Με αρκετά ατού μπαίνει στην «μάχη» της νέας χρονιάς η Profile, σε έναν κλάδο ο οποίος περιμένει πολλές και μεγάλες εξελίξεις το 2021. Σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα… ψηφιοποιούνται στην χώρα, η πιο «διεθνοποιημένη», ίσως, ελληνική εταιρία της πληροφορικής, με σημαντική εξειδίκευση στο Financial Technology, στοχεύει στην αξιοποίηση των νέων ευκαιριών για την ανάπτυξη της, προετοιμάζοντας και από την δική της πλευρά το έδαφος για να το πετύχει αυτό σε «διπλό ταμπλό»: εντός και εκτός συνόρων.

Το «ράλι» της μετοχής της στο ΧΑ και η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών ανέδειξαν την δυναμική μιας εισηγμένης που θεωρείται ηγέτιδα στην ανάπτυξη λογισμικού για τον εγχώριο και διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα κυρίως (με λύσεις σε Banking, Treasury και Investment Management), αλλά και για τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο και τον δημόσιο τομέα.

Η υλοποίηση του νέων επενδυτικών σχεδίων της Profile, περιλαμβάνει την εξαγορά δυο εταιριών του mobile banking στην Δυτική Ευρώπη μέσα στο εξάμηνο. Ενδεικτική των προθέσεων της διοίκησης, παράλληλα, ήταν και η ίδρυση και λειτουργία development center στη Θεσσαλονίκη, μέσω του οποίου αναμένεται να επενδυθούν 5 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Με την αποτίμηση της λίγο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ (58,625 εκατ.) και «γεμάτο ταμείο» η Profile φαίνεται έτοιμη να αδράξει ευκαιρίες πιθανών εξαγορών και στην ελληνική αγορά, πλην των δυο που βρίσκονται «στα σκαριά» από το εξωτερικό. Η χρονιά προμηνύει άλλωστε ένα σερί νέων deals στον κλάδο, μικρότερων ή μεγαλύτερων και το προφανές είναι ότι οι περισσότεροι από τους ισχυρούς «παίκτες» του κάθε άλλο παρά σκοπεύουν να παραμείνουν αδρανείς, ενόψει των ανακατατάξεων στον «χάρτη» του…

Οι αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών

Σε διάστημα 52 εβδομάδων η μετοχή της Profile «έτρεξε» με 24,29%, όταν στην ίδια χρονική περίοδο ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε απώλειες 19,66%. Η απόδοση μηνός είναι 5,46% και από την αρχή του έτους εμφάνισε οριακή πτώση, τη στιγμή που ο Γ.Δ. έχασε ένα 6%, με την μετοχή της στα 4,925 ευρώ στο κλείσιμο της Δευτέρας και το λειτουργικό περιθώριο της να φθάνει το 13%.

Το γεγονός ότι πακέτα μετοχών της εταιρείας «άλλαξαν χέρια» 3 φορές τουλάχιστον, σε διάστημα λιγότερο του ενάμιση χρόνου επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών προς την εισηγμένη, με την παρουσία τους να φθάνει ήδη στο 22% του μ.κ. της και τον πρόεδρο της, Χαράλαμπο Στασινόπουλο, να έχει προβλέψει διψήφιο ποσοστό οργανικής ανάπτυξης για το 2021.

Ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός

Στην εκπνοή του 2020 υπήρξαν δυο σημαντικές αλλαγές για την Profile. Ήταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αγγελίδη στον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου, με τον Χαράλαμπο Στασινόπουλο να διατηρεί τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ. και επιπλέον να αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Entrepreneur. Μια νέα θέση η δημιουργία της οποίας σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την ενεργό συμμετοχή του ιδίου στον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και την προσαρμογή της στις απαιτήσεις της «επόμενης μέρας», ενός διαρκώς εξελισσόμενου κλάδου.

Το εγχώριο «Big Bang» και η διεθνοποίηση

Οι Big Business της πληροφορικής αποτελούν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης της αγοράς για το 2021, με «φόντο» τα περιθώρια εξέλιξης της στην Ελλάδα, τους διαγωνισμούς των 6 δισ. για διάφορα projects και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο κ. Στασινόπουλος θεωρεί, ωστόσο, ότι οι ελληνικές εταιρίες της πληροφορικής διαθέτουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω διεθνοποίησης τους, με πλεονεκτήματα τους έναντι άλλων ανταγωνιστών την έμφαση στην καινοτομία, την υψηλή αρτιότητα στην κατάρτιση των στελεχών τους, τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη και γενικότερα ένα Know How που συνεχώς κάνει «βήματα μπροστά».

Η ίδια η Profile Software επενδύει ένα ποσοστό 20% στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της, εστιάζοντας σε τεχνολογικά προηγμένες, ευέλικτες και αξιόπιστες λύσεις, τόσο για νεοφυείς όσο και για παραδοσιακούς ελληνικούς και ξένους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και ακόμα για εταιρείες επενδύσεων και διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία (family offices).

Ήδη, δίνει το «παρών» σε 40 χώρες (σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική, Αμερική), μεταξύ αυτών σε σημαντικά οικονομικά κέντρα του πλανήτη, με τα 2/3 του τζίρου της να καταγράφονται στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Εως και τετραπλάσια τα ελάχιστα όρια των δανείων για τις κλειστές επιχειρήσεις

Πρώτες επαφές θεσμών και τραπεζιτών – «Καίει» το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Mάχη μέχρις εσχάτων για τις αεροπορικές εταιρείες – Αγωνία ενόψει καλοκαιριού