Έχει περάσει ενάμιση χρόνος, από την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δρομολόγησε το σχέδιο REPowerEU, απαντώντας άμεσα στις δυσκολίες και στις διαταραχές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα δρομολογήθηκαν τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζήτησε νέους τρόπους και καινοτόμα εργαλεία, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, να παράγει καθαρή ενέργεια και να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της.

Μέσα από την προσπάθεια αυτή, η Ευρώπη αντιδρώντας έγκαιρα και αποτελεσματικά κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις από τις ενεργειακές ελλείψεις και, ταυτόχρονα να επιταχύνει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια.

Με τις προσπάθειες αυτές να συνεχίζονται ακόμη και την Ευρώπη να είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ, τα έργα που αναμένεται να ενταχθούν και επίσημα στον 1ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMIs), υπό τον αναθεωρημένο Κανονισμό της Ε.Ε. για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές TEN-E Regulation 2022, δίνουν τον τόνο στο πως σχεδιάζει η Ευρώπη τον ενεργειακό της χάρτη τα επόμενα χρόνια.

Στο νέο αυτό ενεργειακό χάρτη που τώρα διαμορφώνεται, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, υπό τον σχεδιασμό και την τεχνική καθοδήγηση του Ομίλου Κοπελούζου, που ήδη έχει κάνει το πρώτο της βήμα για την ένταξη στο 1ο Ενωσιακό Κατάλογο, έχει βαρύνουσα σημασία.

Το «GREGY», όπως είναι γνωστή η ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών, εντάσσεται στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης και αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα μεγεθύνοντας το ειδικό βάρος τόσο της Αιγύπτου, όσο και της Ελλάδας. Ειδικότερα, η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών για την μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας θα συμβάλλει σημαντικά στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, μετασχηματίζοντας την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η «πράσινη» ενέργεια των 3,5 γιγαβάτ που θα έρχονται στην Ευρώπη μέσω του καλωδίου, ισούται με 4,5 bcm φυσικού αερίου, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους το χρόνο.

Έτσι, το «GREGY» αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια της Ευρώπης να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, τονώνοντας την οικονομία της μέσω της πράσινης τεχνολογίας και δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια βιώσιμη βιομηχανία, όπως απαιτεί η πολιτική απανθρακοποίησης που έχει υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη.

Άλλωστε, και η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην πολιτική απανθρακοποίησης, εμβαθύνοντας τις σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με άλλες χώρες, δημιουργώντας υποδομές και προϋποθέσεις που την μετατρέπουν σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα βήματα αυτά, υπογράφουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για επενδύσεις που αφενός προστατεύουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας, αφετέρου τη θωρακίζουν απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα, με την τεχνογνωσία του Ομίλου Κοπελούζου που προετοιμάζει το σύνολο του έργου, καθιστούν το «GREGY» εθνικό πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη:

New York Times: Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης η Ελλάδα

Προϋπολογισμός: Οι πλημμύρες «κατάπιαν» υπερέσοδα 3,3 δισ. ευρώ

Τα hedge funds αυξάνουν τις short θέσεις στο ευρώ σε υψηλό 11 μηνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ