Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple πρόκειται να χάσει όχι μόνο ένα ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο αγοράς στη Ρωσία αλλά και σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις smartphones και άλλων συσκευών που δεν θα γίνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της IDC (International Data Corporation), η Apple υπολογίζεται ότι κατέχει στη Ρωσία ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 15%. Πάνω από αυτή βρίσκονται η κορεατική Samsung (με μερίδιο 34%) και η κινεζική Xiaomi (με μερίδιο 26%). Σε επίπεδο εσόδων, η Apple είχε το 2021 επιτύχει πωλήσεις που ανέρχονταν στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βάσει των υπολογισμών της Burga, η οποία κατασκευάζει αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων για διάφορους κατασκευαστές, η αμερικανική εταιρεία δείχνει να «χάνει» τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πωλήσεις συσκευών iPhone, καθημερινά.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα

Ο πραγματικός αντίκτυπος της μη δραστηριοποίησης στη Ρωσία θα φανεί για την Apple στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία περιγραφόταν από την ίδια την αμερικανική εταιρεία ως μία αγορά «πολλά υποσχόμενη» αν και σε απόλυτα μεγέθη τα έσοδα στη Ρωσία αποτελούν μικρό τμήμα των παγκόσμιων εσόδων της Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple είχε το τελευταίο διάστημα «συμμορφωθεί» με αρκετές ιδιαίτερες απαιτήσεις της ρωσικής κυβέρνησης. Μία από αυτές ήταν η επιθυμία της Μόσχας η εταιρεία να ανοίξει γραφεία στη Ρωσία και να προσφέρει από εκεί διαδικτυακές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ζητήθηκε οι χρήστες iPhone στη Ρωσία να εγκαθιστούν στις συσκευές τους τοπικά ανεπτυγμένες εφαρμογές. Αν και η Apple αρνήθηκε, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό με την εγκατάσταση του είδους των εφαρμογών να αφήνεται στις διαθέσεις των ίδιων των χρηστών.

Οι Δυτικοί φεύγουν, τι θα κάνουν οι Κινέζοι;

Μαζί με την Apple έχει αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά και η ανταγωνίστρια Samsung, κάτι που αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τρίτη στην κατάταξη, κινεζική Xiaomi, που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Συνολικά, οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίσουν μερίδια αγοράς από τη στιγμή που αφήνουν χώρο οι αμερικανικές εταιρείες.

Βέβαια, στην περίπτωση της Κίνας πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν κυρώσεις και να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμερικανικές τεχνολογίες στα προϊόντα τους.

Διαβάστε ακόμα:

Moody’s: Η Ρωσία δύσκολα θα αποφύγει ένα default

Δημήτρης Κοντομηνάς: Η κληρονομιά που άφησε πίσω του – Στην Ύδρα η εξόδιος ακολουθία (pics)

HSBC: Στην Παγκρήτια Τράπεζα τα ελληνικά υποκαταστήματα