τιμών και την «ωρίμανση» του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων.

Τι αναμένουν οι αναλυτές:

NBG

Η ΝΒG Securities ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 19,90 ευρώ, από 19,80 προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «outperform». Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Mytilineos διαθέτει σημαντική διεθνή παρουσία – στον τομέα της Μεταλλουργίας είναι καθαρός εξαγωγέας και στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) είναι παγκόσμιος παίκτης – και τη σωστή τοποθέτηση ώστε να επωφεληθεί από την εγχώρια ανάπτυξη (στους τομείς SES και Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου). Οι στόχοι της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας της στο χώρο των ΑΠΕ αναμένεται να αυξήσει σταδιακά το EBITDA στα 160 εκατ. ευρώ.

Στα πιθανά ρίσκα η ανάλυση περιλαμβάνει: την υποτίμηση του δολαρίου, τη μείωση των τιμών στο London Metal Exchange (LME), τις πολιτικές και μακροοικονομικές συνθήκες και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Piraeus

Τα υψηλά premiums αλουμινίου αντικατοπτρίζουν την βραχυπρόθεση κατάσταση προσφοράς και ζήτησης που επικρατεί στην αγορά. Η Mytilineos αναμένει πως οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του έτους. Θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση από την Κίνα για την μετά-πανδημίας εποχή, ενώ οι Κινέζοι παραγωγοί καλούνται προς συμμόρφωση με τα νέα περιβαλλοντικά στάνταρ.

Πριν από περίπου ένα μήνα η Ρωσία αποφάσισε την επιβολή φόρου 15% σε αρκετά μέταλλα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εξαγωγές και να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα. Εταιρείες αλουμινίου όπως η Rusal θα μειώσουν τις εξαγωγές οι οποίες μέχρι τώρα κυμαίνονταν στα 4 εκατομμύρια τόνους (3 εκατ προς την Ευρώπη). Αναφορικά, η ευρωπαϊκή αγορά αποτελείται από 5 εκατομμύρια τόνους εκ των οποίων τα 3,5 είναι εισαγόμενα, κάτι το οποίο θα ενδέχεται να επηρεάσει τις αγορές.

Επιπροσθέτως το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” της εταιρείας θα εξοικονομήσει 35 εκατομμύρια ευρώ. Η Mytilineos μελετά την πιθανότητα διπλασιασμού της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου από 60 χιλιάδες τόνους σε 120 χιλιάδες τόνους μέχρι το τέλος του έτους. Εάν τα καταφέρει, η εταιρεία θα γίνει μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες αλουμινίου της Ευρώπης με παραγωγική ικανότητα 300 χιλιάδων τόνων αλουμινίου.

Οσον αφορά τον τομέα των SES, θα παραμείνει βιώσιμος και κερδοφόρος τα επόμενα τρίμηνα.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η Mytilineos αναμένει διπλασιασμό των καθαρών κερδών της το 2022 σε σχέση τα αντίστοιχα του 2020 και υπενθυμίζει την επιτυχή έκδοση από την εταιρεία του «πράσινου» ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ .

Pantelakis

Η ανάλυση της χρηματιστηριακής υπογραμμίζει ότι η διοίκηση της  Mytilineos επιβεβαίωσε ότι τα ασφάλιστρα για προϊόντα αλουμινίου είναι εξαιρετικά υψηλά προς το παρόν, λόγω της ασυμμετρίας στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Η ζήτηση στην Κίνα αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη ενώ η προσφορά περιορίζεται λόγω της αυξανόμενης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές θα περιμένουν μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στις εκτιμήσεις κερδών για το επόμενο έτος.

Axia

Η ανάπτυξη του EBITDA οφείλεται στην κερδοφορία των τομέων της μεταλλουργίας και SES. Παράλληλα, ο τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου είχε χαμηλότερη παραγωγή λόγω της προαναφερθείας συντήρησης της μονάδας Korinthos Power. Κατά τη διάρκεια του conference call, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε πως η επιχείρηση μελετά νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία μέσω της αύξησης παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου κατά 60 χιλιάδες τόνους και την επίτευξη συνολικής παραγωγής 300 χιλιάδων τόνων.

Optima

Παρά τα μειωμένα έσοδα της μονάδας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου η Mytilineos είχε ένα πολύ κερδοφόρο τρίμηνο λόγω του τομέα της Μεταλλουργίας. Τα αναμενόμενα στοιχεία για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν και αυτά ιδιαίτερα θετικά λόγω των αυξημένων τιμών του μετάλλου. Επίσης θετικά αναμένεται να είναι και τα στοιχεία του 2022 λόγω των υψηλών τιμών αλουμινίου στο LME, της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου και της ολοένα και αυξανόμενης λειτουργίας των φωτοβολταϊκών μονάδων στην Αυστραλία η οποία θα λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Αlpha

Οι αναλυτές αναφέρονται στις δηλώσεις της διοίκησης για την αύξηση της ζήτησης αλουμινίου και τις εκτιμήσεις της ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για αρκετό διάστημα για τον επιπλέον λόγο των διαταραχών στις μεταφορές. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων. Επιπλέον οι αναλυτές αναφέρονται στη συμφωνία της Mytilineos με τη ΔΕΗ και της δηλώσεις της διοίκησης ότι δεν υπάρχει προκαταβολή, καθώς και στα σχέδια που εξετάζονται για την επέκταση της μονάδας αλουμινίου.

Βeta

Yπολογίζεται πως η Mytilineos θα έχει ένα κερδοφόρο 2022 και έχει positive outlook για τη μετοχή της. Παραθέτεται και ο σχετικός πίνακας με τους υπολογισμούς των αποτελεσμάτων:

Eurobank

To EBITDA του γκρουπ ήταν σύμφωνο με τους υπολογισμούς των αναλυτών και υποστηρίχθηκε από τη Μεταλλουργία όσο και από τους τομείς RSD και SES. Τα στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν πως το νέο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ δεν θα βασίζεται στις τιμές του LME ενώ δε θα υπάρξουν προπληρωμές ή προκαταβολές.

Εuroxx

H Mytilineos μελετά την επένδυση στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο έτσι ώστε να αυξήσει την παραγωγή της στους συνολικά 300 χιλιάδες τόνους. Η επιχείρηση επανέλαβε τον στόχο διπλασιασμού των καθαρών κερδών του 2020 (129 εκατ ευρώ) μέχρι το 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία γίνεται ξανά η «χωματερή» της Ευρώπης

Sky Express: Βγάζει νωρίτερα το πρόγραμμα της σεζόν του 2022 με πτήσεις εξωτερικού κι εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της

«Μάχη» για το έργο των 50 εκατ. ευρώ για την αλληλογραφία του Δημοσίου