Σε μία εκδήλωση που εξέπεμπε νοσταλγία για τα 90 χρόνια ιστορίας της αλλά κυρίως το γεμάτο προοπτικές μέλλον της, η διοίκηση της Παπαστράτος ανακοίνωσε σήμερα μία νέα επένδυση συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τοn μετασχηματισμό της σε εταιρεία καινοτομίας και τεχνολογίας.

Η επένδυση, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Χαρπαντίδης ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων του Τύπου, θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και μεταξύ άλλων αναμένεται να προσθέσει άλλες 115 θέσεις εργασίας στο δυναμικό της Παπαστράτος. Παράλληλα, ο ίδιος παρουσίασε και τους άξονες της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη με 5 πυλώνες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης, με τη νέα επένδυση:

  • Αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου με εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής για Θερμαινόμενες Ράβδους Καπνού και 1 για Παραγωγή Φίλτρων
  • Αναβαθμίζονται, μόλις τρία χρόνια μετά, οι υπάρχουσες 6 γραμμές παραγωγής Θερμαινόμενων Ράβδων Καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS, και
  • Εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης μέσω 2 νέων γραμμών Ψηφιακής Εκτύπωσης

Κάτι που σημαίνει πως ενισχύεται η παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας, έχει τη δυνατότητα επέκτασης των εξαγωγών και θα αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό κατά 115 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 60 έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται.

«Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια ιστορία μας σηματοδοτούμε μια νέα αρχή. Τη νέα μας πορεία. Εκείνη μιας εταιρείας που αλλάζει, που εξελίσσεται, που στηρίζει, που συμβάλλει, που εργάζεται με πάθος προς το καλύτερο. Γι’ αυτό και σήμερα δεν είναι άλλη μια μέρα. Είναι μία άλλη μέρα», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Χαρπαντίδης.

Και συνέχισε: «Με βασικό σύνθημα το ‘Ξαναγεννιόμαστε’, είναι η μέρα που μοιραζόμαστε μαζί σας τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος και την νέα μεγάλη επένδυση που την σηματοδοτεί. Το πλάνο μας για βιώσιμη ανάπτυξη δεν μένει σε γενικές κατευθύνσεις και ευχολόγια, αλλά τη θέτει στη σωστή βάση της, έτσι όπως την ορίζουμε εμείς στην Παπαστράτος: Δημόσια. Διάφανη. Δεσμευτική. Παράλληλα, η νέα μεγάλη επένδυση των 125 εκατομμυρίων ευρώ είναι το επισφράγισμα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται εδώ, στη χώρα μας, και φτάνουν σε όλο τον κόσμο. Γίνεται πραγματικότητα χάρη στους ανθρώπους της Παπαστράτος, τους συνεργάτες μας, την στήριξη από φορείς, την αποδοχή από καταναλωτές και την κοινωνία, χάρη σε όλες και όλους εσάς»

Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Στρατηγική της Παπαστράτος για Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως την παρουσίασε ο κ. Χαρπαντίδης βασίζεται σε 5 πυλώνες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε:

1.Καινοτομία προϊόντων

Η εταιρεία δεσμεύεται μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο. Είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα. Επίσης μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος να προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

O κ. Καλαντζόπουλος

2.Υποδειγματική λειτουργία με διαφάνεια, ηθική και υπεύθυνες πρακτικές

Η εταιρεία δεσμεύεται μέχρι το 2023, το 100% των νέων ηλεκτρονικών συσκευών να φέρει τεχνολογία επιβεβαίωσης ηλικίας για να αποκλείεται η χρήση των προϊόντων της από ανήλικους. Επίσης μέχρι το 2023 να μειώσει κατά 30% τη φύρα του καπνού σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας,

3.Εργαζόμενοι και συνεργάτες

Η εταιρεία δεσμεύεται μέχρι το 2023, το 40% των διευθυντικών θέσεων της Παπαστράτος να καλύπτεται από γυναίκες. Επίσης ως την ίδια χρονιά οι άνθρωποι της εταιρείας να συμμετέχουν τακτικά σε εθελοντικές πρωτοβουλίες, με την παροχή αντίστοιχων κινήτρων από την Παπαστράτος και στόχο τις 9.000 ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς τον χρόνο.

4.Περιβάλλον

Υιοθετώντας τους στόχους της Philip Morris International για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μηδενικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ, ορθολογική διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων, αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, η Παπαστράτος δεσμεύεται μέσα στο 2021 να καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης στις εγκαταστάσεις της και μέχρι το 2025, να έχει μειώσει κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας και νερού αντίστοιχα.

5. ΚοινωνίαΗ Παπαστράτος διαθέτει κατά μέσο όρο 750.000 ευρώ κάθε χρόνο, σε τακτικές και έκτακτες πρωτοβουλίες στήριξης προς το κοινωνικό σύνολο. Πλέον δεσμεύεται να κατευθύνει τους πόρους αυτούς κατά 50% σε δράσεις για την ενδυνάμωση της γυναίκας και τον ρόλο της στο κοινωνικό σύνολο και κατά 50%, σε δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πανηγυρική εκδήλωση

Η σημερινή εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Ξεκίνησε με την προβολή του χαιρετισμού του Προέδρου της Philip Morris International Ανδρέα Καλαντζόπουλου, του ανθρώπου που έβαλε τη σφραγίδα για τον μετασχηματισμό της Παπαστράτος σε μία περιφερειακή δύναμη υποστήριξης της νέας στρατηγικής του πολυεθνικού ομίλου προς τα εναλλακτικά προϊόντα, κατά βάση εξωστρεφή μιας και οι εξαγωγές της φθάνουν ήδη το 86% του ετήσιου κύκλου εργασιών!

«Η επένδυση μας έθεσε την Ελλάδα στο επίκεντρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Παράλληλα όμως έστειλε και ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα με αποδέκτες δυνητικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Καλαντζόπουλος αναφερόμενος στην προ πενταετίας απόφαση για την πρώτη φάση επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Παπαστράτος.

Ο Αντιπρόεδρος, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος

«Το όραμά μας είναι να αντικαταστήσουμε τα τσιγάρα με λιγότερο επιβλαβείς λύσεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Phlip Morris International αποκαλύπτοντας πως το 2020 τα εναλλακτικά προϊόντα έφθασαν να παράξουν το 24% των συνολικών καθαρών εσόδων του ομίλου. «Ως εταιρεία έχουμε επικεντρώσει όλη την προσοχή και τους πόρους μας στα νέα προϊόντα. Το 99% κονδυλίων έρευνας και ανάπτυξης αφορούν στη δημιουργία των νέων, smoke free προϊόντων. Σε αυτά δαπανούμε και το 76% των εμπορικών εξόδων της εταιρείας», είπε μεταξύ άλλων καλώντας παράλληλα να υπάρξει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και να υποστηρίξει το κοινωνικό σύνολο την προσπάθεια. «Εάν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε δημιουργούμε συγκεκριμένο πλάνο ώστε οι πωλήσεις τσιγάρων να μπορούν να σταματήσουν σε 10 – 15 χρόνια σε πολυάριθμες χώρες», υπογράμμισε.

Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Πικραμμένος εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.

«Για 90 χρόνια η Παπαστράτος αποτελεί έναν απ’ τους κορυφαίους εργοδότες της χώρας, συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, στην εργασιακή ειρήνη, έχει προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και στηρίζει τους αγρότες», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος. Και πρόσθεσε: «Είχατε την τόλμη και το θάρρος σε μία δύσκολη στιγμή αποεπένδυσης στη χώρα , να προβείτε σε μία μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Θέλω όμως να σας συγχαρώ γιατί σε μία νέα συγκυρία όπου η χώρα βαδίζει με πολύ γοργό ρυθμό προς την ανάπτυξη και την πρόοδο τολμάτε και προχωράτε σε μία νέα επένδυση 125 εκατ. που θα προσφέρει εργασία σε περίπου 120 ανθρώπους. Πέρα απ’ αυτό όμως είναι ευπρόσδεκτο ότι μία ελληνική εταιρεία που χειρίζεται την πρωτογενή παραγωγή κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να καινοτομήσει, να διαφοροποιηθεί και να ηγηθεί στις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο υπό την αιγίδα της Philip Morris International. Και είναι επίσης άξιο συγχαρητηρίων και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Παπαστράτος αναπτύσσεται βασιζόμενη πλέον σε ηθικές αξίες που αφορούν το καλό του κοινωνικού συνόλου. Η Παπαστράτος εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα και με όραμα για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και στηρίζει τον αντικαπνικό νόμο».

Μάλιστα ο κ. Πικραμένος μετέφερε τη βούληση του πρωθυπουργού για μία «Ελλάδα χωρίς τσιγάρο». «Αυτός είναι ο εθνικός στόχος για την επόμενης 10ετίας, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Είναι ζήτημα υγείας και πολιτισμού και απαιτεί ευρεία συμμαχία των πολιτών, καπνιστών και μη».

Και ο κ. Πικραμένος κατέληξε: «Τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα συνεχίσει να καταγράφει μία ανοδική πορεία, που έχει αρχίσει να καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες. Μεταρυθμίζουμε την οικονομία και τους θεσμούς. Χρειαζόμαστε εύρωστες και δυναμικές επιχειρήσεις που θα καινοτομούν, θα εξάγουν και θα στηρίζουν την προσπάθεια για εξέλιξη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιχειρήθηκε η σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον μέσω μαρτυριών και χαιρετισμών ανθρώπων που ήταν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Παπαστράτος, του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών ο πρώην διευθύνων σύμβουλος (2000 – 2004), επί των ημερών του οποίου πέρασε η Παπαστράτος στα χέρια της Philip Morris International κ. Τίτου Κομνηνού.

Διαβάστε ακόμη: 

Ταμείο Ανάκαμψης: Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν όσοι μπουν στις επενδύσεις των 32 δισ.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο ακλόνητος «βράχος» πίσω από τον μυθικό Στέφανο 

Αποκαλύφθηκαν οι μισθοί στην Google: Πόσο πληρώνονται μηχανικοί, σύμβουλοι και αντιπρόεδροι