Πτωτικά ξεκίνησε ο Ιανουάριος για τα «Airbnb» στην Ελλάδα, με τις κρατήσεις όμως για τη συνέχεια να εμφανίζουν άνοδο 7% σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η AirDNA, η διεθνής εταιρεία αναλύσεων δεδομένων με στοιχεία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες της αγοράς (Airbnb, VRBO), στη χώρα μας, μετά από έναν ιδιαίτερα ισχυρό Ιανουάριο του περασμένου έτους, η ζήτηση εν μέσω χαμηλής σεζόν, εμφανίζεται ελαφρώς πτωτική σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα, στο -9% -αν και εξακολουθεί να είναι πιο πάνω, σε ποσοστό 48%, έναντι της ίδιας περιόδου του 2019. Για το επόμενο διάστημα οι ελληνικοί προορισμοί εμφανίζουν αυτή την στιγμή 7% περισσότερες κρατήσεις σε σύγκριση με τις κρατήσεις που είχαν γίνει το ίδιο διάστημα πέρυσι, με την προσφορά επίσης των καταλυμάτων να είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, η ανάλυση της ΑirDNA χαρακτηρίζει την άνοδο για Ελλάδα ακόμη «αδύναμη», αν συγκριθεί με τα ποσοστά άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Γι’ αυτό και εκτιμά σε αυτή τη φάση ότι μπορεί να υπάρχει ένα μερίδιο ταξιδιωτών που τηρεί στάση αναμονής για να προχωρήσει σε κράτηση το επόμενο διάστημα. Επισημαίνεται εδώ ότι η Ελλάδα μαζί με την Κροατία και την Ιρλανδία έχουν επί τους παρόντος τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς σε σύνολο 20 ευρωπαϊκών χωρών για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως, για την Ελλάδα, είναι σημαντική η ένδειξη για το Μάιο, στο ξεκίνημα της θερινής σεζόν, όπου είναι κατά 23% περισσότερες οι διανυκτερεύσεις για τις οποίες έχουν γίνει κρατήσεις αυτή την στιγμή για ταξίδια εκείνη την περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η ευρωπαϊκή αγορά

Tην ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κινήθηκε ανοδικά τον Ιανουάριο όσον αφορά τη ζήτηση με αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά 11,9%, ενώ σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις σε ποσοστό 13,7%, φτάνοντας τα 2,9 εκατομμύρια. Σημειωτέον ότι ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά από τους πλέον υποτονικούς μήνες για ταξίδια, ενώ με βάση τα στοιχεία της AirDNA, οι συνολικές κρατήσεις για διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη έφτασαν τα 21,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές οι 15 σημείωσαν πτώση στις πληρότητες των καταλυμάτων τον Ιανουάριο, με εξαίρεση τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κροατία, Ισπανία και Νορβηγία που κινήθηκαν ανοδικά.

Ειδικά η Νορβηγία φαίνεται ότι κερδίζει μερίδιο, λόγω και των περιορισμένων χιονοπτώσεων φέτος στους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς της Ευρώπης. Τα νορβηγικά ‘’Αirbnb’’ σημειώνουν τώρα τη μεγαλύτερη άνοδο ως προς την πληρότητα κατά 3,7% σε ετήσια βάση, έχοντας σημειώσει πτώση τους προηγούμενους μήνες. Τα χιονοδρομικά κέντρα της Νορβηγίας σημείωσαν μεγάλη άνοδο στη ζήτηση και το Tromsø κατέγραψε αύξηση κατά 83% σε σύγκριση με πέρυσι, μαζί με άλλα ‘’hotspots’’ του Βόρειου Σέλας σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

Εν όψει της άνοιξης και του Πάσχα, η ζήτηση για κρατήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι αυτή την στιγμή στο +17% για τους επόμενους τρεις μήνες, με ακόμη ισχυρότερες αυξήσεις στην Τσεχία (+41%), τη Νορβηγία (+35%) και τη Σουηδία (+ 32%). Μεγάλη άνοδος τώρα καταγράφεται σε προορισμούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τη ζήτηση κατά την πασχαλινή περίοδο, ενδεικτικά, να αυξάνεται κατά 67% στη Μπολόνια και 49% στη Σεβίλλη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Ο Τσίπρας, η κρύα βουτιά, οι κλακαδόροι και η… μπαλαρίνα, το φλερτ του Γερμανού με την Entersoft και ο χρυσός πλειστηριασμός (σε πολλά επεισόδια)

Σπύρος Παζαρόπουλος: Νέο μαζικό σφυρί για ακίνητα στη Ν. Ιωνία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ