Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος μπορεί να αποτελεί πλέον case study για το πως μπορεί μία παλαιά, παραδοσιακή επιχείρηση να επανεφεύρει τον εαυτό της, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο αγώνας για αλλαγή έχει τέρμα… Κάπως έτσι και η διοίκηση της εταιρείας φροντίζει να βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη με σημαία τα εναλλακτικά του καπνού προϊόντα τα οποία αποτελούν και την επόμενη μέρα της καπνοβιομηχανίας.

Έτσι οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Παπαστράτος όχι μόνο συνεχίζονται απρόσκοπτα αλλά πλέον πραγματοποιούνται με καταιγιστικό ρυθμό ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικό budget, όπως εξηγούσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της 2ης πανελλαδικής έρευνας της Marc για το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα έτη 2021 και 2022 οι επενδύσεις που βαίνουν προς ολοκλήρωση έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 125 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί εξαρχής σε μία προσπάθεια διαρκούς επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, το οποίο αποτελεί σήμερα ένα απ’ τα ελάχιστα εργοστάσια του Ομίλου Philip Morris International (PMI) όπου παράγονται τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Κατά τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος κ. Ιάκωβο Καργαρώτο οι επενδύσεις σε νέες γραμμές και όχι μόνο κατά την τελευταία διετία προσεγγίζουν τα 220 εκατ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί το τριετές πλάνο 2018-2020 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον πλήρη μετασχηματισμό του εργοστασίου. Σύνολο λοιπόν 520 εκατ. ευρώ μέσα σε μία πενταετία κατά την οποία ξεκίνησε μία νέα εποχή για την καπνοβιομηχανία με καινοτομία και έντονη εξωστρέφεια.

Γι αυτό εξάλλου τόσο ο κ. Χαρπαντίδης όσο και ο κ. Καργαρώτος εξηγούσαν χθες πως σχεδιάζεται ήδη το επόμενο πλάνο επενδύσεων στο εργοστάσιο στην κατεύθυνση πάλι της παραγωγικής επέκτασης με νέες γραμμές παραγωγής αλλά και νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης. Ένα επενδυτικό “ράλι”, το οποίο παράλληλα τροφοδοτείται και απ’ τον εσωτερικό ανταγωνισμό στον Όμιλο PMI. Σημειωτέον πως σήμερα τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού παράγονται εκτός του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, στην Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Ν. Κορέα.

Σήμερα το 85% της παραγωγής του εργοστασίου της Παπαστράτος εξάγεται σε 14 χώρες καλύπτοντας ανάγκες του Ομίλου της PMΙ. Το δε 65% των εσόδων της Παπαστράτος προέρχονται από τις πωλήσεις θερμαινόμενων ράβδων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη η ανάπτυξη της Παπαστράτος φέτος έχει δώσει το περιθώριο για συγκράτηση των τιμών στα τελικά προϊόντα και ως εκ τούτου δεν έχουν γίνει ανατιμήσεις. Όπως εκτίμησε η φετινή χρονιά θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση στον όγκο των πωλήσεων. Παρ’ όλα αυτά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το 2023, κυρίως λόγω του δυσχερούς διεθνούς οικονομικού κλίματος. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις η εταιρεία είχε το 2021 αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά 10%, στα 469 εκατ. ευρώ με την καθαρή κερδοφορία της να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 101,35 εκατ. ευρώ

Σε αυτό συντελούν αφενός οι εξαγωγές και αφετέρου η ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς στο κομμάτι των εναλλακτικών προϊόντων, τα οποία έχουν και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Μάλιστα σήμερα το IQOS έχει φθάσει να κατέχει το 20% του συνόλου της αγοράς καπνικών στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο κ. Καργαρώτος. Κάτι που κατατάσσει αυτόματα τη χώρα μας στην 3η με 4η θέση της λίστας των 72 χωρών συνολικά με τη μεγαλύτερη διείσδυση του συγκεκριμένου προϊόντος στην αγορά καπνικών.

Διαβάστε ακόμη:

Tαξιδεύουμε στην Καλιφόρνια και δοκιμάζουμε το θρυλικό Promontory των 1.300 ευρώ

Ρεύμα: Άνοδος 41,4% σε μια μέρα λόγω φυσικού αερίου και εισαγωγών

Selina: Ντεμπούτο στο Nasdaq – Πλάνο για περαιτέρω επέκταση στην Ελλάδα με 4-5 νέα ξενοδοχεία (pics)