Πριν από κάποιο διάστημα, ο Ρατζίβ Πατέλ, σύμβουλος περιβαλλοντικών θεμάτων στο Όστιν του Τέξας, κατέθεσε ένα ποσό – περίπου 1.000 δολάρια – ως εγγύηση. Ήθελε να αγοράσει ένα ηλεκτρικό SUV από τη Rivian.

Όταν όμως, έδινε το «καπάρο» για να προπαραγγείλει το αυτοκίνητο των ονείρων του, ένα R1S, δεν είχε ιδέα ότι με αυτήν του την κίνηση θα μπορούσε να κερδίσει χιλιάδες δολάρια… σε ένα μόνο βράδυ.

Τι συνέβη;

Έχοντας ο Πατέλ, προπαραγγείλει ένα SUV από την Rivian, μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση το βράδυ της Τρίτης, στις μετοχές της εταιρείας στα πλαίσια της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς της (IPO). Η Rivian διατήρησε έως και 7% των μετοχών της από την IPO αποκλειστικά για τους πελάτες της. Οι ενδιαφερόμενοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Άτομα που είχαν προπαραγγείλει ένα αυτοκίνητο από την εταιρεία από τις 30 Σεπτεμβρίου και εξής, και συγκεκριμένα είτε ένα R1S είτε ένα R1T καθώς και στελέχη αλλά και διευθυντές της εταιρείας ή άλλων θυγατρικών.

Υποθέτοντας ότι η εταιρεία διέθεσε όλες τις μετοχές που είχε εξασφαλίσει στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, οι συμμετέχοντες επένδυσαν συνολικά περίπου 835 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν μετοχές της Rivian. Την Τετάρτη, η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε +29%, γεγονός που εκτινάσσει την αξία του ποσού που διέθεσαν οι πελάτες της συλλογικά, στα 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πατέλ ο οποίος είχε και αυτός προπαραγγείλει ένα SUV από την εταιρεία, πληρούσε τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Με την τιμή της μετοχής στα 78 δολάρια αργά την Τρίτη, μπήκε στο λογαριασμό του στη Morgan Stanley και επέλεξε τις μετοχές που ήθελε να αγοράσει από την εταιρεία αυτοκινήτων. Ο μέγιστος αριθμός μετοχών που μπορούσε να εξασφαλίσει ήταν 175. Και τις αγόρασε όλες για 13.650 δολάρια. Αυτή τη στιγμή, ο Πατέλ, σύμφωνα με τη νέα αξία της εταιρείας, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 17.628 δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το CNBC, o 45χρονος έχει επενδύσει και σε άλλες εταιρείες αυτοκινήτων στο παρελθόν. Επένδυσε στην Tesla λίγο μετά την IPO του 2010 ενώ έχει επίσης αγοράσει μετοχές και από τη Lucid Motors, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο. Όσο για τη Rivian, παρά το γεγονός ότι προβλέπει έσοδα μεταξύ μηδέν και ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, μετά το ντεμπούτο της στο Nasdaq την Τετάρτη, η κεφαλαιοποίησή της εταιρείας υπολογίζεται στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι υψηλότερη της Ford και περίπου ίση με την αντίστοιχη της General Motors.

Διαβάστε ακόμα:

Αργύρης Σαλιαρέλης: Στο σφυρί το κτήμα του «βασιλιά των ρουμπινιών» στην Αίγινα

Λογαριασμοί ρεύματος – θέρμανσης: Η επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (vid)

Τουρισμός: Ισχυρό 2022 δείχνουν οι προκρατήσεις από Βρετανία και Γερμανία (πίνακας)