Αντιμέτωπη με νέο μαζικό «σφυροκόπημα» βρίσκεται η «Κόσμος Αυτοκίνηση Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία», πρώην «S.P. Rent a Car Εμπορία και Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων», όπως με τη σειρά της προήλθε από αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας «Σπύρος Κ. Παζαρόπουλος Ε.Π.Ε» (“Pazaropoulos”).

Οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ (Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης) έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου και αφορούν 7 ακίνητα, με βασικότερο το πολυώροφο κτήριο επί της λεωφ. Κύμης στη Νέα Ιωνία που αποτελούσε την καρδιά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η διωκόμενη οφειλέτιδα του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ποσό 8.744.111,38 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού». Έτσι «για την ικανοποίηση του Δημοσίου» εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό η ακίνητη περιουσία της εταιρείας στην περιοχή της Ν. Ιωνίας.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ και φτάνουν τα 2.650.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 3.334.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για αποθήκη υπογείου η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 28.000 ευρώ, για ισόγειο κατάστημα 106.000 ευρώ, για ισόγειο χώρο γραφείων 63.000 ευρώ, για ποσοστό οικοπέδου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα υψούν κατ΄ έκταση ή καθ΄ ύψος, 11.000 ευρώ, για οικόπεδο με οικοδομή επί της οδού Περγάμου 380.000 ευρώ, για ισόγεια γραφεία επί της ίδιας οδού 96.000 ευρώ και για το πολυώροφο κτήριο επί των οδών Κύμης και Βυζαντίου, στο οποίο υπάρχει ακόμη το συγκρότημα πώλησης και τεχνικής κάλυψης αυτοκινήτων με τη φίρμα “Pazaropoulos” 2.650.000 ευρώ.

Αίτηση πτώχευσης

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της, η εταιρεία «Κόσμος Αυτοκίνηση» εμφανίζεται να έχει μηδενικό κύκλο εργασιών, με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται σε 28,1 εκατ. ευρώ, και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 68,17 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διοίκησή της δεν συμμετέχει από ετών ο Σπ. Παζαρόπουλος, καθώς και ότι από τον Νοέμβριο του 2023 έχει κατατεθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση πτώχευσης προκειμένου να προσδιοριστεί εκ νέου η συζήτησή της αρχικής αίτησης (από το 2019).

Η άνοδος και η πτώση

Ο Σπύρος Παζαρόπουλος εισήλθε ως εξουσιοδοτημένος dealer στην αγορά αυτοκινήτου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από ταχύτατη άνοδο, που συνοδεύτηκε από μεγάλες συμφωνίες με γνωστές φίρμες και εξίσου μεγάλες επενδύσεις σε επίπεδο εμπορικού δικτύου, αλλά και στο προσοδοφόρο κομμάτι του after sales support. Όταν τα σύννεφα της κρίσης έκαναν την εμφάνισή τους το 2008 ήταν πλέον ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες της αγοράς αυτοκινήτου, αντιπροσωπεύοντας δημοφιλή brands και κυρίως αυτά του VW Group.

Ωστόσο λίγο αργότερα, με την ύφεση να πλήττει βάναυσα και αυτή την αγορά ο όμιλος Παζαρόπουλου εισήλθε σε καθοδική τροχιά, και πάλι με μεγάλη «ταχύτητα», αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Περί το 2018, η εταιρεία του έφτασε να συγκαταλέγεται στη λίστα των επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, συνολικού ύψους 30,9 εκατ. ευρώ.

Πάντως παρά τις διαδοχικές «αναταράξεις», με την προσπάθεια συμφωνίας εξυγίανσης, τις αιτήσεις πτώχευσης που ακολούθησαν, το διορισμό άλλων προσώπων στη διοίκηση, ο ίδιος συνέχισε να δίνει το «παρών» στην αγορά, έστω και με πολύ μικρότερη εμβέλεια.

Η βίλα στη Μύκονο

Σε αυτή την περιπετειώδη «ειδική διαδρομή» ο Σπύρος Παζαρόπουλος έχασε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, με πρώτο και καλύτερο την περίφημη βίλα του στη Φτελιά της Μυκόνου, που βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών σε αγροτεμάχιο εκτάσεως 4.237,80 τ.μ. το οποίο διαθέτει πισίνα, ελικοδρόμιο καθώς και ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο.

Η οικοδομή, τότε, είχε ισόγειο 200 τ.μ. και υπόγειο όροφο 110 τ.μ., ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στο 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κατοικία (βίλα) που περιλαμβάνει και δύο ανεξάρτητες κατοικίες (ξενώνες). Είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με δάπεδα επιστρωμένα με πλακίδια και ξύλινα εξωτερικά κουφώματα τυπικής κατασκευής. Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με φύτευση και πλακόστρωση. Επίσης περιμετρικά του κτηρίου έχουν κατασκευαστεί ξύλινες πέργκολες, ενώ τμήματα της τοιχοποιίας έχουν επενδυθεί με πέτρα. Στον πλειστηριασμό σημειώθηκε σκληρός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα το ακίνητο να κατακυρωθεί στα 1.701.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Ο Τσίπρας, η κρύα βουτιά, οι κλακαδόροι και η… μπαλαρίνα, το φλερτ του Γερμανού με την Entersoft και ο χρυσός πλειστηριασμός (σε πολλά επεισόδια) 

Ρομπέρ Γκοσί: Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Εθνική Ασφαλιστική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ