Σε ένα εύρος από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση του ομίλου Quest ότι μπορεί να εκτιναχθούν τα έσοδα του σε βάθος πενταετίας.

Ο πήχης ήδη ανέβηκε πάνω από το -ιστορικό πλέον- όριο του 1 δισ. ευρώ για την χρήση του 2022 και το γεγονός δημιουργεί αισιόδοξο κλίμα για το μέλλον των εταιριών του, εφόσον βοηθήσουν οι συνθήκες στην αγορά, ακόμα και για διπλασιασμό του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, με ανάλογη κερδοφορία.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης και του σχολιασμού των οικονομικών αποτελεσμάτων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Απόστολο Γεωργαντζή, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο/CFO Μάρκο Μπιτσάκο και τον Investor Relations Officer Αλέξανδρο Ρούστα, με παρόντα τον Πρόεδρο και ιδρυτή Θεόδωρο Φέσσα, σε αίθουσα Χρηματιστηρίου Αθηνών (η μητρική Quest Holdings S.A. είναι εισηγμένη) έγινε αναφορά στις προοπτικές, τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, αλλά και στα νέα σχέδια.

Η νέα εμπορική δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Xiaomi (με την προοπτική να επεκταθούν και άλλοι υφιστάμενοι τομείς σε αυτήν) ήταν μια από τις ειδήσεις που βγήκαν, όπως και η πρόθεση για νέες εξαγορές, κυρίως στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι νέες επενδύσεις σε υποδομές και η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων λιανικής της iStorm, όπου πωλούνται τα δημοφιλή προϊόντα της Apple, από 14 (10 σε Ελλάδα- 4 σε Κύπρο) σε 18-20.

Το επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης πενταετίας ανήλθε στα 140+ εκατ. ευρώ, αυτό του 2022 ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ και για το 2023 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τουλάχιστον τα 30 εκατ. ευρώ.

Παρά το δυσμενές κλίμα που επικράτησε κατά μεγάλες περιόδους, ο όμιλος Quest κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις του από τα 300+ εκατ. ευρώ σε μια δεκαετία στο ύψος του 1,032 δισ. ευρώ (+12,7% από το 2021), με αιχμή του δόρατος τον εμπορικό τομέα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus και ΓΕΔ από 1/9/2022) από τον οποίο προήλθαν πέρσι τα 2/3 (704 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, πολύ υψηλές είναι οι προσδοκίες και από την πληροφορική (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) με το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων να βρίσκεται άνω των 550 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει εισρεύσει «ούτε ευρώ» το 2022 από τους διαγωνισμούς για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα και τα projects που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Τζίρος 250 εκατ. από 30 χώρες

«Με πολύ χαρά ανακοινώσαμε ότι πετύχαμε έναν στόχο που θέσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, έχοντας μια πολύ καλή αναπτυξιακή πορεία, εντός και εκτός Ελλάδας σε 30 χώρες, καταφέραμε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας καταβάλλοντας σε μια πενταετία περίπου 100 εκατ. ευρώ σε μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου.

Το 1/4 των πωλήσεων μας, 250 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως μέσα στην Ε.Ε. και επεκτεινόμαστε. Βάση για όλα αυτά αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό μας, το οποίο διπλασιάσαμε τα τελευταία 10 χρόνια στα 2.600 άτομα, με διακρίσεις στην αξιολόγηση της εταιρίας μας σε σχέση με την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας. Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο operation excellence το οποίο διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, καθώς και η χρήση τεχνολογίας και η καινοτομία που μας κάνουν συνεχώς καλύτερους», ανέφερε ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής.

Όταν ρωτήθηκε για το νέο όραμα του ομίλου, εξήγησε ότι το στρατηγικό πλάνο προέβλεπε την προσέγγιση εσόδων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ μετά από 5-6 χρόνια και παραμένει σε ισχύ, αν δεν προκύψουν απρόσμενοι παράγοντες, όπως συνέβη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έναν συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπιτσάκος επισήμανε ότι ενώ η χώρα πέρασε πολλές κρίσεις, από την οικονομική ύφεση και τα capital controls μέχρι την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο όμιλος Quest διπλασίασε τα έσοδά του σε μια πενταετία, τα τριπλασίασε στην δεκαετία και αντίστοιχα διπλασίασε και εξαπλασίασε τα κέρδη EBITDA.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το ορόσημο του 1 δισ. Ταυτόχρονα, συνεχίσαμε την συνεπή πολιτική μας για επενδύσεις. Η Quest Συμμετοχών υπερπενταπλασίασε την κεφαλαιοποίηση της και τα συνολικά μερίσματα υπερέβησαν τα 150 εκατ. ευρώ. Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες είχαμε διψήφια αύξηση. Κοιτάμε πώς θα χτίσουμε το μέλλον μας», πρόσθεσε.

Οι επενδύσεις του 2023

Πώς κατανέμονται οι επενδύσεις των 30+ εκατ. ευρώ για το 2023;

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 1/3 του budget θα κατευθυνθεί στον τομέα των υποδομών και το last mile για τις ταχυμεταφορές, το 1/3 στις ΑΠΕ και το 1/3 σε εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής, σε πιο εξειδικευμένες περιοχές της τεχνολογικής αγοράς.

Ο CEO κ. Γεωργαντζής δήλωσε ότι ο όμιλος κινείται πάρα πολύ ενεργά στο μέτωπο των εξαγορών και δεν απέκλεισε μια πιθανή αύξηση του ποσού, αν εντοπιστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες, μη εξαιρουμένων και νέων δραστηριοτήτων.

Το χαρτοφυλάκιο της Quest Energy περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 34 MW και μελετώνται νέες εξαγορές σε έναν τομέα στον οποίο επενδύθηκαν 50-60 εκατ. ευρώ σε μια 6ετία, με τζίρο 10 εκατ. ευρώ και υψηλό περιθώριο κέρδους.

Εμβληματικές χαρακτηρίστηκαν οι επενδύσεις στο νέο logistics center της info Quest Technologies και το νέο υπερσύγχρονο logistics hub της ACS (προϋπολογισμού 45+ εκατ. ευρώ και εμβαδού 36.000 τ.μ.), που αύξησε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρίας ταχυμεταφορών στις 50.000 αποστολές ανά ώρα.

Άλλη σημαντική επένδυση θεωρείται η είσοδος στην ΓΕ Δημητρίου (Toyotomi), που μαζί με την Clima Quest (Gree) προσδίδουν στον όμιλο πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο του κλιματισμού, με τις επιδοτήσεις για την αλλαγές συσκευών να εξασφαλίζουν ενίσχυση των πωλήσεων.

Το ανεκτέλεστο των 550 εκατ.

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ από το ανεκτέλεστο-μαμούθ των 550 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πληροφορικής αφορούν μεγάλα έργα στο εξωτερικό, όπως είπε ο CEO της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, άλλα 100 εκατ. ευρώ ανήκουν σε υπογεγραμμένες συμβάσεις του RRF, ενώ ο όμιλος διεκδικεί ή θα διεκδικήσει διαγωνισμούς άλλων 150+ εκατ. ευρώ από ένα «πακέτο» 2 δισ. ευρώ.

Μίλησε για εξομάλυνση του ανταγωνισμού, σε επίπεδο ενστάσεων, αλλά απέδωσε τις καθυστερήσεις στις υπογραφές έργων σε διαδικαστικά ζητήματα, με κίνδυνο να προκύψουν κι άλλες λόγω εκλογών, αν και οι υπεύθυνοι φορείς επιδιώκουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Με το 50% των σημερινών εσόδων από τις υπηρεσίες πληροφορικής προέρχονται από το εξωτερικό, το «απόθεμα» των 550 εκατ. ευρώ τίθεται προς υλοποίηση εντός 2-4 ετών, με την ζήτηση να παραμένει υψηλή στον ιδιωτικό τομέα.

Για τον διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων ο οποίος ματαιώθηκε, ανεπίσημες πληροφορίες φέρουν τους αρμοδίους διατεθειμένους να προχωρήσουν σε ανάθεση ενός αριθμού αυτών, χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερα, λόγω και των πιέσεων που ασκούνται (από την Αμερικανική κυβέρνηση) για την ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Θ. Φέσσας: «Η εταιρία έχει βάθος»

Ο Θεόδωρος Φέσσας σχολίασε το γεγονός ότι αποτελέσματα του ομίλου παρουσιάζουν στελέχη, λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «αν κάποια στιγμή ο πρόεδρος τρελαθεί ή φύγει, η εταιρεία έχει και βάθος και εύρος και συνέχεια στην λειτουργία της, πολύ βασικό για όλες τις εισηγμένες» κάνοντας λόγο για άξια ηγεσία.

Σε ερώτηση αν έχει δεχτεί αιτήματα για να δώσει μέρος των μετοχών που κατέχει απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Ανέφερε ότι η διασπορά προσδίδει εμπορευσιμότητα στη μετοχή και συμπλήρωσε ότι η αθροιστική αξία των δραστηριοτήτων της Quest είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται στο ταμπλό.

Για το σενάριο πιθανής μελλοντικής νέας αποεπένδυσης, όπως στην υπόθεση της πώλησης της Cardlink όπου ο όμιλος αποκόμισε υψηλή υπεραξία, η διοίκηση δεν απέκλεισε να εξετάσει ενδεχόμενη πρόταση, εφόσον αυτή κριθεί ελκυστική.

Για άλλη μια φορά δε, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια αυτόνομη εισαγωγή θυγατρικής στο ΧΑ (Uni Systems ή ACS).

Τέλος, ως προς την καταγγελία με αποδέκτη την Ε.Ε. για την χρηματοδότηση που έλαβαν από το κράτος τα ΕΛΤΑ, εκ μέρους του ομίλου Quest εκφράστηκε η άποψη ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, δίχως να υπάρχει νεότερη πληροφόρηση.

Διαβάστε ακόμη: 

Νίκος Στασινόπουλος: Τα «κλειδιά» για τις επιδόσεις της Viohalco φέτος – Τι περιμένει για την αγορά

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Ο Ραγκούσης, ο ΓΑΠ, ο ΔΟΛ (μια διδακτική ιστορία) το ξεκαθάρισμα στο Χρηματιστήριο και η 200άρα του Ντίνου!