Επιχειρήσεις

Πέντε πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για «ιμάτια» της Axon Holdings

  • Στεφανία Σούκη


Στις 11 Μαϊου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές από υποψήφιους πλειοδότες σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης από την ειδική διαχειρίστρια

Στην προκήρυξη πέντε ανεξάρτητων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση τμήματος του ενεργειακού της Axon Holdings, η οποία έχει υπαχθεί στην έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης κατόπιν της σχετικής απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήδη από τον Απρίλιο του 2019, προχωρά τώρα η ειδική διαχειρίστρια.

Για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές στις 11 Μαϊου, όπως επισημαίνεται στους όρους της προκήρυξης που αφορά «στην εκποίηση τμήματος του ενεργειακού της Axon Holdings», της εταιρείας που συνέδεσε το όνομά της με την άνοδο και την πτώση του Θωμά Λιακουνάκου, με επίκεντρο τις δραστηριότητες στους κλάδους των αμυντικών εξοπλισμών και της υγείας.

Οσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία που οδεύουν προς εκποίηση και τους πέντε επιμέρους διαγωνισμούς καταρχάς πρόκειται για τη συμμετοχή του 49,71% στην Sonak Συστήματα Προγράμματα Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής ΑΕΒΕ. Ένας ακόμη διαγωνισμός έχει να κάνει με το 22,56% της Αxon Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, ενώ η επόμενη ομάδα περιουσιακών στοιχείων προς εκποίηση αφορά της Axon Holdings τις συμμετοχές στις «MURLOCHCNT/SET LTD» και την «Euromedica Albania Α.E. Συμμετοχών, μόλις 1%. Ο τέταρτος διαγωνισμός αφορά κινητά πάγια περιουσιακά στοιχεία, ιδιοκτησίας της Axon, τα οποία βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της SONAK στo Μαρκόπουλο Αττικής (καταστροφείς πυρομαχικών), ενώ ένας ακόμη διαγωνισμός σχετίζεται με τη συμμετοχή (1%) στην Euromedica Gulf Holdings.

Στους όρους της προκήρυξης επισημαίνεται από την ειδική διαχειρίστρια ότι δεν έχει προβεί σε οικονομικό ή διαχειριστικό έλεγχο επί των συγκεκριμένων εταιρειών, καθώς κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στα καθήκοντά της , δυνάμει των διατάξεων των αρ. 72 και 73 του ν. 4307/2014. «Ως εκ τούτου, δεν δύναται να παρέχει στον υποψήφιο πλειοδότη, πληροφορίες αναφορικά α) με το απασχολούμενο σε αυτή προσωπικό (εάν υφίσταται τέτοιο), β) με την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας (στην περίπτωση που απαιτείται), γ) με τα οικονομικά στοιχεία αυτής (ενδεικτικά υποχρεώσεις προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημοσίου κτλ), δ) εκκρεμείς δικαστικές διενέξεις, ε) με την περιουσιακή της κατάσταση». Ο πλειοδότης φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη και επωμίζεται όλο το κόστος για οποιεσδήποτε ενέργειες τυχόν πρέπει να γίνουν, κατά το εταιρικό δίκαιο, ενώπιον όλων των αρμοδίων αρχών, φορέων και υπηρεσιών, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, πέραν της υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης, προκειμένου να αναγνωρισθεί ως μέτοχος της ως άνω εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg: Με σύστημα βαθμίδων και πιστοποιητικό εμβολιασμού η άρση του lockdown- Το σχέδιο της ΕΕ

Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ

Ακίνητα: «Έρχεται» φορομπόνους έως 1.600 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι