Η Neurosoft Managed Services Provider (MSP) με εξειδίκευση στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ασφάλειας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά την εκδήλωση “Neurosoft Cybersecurity Day”. Η φετινή εκδήλωση “Neurosoft Cybersecurity Day #2: Emerging Risks. Next-Gen Defenses” πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου στο Plexi Space, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και σημαντικών στελεχών του χώρου, με στόχο να φέρει στο φως τις τρέχουσες εξελίξεις και προκλήσεις που θα διαμορφώσουν τον τομέα της Κυβερνοασφάλειας το 2024.

Με φόντο την επικείμενη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου NIS 2 στις 17 Οκτωβρίου 2024 για την αντιμετώπιση των εξεζητημένων κυβερνοαπειλών, που όλο και συχνότερα κλονίζουν την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη των οργανισμών, η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα ενεργό πεδίο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για το συνεχώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο της Κυβερνοασφάλειας μέσα από συζητήσεις με τους πλέον ειδήμονες.

Οι ανάγκες που δημιουργούνται σε πληθώρα οργανισμών διάφορων επιχειρηματικών κλάδων λόγω της υποχρέωσης συμμόρφωσης με το NIS 2, η επανάσταση που επιφέρει το SASE μέσα από τη σύγκλιση των δυνατοτήτων δικτύωσης και ασφάλειας σε περιβάλλον Cloud, οι μοναδικές λύσεις που αναδύονται από τα OT Security Services για τη
θωράκιση των κρίσιμων υποδομών και των συστημάτων βιομηχανικού ελέγχου, καθώς και οι δυνατότητες ενός Next Generation SOC στο πεδίο της πρόληψης και της αυτοματοποίησης της αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών, ήταν όλα θέματα που απασχόλησαν έντονα τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους κατά τις ζωντανές συζητήσεις που προέκυψαν.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων για την υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας αποτελούν ομόφωνα τη μόνη διαδρομή προς ένα ασφαλές μέλλον επιχειρηματικής ανθεκτικότητας και ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Γεωργία Μπαφούτσου, Cyber Security Officer στον ENISA, στην παρουσίασή της “Looking towards NIS 2” παρέθεσε τα δεδομένα που οδήγησαν στη δημιουργία του νέου κανονιστικού πλαισίου NIS 2, καθώς και τα πιο κρίσιμα σημεία του υπό το πρίσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε. Ο κύριος Ιωάννης Αλεξάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην παρουσίασή του «Οδηγία NIS 2: Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και απαιτήσεις για τους Οργανισμούς» αναφέρθηκε σε κομβικές κανονιστικές ρυθμίσεις που επιτάσσει το NIS 2 για τους οργανισμούς.

Τόνισε, επιπλέον, ότι το υψηλό οικονομικό κόστος του κυβερνοεγκλήματος και οι αλληλένδετες κοινωνικές συνέπειές του ωθούν τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστούν για την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, που θα εμπνέει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη στην ψηφιακή μετάβαση. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το εγχείρημα. Το πιο σημαντικό είναι η μεταξύ μας συνεργασία και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης», δήλωσε.

Ο κύριος Θωμάς Δομπρίδης, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που συμμετείχε στο πρώτο Panel της διοργάνωσης με τίτλο “New directives and regulations: Challenges & Solutions” έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αξιολόγησης της ωριμότητας των οργανισμών, ώστε να μπορέσουν να υιοθετήσουν μια συντονισμένη και ολιστική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, η οποία θα συντάσσεται με το κανονιστικό πλαίσιο NIS 2. Μέλημα της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας είναι να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο κυβερνοασφάλειας, στο οποίο θα συνδεθούν τα προστατευμένα δίκτυα των επιμέρους οργανισμών δημιουργώντας συνολικά ένα ασφαλές εθνικό ψηφιακό οικοσύστημα. «Η άμεση λήψη μέτρων δεν πρέπει να είναι προϊόν πιεστικής συμμόρφωσης με το NIS 2, αλλά προϊόν κατανόησης του υψηλού κινδύνου που διατρέχει ο κάθε οργανισμός.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολύ βασική επένδυση από μέρους των επιχειρήσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Η ρευστότητα του τομέα της Κυβερνοασφάλειας λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που τον χαρακτηρίζουν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς και, ταυτόχρονα, η γοητεία του. Μας προκαλεί να προσαρμοστούμε, να καινοτομήσουμε και, κυρίως, να συνεργαστούμε προκειμένου να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από της αναδυόμενες ψηφιακές απειλές, οικοδομώντας ένα πιο ασφαλές και ανθεκτικό μέλλον για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει μόνος του όσα μπορούμε να καταφέρουμε από κοινού» ανέφερε ο CEO της Neurosoft, κύριος Νώντας Πασχαλίδης, κλείνοντας την εκδήλωση.