H συμβολή της βιομηχανίας στο εθνικό παραγωγικό μοντέλο και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ήταν το βασικό θέμα του πάνελ Future Proofing Greek Manufacturing: Addressing Key Challenges for Long-Term Competitiveness, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Μαρία Σαράφογλου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Viohalco και πρόεδρος της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία με πολύ καλές και εξωστρεφείς εταιρείες. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη ενός αναπτυσσόμενου βιομηχανικού συστήματος με όραμα που να μπορεί να στηρίξει την οικονομία.

Μιχάλης Στασινόπουλος, Executive Director Viohalco, Chairman ElvalHalcor and President Hellenic Production, VIOHALCO SA

Επισήμανε πως για να αλλάξει η κατάσταση αυτή πρέπει αλλάξει η επικρατούσα αντίληψη και να μη θεωρείται η βιομηχανία και να επενδύει το κράτος σε αυτές όπως και οι επιχειρηματίες ρισκάρουν και επενδύουν στη χώρα μας. Πρόσθεσε, ότι αν αυξηθεί η παραγωγή, η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο για την εθνική οικονομία καθώς αν επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανάπτυξης τότε θα συνεισφέρει ετησίως 45 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ με 15 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κέρδος. Τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να ασχοληθεί με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και είναι επιτακτική ανάγκη να εξάγει. Όσον αφορά τις απαραίτητες ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, να περιοριστούν οι κρατήσεις και να επανέλθει το καθεστώς των επιταχυνόμενων αποσβέσεων και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Για τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η βιομηχανία στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης (κεντρική φωτο κειμένου), επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με την πρόοδο της βιομηχανίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. «Εγχώρια βιομηχανία σημαίνει εγχώρια παραγωγή, ποιοτικές θέσεις εργασίας και αυτάρκεια. Σημαίνει εξωστρέφεια, εξαγωγές, διαφήμιση της χώρας μέσα από τα προϊόντα της και γεωπολιτική ισχύ. Και κυρίως, ανάπτυξη της κοινωνίας. Στη σύγχρονη ιστορία της, η Ελλάδα γνώρισε πραγματική ακμή τις περιόδους που άνθισε η βιομηχανία της», επισήμανε.

Ο κ. Μαργώνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Παπαστράτος ως υπόδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης στη χώρα. «Εμείς πιστέψαμε στη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας και το αποδεικνύουμε συνεχώς με πράξεις. Έχουμε επενδύσει 700 εκατ. ευρώ για το μεγάλο μας work-in-progress: τον ριζικό μετασχηματισμό μας. Αξιοποιούμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγικότητά μας. Υλοποιούμε παράλληλα τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία μας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου μας κατά 30% ως το 2025».

«Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε υπόδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης. Μια επιχείρηση που παράγει από την Ελλάδα, για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Μαργώνης. Ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες ανοιχτού διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, δήλωσε ότι η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας κράτησε την Ελλάδα όρθια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τόνισε ότι συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στον ΑΕΠ, έχει τις μεγαλύτερες εξαγωγές και προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Για αυτό το λόγο η βιομηχανία θα έπρεπε να έχει μεγάλο ρόλο στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το κατά πόσο θέλει να συμμετέχει και το κράτος δίνοντας την αντίστοιχη ώθηση να δώσει την αντίστοιχη ώθηση. Για τη χώρα μας επισήμανε ότι έχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, γεγονός και το οποίο είναι καλό, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και μία μεταρρυθμιστική κόπωση.

Εν τούτοις, σχολίασε ότι υπάρχει μία αναπτυξιακή μονομέρεια υπέρ της περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιφερειακές ανισότητες, γεγονός το οποίο είναι βλαπτικό. Για τα λιμάνια της περιφέρειας, και κυρίως για την Ήπειρο και τη Θράκη ανέφερε ότι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα, ενώ η κατάσταση στο σιδηρόδρομο είναι τραγική. Την ίδια στιγμή υπάρχει αδυναμία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού καθώς είναι αυξημένη η αστυφιλία.

Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια, Coca-Cola HBC Ελλάδας & Κύπρου

Η General Manager Coca-Cola HBC Greece & Cyprus Μαρία Αναργύρου Nikolic παρουσίασε τις προκλήσεις για τη βιομηχανία. Αυτές είναι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα η ανάγκη για ευελιξία, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς τις ικανότητές του.

Πρόσθεσε ότι για να πετύχει η βιομηχανία χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και επενδύσεις που γίνουν μαζί με την πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στους βασικούς πυλώνες της βιομηχανίας, οι οποίοι όπως διαμορφώνονται σήμερα είναι η ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Σχολίασε ότι η βιομηχανία στηρίζεται σε άτομα που έχουν εμπειρία 3 δεκαετιών, και πρέπει να δημιουργηθεί το προσωπικό του μέλλοντος με τις κατάλληλες τεχνικές ικανότητες, κυρίως στους τομίες των Logistics και τους αυτοματισμούς.

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σχολίασε ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας από την είσοδο στην ΕΟΚ έως και σήμερα είναι κάτω του 1%, ενώ αυτός θα χρειαστεί να διπλασιαστεί την επόμενη 15ετία, ένα δε θέλουμε να υπάρξει νέα κρίση, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει με το υφιστάμενο μείγμα παραγωγής, ενώ ούτε και ο στόχος της κυβέρνησης για μισθούς 1500 ευρώ είναι εφικτός. Αυτό που χρειάζεται κατά τον κ. Βέττα είναι να υπάρχει παραγωγή υψηλής αξίας και για αυτό απαιτείται έρευνα πίσω από το προϊόν και να συνδυάζεται και με την παροχή υπηρεσιών.

Με αυτό τον τρόπο θα κινητροδοτηθούν οι επενδύσεις καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν κέρδη και κυρίως θα έχουν εισοδήματα οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξαγωγές, οι οποίες πρέπει να είναι πιο γρήγορες, καθώς αυτές είναι πέντε φορές χαμηλότερες από αντίστοιχες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί το βάρος στη μισθωτή εργασία.

Διαβάστε ακόμη 

«Καζάνι» που βράζει η Μέση Ανατολή: Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ και οι επιπτώσεις από τη νέα κρίση

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 

Η καμπάνια για τον Μπελέρη, το προξενιό της Ελεονώρας, τα μαθήματα στους ευρωβουλευτές, ο Μητσοτάκης και οι οκτώ Κροίσοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ