Η «κούρσα» των εταιρειών πληροφορικής συνεχίστηκε με «υψηλές ταχύτητες» το πρώτο εξάμηνο του έτους. Με ισχυρή μέση διψήφια ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία δηλαδή για τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου –κατά κύριο λόγο εισηγμένες-, αλλά και με σημαντικές προοπτικές σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μέχρι το 2026, όπως εκτιμούν στελέχη τους.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι πριν από λίγο καιρό ο CEO της Uni Systems, από τις κραταιές δυνάμεις του χώρου, Γιάννης Λουμάκης, ανέφερε στο newmoney την εκτίμησή του ότι «η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς την ερχόμενη 5ετία, σε ποσοστό που θα προσεγγίσει το 13%» με βάση τα πρόδρομα στοιχεία και τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών.

Το «ράλι» των Greeks της πληροφορικής αποτυπώνεται για το «μισό» του 2021 στα μεγέθη και την χρηματιστηριακή εικόνα των ομίλων τους, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, EBITDA, κερδών, της τιμής των μετοχών, των αποτιμήσεων, της ρευστότητας κ.ά., με την πλειοψηφία αυτών να στέλνει στο… ταμείο τους μετόχους με την διανομή μερισμάτων και να υπόσχεται (ή να αναμένει, για την ακρίβεια) ανάλογη συνέχεια για το υπόλοιπο του έτους και όχι μόνο.

Η διψήφια αύξηση για το σύνολο του κλάδου, άλλωστε, μετατρέπεται και σε… τριψήφια σε τζίρους ή κέρδη για κάποιους το 2021 όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν, με πιο πρόσφατη ανακοίνωση αυτήν της Space Hellas.

Σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι εξαγορές άλλων εταιρειών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την μια επένδυση να διαδέχεται την άλλη με τελευταία, χρονικά, παραδείγματα την απόκτηση του 60% της Intelli Solutions από την Uni Systems του ομίλου Quest, του 80% της iQom από την Epsilon SingularLogic κ.α. και τις πληροφορίες να μιλούν για αρκετά νέα deals λίαν προσεχώς στην αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα.

Πιο «γεμάτο» το 2022

Η ενσωμάτωση των νέων εταιρειών και η εξ αυτής ενίσχυση της παρουσίας των μητρικών στις αγορές, η ζήτηση προϊόντων/υπηρεσιών και τα έργα εντός και εκτός των συνόρων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα φέρνουν πωλήσεις και «ζεστό χρήμα» για τον κλάδο, το οποίο επανεπενδύεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Η πανδημία επιτάχυνε μεν την ψηφιοποίηση του δημοσίου και γενικά της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πολλούς διαγωνισμούς να έχουν ανακηρύξει αναδόχους και άλλους να έπονται, ωστόσο το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους ότι «τα πρώτα τιμολόγια θα κοπούν από την επόμενη χρονιά» προϊδεάζει για ένα πιο «γεμάτο» 2022.

Και μόνο το γεγονός ότι ως τα τέλη του 2021 επίκεινται προκηρύξεις 40 έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας, αρκεί για να δοθεί το νέο «στίγμα», χωρίς μάλιστα να έχει ανάψει ακόμα το «πράσινο φως» για το mega project της ψηφιοποίησης των 390 υποθηκοφυλακείων με προϋπολογισμό +240 εκατ. ευρώ.

Τρεις από τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής (Uni Systems, Space Hellas, Byte) συμμετέχουν σε ισάριθμες κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν περάσει στον «τελικό» του πολυσυζητημένου mega διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και περιμένουν πρώτον την έκβαση των διαφόρων ενστάσεων και δεύτερον το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει το νικητή.

Μεγαλύτεροι και μικρότεροι «παίκτες» αποβλέπουν, εν ολίγοις, σε μια συνολική «πίτα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ικανή να «εκτινάξει» τα έσοδα και τα κέρδη τους πολύ πιο ψηλά…

Οι πιο διεθνοποιημένες «χτυπούν» σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και τα πλάτη, προσφέροντας (ή ετοιμάζοντας) λογισμικά και νέα προϊόντα για κάθε χρήση με στόχο την διεύρυνση των πελατολογίων τους.

Στο εσωτερικό, βασικοί παράμετροι ενίσχυσης της ανάπτυξης των «πληροφορικάριων» είναι οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση των ΜμΕ και ειδικότερα για αυτούς οι οποίοι ειδικεύονται στο επιχειρηματικό λογισμικό και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων MyData.

Αυξήσεις ρεκόρ

Τι δείχνει η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων για τις ελληνικές εταιρίες πληροφορικής; Ανοδικούς δείκτες παντού: σε έσοδα και κερδοφορία.

Αυξήσεις ρεκόρ στο πρώτο εξάμηνο του ’21 πέτυχε η Epsilon Net με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 17,828 εκατ. ευρώ (111,10%), EBITDA 6,194 εκατ. ευρώ (238,58%) και καθαρά κέρδη προ φόρων 4,976 εκατ. ευρώ (406,39 %).

Η Entersoft που δραστηριοποιείται κατά απόλυτο σχεδόν βαθμό σε συνεργασίες με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 12,58 εκατ. ευρώ (57%), με κέρδη προ φόρων 4,16 εκατ. ευρώ (59%).

Η Profile Software, leader στο χρηματοοικονομικό λογισμικό με «παρών» σε 45 χώρες, είχε κύκλο εργασιών 8,04 εκατ. ευρώ (17%), EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ (28%) και κέρδη προ φόρων 1,17 εκατ. ευρώ (173%).

Η Byte «έβγαλε» κύκλο εργασιών 18,888 εκατ. ευρώ (31,1%), EBITDA 2,423 εκατ. ευρώ (69,8%), με κέρδη προ φόρων 1,756 εκατ. ευρώ (υπερδιπλασιάσθηκαν).

Η μη εισηγμένη Uni Systems (όμιλος Quest) βελτίωσε τον κύκλο εργασιών (22,1%) και τα κέρδη προ φόρων (135,2%) με βάση όσα ανακοινώθηκαν, ενώ, είχε κλείσει το 2020 με τζίρο 132 εκατ. ευρώ.

Η Space Hellas, από τους πρωταγωνιστές του κλάδου, ολοκλήρωσε το εξάμηνο με κύκλο εργασιών 36,3 εκατ. ευρώ (9,74%), EBITDA 3,3 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 1,063 εκατ. ευρώ (66%).

Η Performance Technologies η οποία προετοιμάζεται για την είσοδο της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, εμφάνισε κύκλο εργασιών 19,257 εκατ. ευρώ (46,8%), EBITDA 2,357 εκατ. ευρώ (37,8%) και κέρδη προ φόρων 2,103 εκατ. ευρώ (46,1%).

Η νεοεισελθούσα από τις αρχές Αυγούστου στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου Real Consulting στο εξάμηνο (άρα, πριν από την είσοδο της στο ΧΑ) ακολούθησε τις επιδόσεις του κλάδου με τον κύκλο εργασιών του ομίλου στα 10,811 εκατ. ευρώ (12%), EBITDA 1,452 εκατ. ευρώ (14%) και προ φόρων κέρδη 1,045 εκατ. ευρώ (24%).

Οι περιπτώσεις των Performance Technologies και Real Consulting στρέφουν την προσοχή προς το… ταμπλό για επιπλέον λόγους.

Την «ομάδα» πλαισιώνουν και άλλες σημαντικές εταιρίες πληροφορικής όπως είναι οι Ιλυδα, Logismos, Q&R.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Σε ρυθμούς… εφορίας γυρνούν από το 2022 νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία

«Καθαρός» πλανήτης: Η ηλεκτρική «επανάσταση» στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι αρκετή