Την αντίθεσή της δηλώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) στις ρυθμίσεις που αφορούν στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση από την 30ή Δεκεμβρίου 2022 έως την 13η Ιανουαρίου 2023.

Όπως αναφέρει η ΟΙΥΕ, η ρύθμιση αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων για οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ θεσμοθετεί 32 Κυριακές για όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά, το πάρκο των Σπάτων και του Ελληνικού.

Όπως σημειώνει η ομοσπονδία, το νομοσχέδιο επίσης «επιτρέπει ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 6.00 τα ξημερώματα έως τις 21:00 το βράδυ για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτόν το ήδη “ξεχειλωμένο” ωράριο.

Παράλληλα, καταργεί την Αργία της Δευτέρας του Πάσχα για τους εμποροϋπαλλήλους, επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή. Δημιουργεί έτσι τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά “τα σπασμένα”, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στα ωράρια λειτουργίας, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Η ομοσπονδία επισημαίνει, ακόμη, ότι η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων (κάθε Μάιο και Νοέμβριο εκάστου έτους) αν και αυτομάτως θα έπρεπε να σημαίνει και κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά την 1η Κυριακή των περιόδων αυτών, και έτσι να μειωθούν οι Κυριακές από 8 σε 6 ετησίως, εντούτοις «το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεχειλώνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς δίνει τη δυνατότητα με την υπογραφή του, να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ όσες Κυριακές επιθυμεί.

Κάνει τελικά το χατίρι, σε μερίδα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, με συνεχείς έκτακτες νομοθετικές τροπολογίες, που σκοπό έχουν να εξοντώσουν τους εμποροϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία επιχείρηση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου».

Η ομοσπονδία δηλώνει ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική προσπάθεια για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για περαιτέρω ακύρωση των κεκτημένων των αργιών».

Διαβάστε ακόμη

Μοναχικός… ταύρος η Deutsche Bank: «Βλέπει» άνοδο 14% για τις ευρωπαϊκές αγορές

Αύξηση κερδών 341% για τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες με δεξαμενόπλοια

Πετρέλαιο: Μείωση των τιμών προς την Ασία ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία