Το ντιλ μεταξύ των NN Group και Metlife για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της δεύτερης σε Ελλάδα και Πολωνία έναντι 588 εκατ. ευρώ, αν και αναμενόμενο, φέρνει αλλαγές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Πρωτίστως δημιουργεί έναν νέο «πρωταθλητή», καθώς ο συνδυασμός των ελληνικών θυγατρικών των δύο πολυεθνικών ομίλων τερματίζει την επί δεκαετίες «κυριαρχία» της Εθνικής Ασφαλιστικής σε επίπεδο παραγωγής. Και μάλιστα χωρίς να δραστηριοποιείται στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς αλλά στον κλάδο ζωής και στον χώρο της υγείας.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εταιρείες στα οικονομικά αποτελέσματα ή τις εκθέσεις φερεγγυότητας για το 2020, η ασφαλιστική παραγωγή της NN Hellas ήταν 470,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ τον leader Εθνική Ασφαλιστική.

Ωστόσο με την προσθήκη της παραγωγής της Metlife Greece, που είχε φθάσει τα 285,1 εκατ. ευρώ, θα έφθανε συνδυαστικά τα 755,8 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά η Εθνική είχε παραγωγή 669 εκατ. ευρώ και η τρίτη, Eurolife 445,1 εκατ. ευρώ.

Κάτι που σημαίνει πως η ΝΝ Hellas θα ελέγχει αφενός το 18% του συνόλου της ασφαλιστικής παραγωγής και κυρίως, το 31% του κλάδου ζωής και υγείας. Με άλλα λόγια σχεδόν ένα στα τρία συμβόλαια θα είναι με την ΝΝ!

Η απορρόφηση δε, της ελληνικής θυγατρικής της Metlife από την NN Hellas, πέραν της ενδυνάμωσης της ηγετικής θέσης που κατέχει ήδη η θυγατρική του Ολλανδικού Ομίλου σε υποτομείς του κλάδου ζωής θα της προσφέρει και μία σημαντική ενίσχυση στα ομαδικά προγράμματα, όπου η Metlife είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Όπως εξάλλου σημείωνε και το ανακοινωθέν χθες «Η ΝΝ θα καταστεί ηγέτιδα στα ομαδικά προγράμματα υγείας και επένδυσης και θα επεκτείνει το ελκυστικό χαρτοφυλάκιο υγείας και ατυχημάτων που διαθέτει στην Ελλάδα».

Σημαντικό στοιχείο για να το πράξει αυτό είναι η σταθερότητα στο δίκτυο των διαμεσολαβητών. Γι αυτό δεν είναι τυχαία η αναφορά που γίνεται στο χθεσινό ανακοινωθέν ως πτυχή της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και πριν κριθεί η συμφωνία απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα είναι και το τελικό στάδιο πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, εντός του α’ εξαμήνου του 2022, ακολουθεί το δύσκολο έργο της συγκρότησης ενός σχεδίου ενοποίησης με απορρόφηση της Metlife απ’ την ΝΝ.

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν στο newmoney ότι η ενοποίηση κρύβει δυσκολίες, όχι όμως ανυπέρβλητες με δεδομένο ότι το μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης των δύο εταιρειών μοιάζει σε μεγάλο βαθμό. Κάτι εξάλλου που δημιουργεί και υποσχέσεις για σημαντικές συνέργιες που δημιουργούν βέβαια και το ερώτημα της ανάγκης αναδιάρθρωσης του δυναμικού σε δεύτερο χρόνο…

Διαβάστε ακόμη:

Ναύπλιο: Kαταστηματάρχες, δικηγόροι και …ΕΛΑΣ εμπόδισαν ελέγχους του ΣΔΟΕ

Στην παραλία με τον Μπέζος, οι τρελοί τζίροι στη Μύκονο, έρχονται τα… συνεταιρικά deals, ο νέος ισχυρός μέτοχος στην Alpha Βank και τα ερείπια της αυτοκρατορίας των εκδόσεων

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι «δεσμοί» με τη Nike, το 3ο signature παπούτσι και τα νέα deals