Επιχειρήσεις

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν «ελευθέρας» για λειτουργία τις Κυριακές

  • Στέλιος Μορφίδης


Τι προβλέπει η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε χθες – Ευελιξία και στις ημέρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Τη δυνατότητα να μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές πλέον έχουν τα μικρομεσαία καταστήματα στη χώρα με βάση διάταξη του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χθες. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να λειτουργούν σε δημοτικά διαμερίσματα, χωριά ή κωμοπόλεις, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 5.000.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου, θεσπίστηκαν δύο όρια.

Το ένα αφορά τον ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που απασχολούν, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπερνούν τους εννέα.

Όπως σημείωσε στην τοποθέτηση του ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης η διάταξη έγινε προκειμένου να καλυφθούν από τα πρόστιμα επιχειρήσεις, όπως μίνι μάρκετ, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, που λειτουργούσαν σε χωριά και κωμοπόλεις χωρίς άδεια του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Σημειώνεται πάντως πως στη δεδομένη χρονική στιγμή ισχύουν τα μέτρα αναστολής λειτουργίας μέρους της αγοράς, επομένως προς το παρόν δύναται να λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους σχετικούς ΚΑΔ.

Ευελιξία στις λαϊκές

Επίσης άλλη διάταξη του νέου νόμου, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις ημέρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Πλέον η εξαήμερη λειτουργία της λαϊκής μπορεί να μεταφερθεί και να μην αφορά αυστηρά τις ημέρες από Δευτέρα ως Σάββατο.

Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς των λαϊκών αγορών με τον οικείο φορέα που τους δίνει την άδεια, τον δήμο κατά κύριο λόγο ή την περιφέρεια όσον αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα συναποφασίζουν ποια θα είναι η μέρα του ρεπό τους, και να μην επιβάλλεται η Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι θα λάβουν τα 534 ευρώ του Οκτωβρίου

Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι συναντήσεις και οι επιδιώξεις

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πώς θα τα εκτυπώσετε μέσω Taxisnet – Aναλυτικός οδηγός