Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2024 – 2027, σχεδιάζει ο όμιλος Ηρακλής με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων και την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Από το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα, κεφάλαια ύψους 320 εκατομμυρίων θα επενδυθούν για τον πράσινο μετασχηματισμό της παραγωγικής μονάδας στο Μηλάκι Ευβοίας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 125 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας για το έργο δέσμευσης COOlympos. Πρόκειται για ένα καινοτομικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2028, επιτυγχάνοντας τον μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος με αξιοποίηση της μεθόδου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας υγροποιείται το CO2 και στην συνέχεια μεταφέρεται προς ταφή. Με τον τρόπο αυτό όπως εκτίμησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Δημήτρης Χανής, η εταιρεία θα αποφύγει την εκπομπή 1 εκατομμυρίου τόνων διοξειδίου του άνθρακα δημιουργώντας στο στάδιο της κατασκευής περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο όμιλος Ηρακλή υλοποιεί ένα στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού με στόχο την απανθρακοποίηση των λειτουργιών του ώστε από το 25% που ήταν η αύξηση των εναλλακτικών πρώτων υλών  στην παραγωγή τσιμέντου το 2019 να φτάσει στο 45% το 2023 και στο 90% έως το 2028.

Ισχυρή παρουσία στα έργα

Ο όμιλος εμφανίζει μια μεγάλη δυναμική επωφελούμενος από την αυξημένη ζήτηση σε έργα υποδομών και ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα. Η εταιρεία συμμετέχει στο Ελληνικό, όπου έχει εγκαταστήσει την πρώτη πράσινη μονάδα σκυροδέματος, μέσω της οποίας κατασκευάζεται από την ΑΒΑΞ και η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος. Η εταιρία παρείχε επίσης το σκυρόδεμα και για το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό (κτίριο ΑμεΑ) και παράλληλα ολοκλήρωσε την θεμελίωση του Riviera Tower με την μεγαλύτερη συνεχούς διάρκειας σκυροδέτηση που έχει γίνει στην Ελλάδα από την κοινοπραξία Intrakat-Bouygues. Στα υπόλοιπα έργα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Χανής. η εταιρεία τροφοδοτεί με σκυρόδεμα το φράχτη στον Έβρο, το οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος- Μεθώνη, την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία που κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας της Cosco στον Πειραιά.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ζήτηση για τσιμέντο από τα 2,6 εκατομμύρια τόνους το 2018, θα φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια φέτος φτάνοντας τα 4,8 εκ, τόνους στην πενταετία καταγράφοντας άνοδο 30%.

Ο κ. Χανής υποστήριξε χθες ότι για πολλά χρόνια το πλαφόν στο τζίρο του ομίλου Ηρακλή ήταν μεταξύ 200 και 220 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο με τις δυναμικές εξαγορές που πραγματοποίησε η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο και την ραγδαία ανάπτυξη του τομέα των υποδομών, υπολογίζεται ότι από τα 370 εκατομμύρια που ήταν ο τζίρος το 2022 θα διαμορφωθεί στα 420 εκατομμύρια το 2023, με στόχο να φτάσει τα 800 εκατομμύρια το 2030.

Το συνολικό μέγεθος της αγοράς τσιμέντου υπολογίζεται σε 1,2 δις. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIToι προβλέψεις μιλούν για πάνω από 45 εκατομμύρια το 2023 και 200 εκ. το 2030.

Οι νέες επενδύσεις

Πριν ένα χρόνο ο όμιλος Ηρακλής πραγματοποίησε δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας που άλλαξαν τα δεδομένα της αγοράς και ενδυνάμωσαν την θέση της εταιρείας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Η μία αφορούσε τον τομέα αδρανών υλικών και σκυροδέματος της Χάλυψ Δομικά Υλικά, με την απόκτηση ενός  λατομείου αδρανών υλικών και δυο μονάδων σκυροδέματος που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στην περιοχή της Αττικής, στην οποία υλοποιούνται μια σειρά από μεγάλα έργα. Η άλλη αφορούσε την εξαγορά της ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς μέσω της οποίας επέκτεινε τις δραστηριότητες σε Κόρινθο και Καλαμάτα, περιοχές με σημαντικά τουριστικά αλλά και οδικά έργα σε εξέλιξη. Πλέον ο όμιλος Ηρακλή διαθέτει 40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών.

Μείωση του ενεργειακού κόστους

Σημαντικές κινήσεις πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η εταιρία προκειμένου να περιορίσει και τις δαπάνες για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος Ηρακλής επενδύει σε φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 10 MW τόσο στην παραγωγική μονάδα του Βόλου όσο και στο Μηλάκι Ευβοίας σε έκταση 118 στρεμμάτων.  Το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το Δεκέμβριο του 2024 απορροφώντας συνολική επένδυση 8 εκατομμυρίων. Τα δύο αυτά έργα εκτιμάται ότι θα καλύπτουν το 5% των ενεργειακών αναγκών του ομίλου ΑΓΕΤ. Στο σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός επιπλέον φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 20 MW στο Βόλο, με στόχο έως το 2030 το 70% της ενέργειας που θα καταναλώνουν οι μονάδες της ΑΓΕΤ, να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εταιρεία είναι επίσης σε συζητήσεις με παραγωγούς ΑΠΕ για τη υπογραφή διμερούς σύμβασης ηλεκτρικής ενέργειας πενταετούς διάρκειας (PPA). Μέχρι σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία ηλεκτροδοτείτε από την ΔΕΗ. Ο κ. Χανής δήλωσε χθες ότι η εταιρεία πραγματοποίησε λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους την διετία 2021 -2022 δύο διαδοχικές ανατιμήσεις της τάξεως του 25% ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτη.

Πράσινο τσιμέντο

Προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της αγοράς, ο όμιλος προσφέρει στους πελάτες του και «πράσινο» τσιμέντο με βελτιωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, μέσα από τις σειρές ECOPlanet και ECOPact, κάτι που έχουν ζητήσει στην Ελλάδα και οι ανάδοχοι του Ελληνικού.

Επιπλέον, από το 2022 η εταιρεία έχει εισέλθει στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΠΕΔΜΕΔΕ ECO. Σήμερα έχει 3 Μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ και το 2023 ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανακύκλωσε και αξιοποίησε 100.000 τόνους ΑΕEN-USKΚ ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου.