Στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται αυτή την στιγμή η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα της Premia Properties, η οποία έλαβε χθες, Τετάρτη, το «πράσινο φως» από τους μετόχους της για τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ.

«Πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση της εταιρείας, μία συνειδητή επιλογή που είχαμε προαναγγείλει εδώ και καιρό», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Μαρκάζος.

«Ο θεσμός των Επενδυτικών Εταιρειών Ακινήτων, που αποδείχθηκε και μέσα στην κρίση επιτυχημένος ταιριάζει με το χαρακτήρα της εταιρείας και είναι θετικό το γεγονός ότι πέραν των υφιστάμενων εισηγμένων εταιρειών -πέντε στον αριθμό- έχουν εκφράσει κι άλλες Επενδυτικές Ακινήτων να εισάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑ εντός του 2022, με ικανό μέγεθος. Είναι θετικό καταρχάς γιατί δημιουργείται ένας πιο ισχυρός κλάδος στο Χρηματιστήριο αλλά και συνολικά για την εγχώρια αγορά real estate που αναπτύσσεται περαιτέρω», σημειώθηκε.

Ο κ. Μαρκάζος ανέφερε ότι ο θεσμός ταιριάζει στην Premia που είναι μία επενδυτική εταιρεία, «δεν θέλουμε να μπούμε στην ανάπτυξη ακινήτων, έχουμε μια διασπορά γύρω στο 21% την οποία σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επόμενα χρόνια, έχουμε επίσης μία ικανοποιητική διασπορά όσον αφορά τους μισθωτές μας, ενώ ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι αυτή την στιγμή στο 41% και δεν ανήκει στους μισθωτές της εταιρείας. Αυτού του είδους οι εταιρείες που έχουν κυρίως φορολογικά πλεονεκτήματα έχουν δημιουργηθεί για να έχουν τη δυνατότητα και οι μικρότεροι επενδυτές να επενδύουν μέσω μετοχών σε ακίνητα- όχι για να εισφέρουν τα ακίνητά τους οι μεγαλοϊδιοκτήτες- και θα πρέπει να έχουν ικανοποιητική διασπορά. Θεωρούμε ότι ο θεσμός είναι επιτυχημένος, ωστόσο χρήζει κάποιων βελτιώσεων δεδομένου ότι το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί με βάση παλιές προδιαγραφές και χρειάζονται κάποιες αλλαγές (π.χ. τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιρίων δεν μπορούν να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τα οικιστικά ακίνητα κ.α.) και προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε σε συζητήσεις με τις άλλες εταιρείες του κλάδου».

Οσον αφορά ειδικά την Ρremia, ο κ. Μαρκάζος ανέφερε ότι έχει μία ταχεία άνοδο, με 200 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο τέλος του 2021 «και σήμερα ξεπερνάμε τα 300 εκατ. ευρώ μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Εντός διετίας σκοπεύουμε να φτάσουμε σε μία αξία ενεργητικού κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και απώτερο στόχο το 1 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο στην αγορά λόγω της ουκρανικής κρίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ορατότητα χρονική και δεν υπάρχουν απαντήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Είναι γεγονός ότι έχει επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα και υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις, και προφανώς ο πληθωρισμός αυξάνει το κατασκευαστικό κόστος. Εστω κι αν δεν δραστηριοποιούμαστε στην ανάπτυξη ακινήτων, ωστόσο είμαστε στην ίδια αγορά και άρα μπορεί να επηρεαστεί ως ένα βαθμό και η δική μας δραστηριότητα. Πάντως, δεν θέλουμε να φρενάρουμε σε τίποτα όσον αφορά το επενδυτικό μας πρόγραμμα».

Για τις νέες επενδύσεις μέσα στο 2022, η Premia ολοκλήρωσε την αγορά τριών ακινήτων φοιτητικών εστιών σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη (το τελευταίο είναι μακροχρόνια μίσθωση).

Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι από αυτούς στους οποίους σκοπεύει να επεκταθεί περαιτέρω η Premia. Eπιπλέον εντός του τρέχοντος έτους προχώρησε και η συμφωνία με την Μπουτάρης για την ακίνητη περιουσία της, ενώ υπάρχουν στο πλάνο και κάποιες άλλες εξεταζόμενες επενδύσεις.

Το άμεσο επενδυτικό πλάνο της Premia, σύμφωνα πάντα με τη διοίκησή της, είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»

Η «επιστροφή» του λογαριασμού, η στήριξη στις κατασκευές, το ταμπλό για την Ελλάκτωρ και «το μυστήριο με το τίμημα του Πόρτο Καρράς»

To ελληνικό Tesla κατασκευάστηκε πριν την ώρα του σε… λάθος χώρα (pics)