Την έκπληξη κάνει η Deutsche Bank, η οποία βλέπει «ταύρους» μέσα στο 2023 και ποντάρει σε μια καλύτερη «εικόνα» των ευρωπαϊκών μετοχών στους επόμενους μήνες, προσβλέποντας σε κορύφωση του πληθωρισμού και ομαλοποίηση των επιτοκίων.

«Παρότι τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να υποχωρήσουν το 2023, οι λιγότεροι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και η χαμηλότερη μεταβλητότητα στα επιτόκια θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις μετοχές» εξηγεί η γερμανική τράπεζα, σε νέο της report.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «υπερβολικά απαισιόδοξες» τις εκτιμήσεις των υπόλοιπων αναλυτών για το 2023 και αυτοπροσδιορίζεται ως ένας… «μοναχικός ταύρος».  

Για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενδεικτικά, η Deutsche Bank θέτει ως τιμή – στόχο τις 495 μονάδες έως τα τέλη του 2023, δίνοντας περιθώριο ανόδου κατά 14% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (434 μονάδες).

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές μόλις είχαν τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2018. Αλλά ακόμη και έτσι, είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις αμερικανικές, καθώς οι φθηνότερες αποτιμήσεις παρέχουν στήριξη. Αυτή η υπερ-απόδοση εκτείνεται και στις αρχές του 2023» εξηγεί, αναλυτικά.

European Stocks Have Room to Rally | Deutsche Bank's target implies a 14% upside from Tuesday's close

Η πλειονότητα των αναλυτών, σε αντίθεση με τις παραπάνω αισιόδοξες προβλέψεις, περιμένει ένα ήπιο rebound στην Ευρώπη μέσα στο 2023, εκτιμώντας ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 449 μονάδες (μόλις +3%), όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, προσδοκά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών από τα χαμηλά του 2022, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να προσεγγίσουν τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Άλλωστε, τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να περιοριστούν κατά 10%.

«Ενόσω η ζήτηση εξασθενεί και η προσφορά ομαλοποιείται, οι εταιρείες δεν θα έχουν πλέον την ικανότητα να διατηρούν τα περιθώρια κερδοφορίας» επισημαίνει, τέλος.

Διαβάστε ακόμη

Όφελος έως €130 τον μήνα με «καλάθι του νοικοκυριού» και Market Pass (pics)

O Άλεξ Χαντιτάτζι μετατρέπει την «Αλάνα» στην Καβάλα σε… «Hamptons Greece» (pics)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η Ελλάδα έχει από τις φθηνότερες τιμές λιανικής στην Ευρώπη