Την έξοδο από την Αιτωλοακαρνανία αποφάσισε η κοινοπραξία Repsol-Energean γεγονός που γνωστοποίησε με επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Βασική αιτία είναι ο περιορισμός της δραστηριοποίησης των εταιρειών στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων γεγονός που οφείλεται στο πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος από την πανδημία και την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» αλλά και της ζήτησης.

Οι εταιρείες Repsol και Energean Oil & Gas, γνωστοποίησαν ότι παραιτούνται από τα δικαιώματα έρευνας σε ολόκληρη τη περιοχή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση Αιτωλοακαρνανία. Η επιστολή εστάλη την περασμένη Παρασκευή και ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς η εταιρεία έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά τις χώρες ανά την υφήλιο όπου έχει παρουσία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, περιοριζόμενη στα κοιτάσματα υψηλότερης αξίας.

Και οι τρεις παραχωρήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα πρώτα στάδια μελέτης αν και μέχρι στιγμής  δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Repsol για το μπλοκ των Ιωαννίνων και το μπλοκ του Ιονίου. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε και το γεγονός ότι στην Αιτωλοακαρνανία οι έρευνες αφορούν στην εξεύρεση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου, που θεωρείται μεταβατικό καύσιμο προς την απανθρακοποίηση.

Στα «οικόπεδα» του Ιονίου η Repsol μαζί με τα ΕΛΠΕ δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη τις σεισμικές έρευνες.

Η ισπανική εταιρεία με παρουσία σε 34 χώρες, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της σχεδιασμού, δρομολογεί την αποχώρησή της από σημαντικό αριθμό χωρών με στόχο το 2025 να βρίσκεται παρούσα σε μόλις 14 χώρες. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της εταιρείας στα δεδομένα που δημιούργησε η πετρελαϊκή κρίση αλλά και η πανδημία σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Η Repsol ήταν ο πρώτος πετρελαϊκός κολοσσός ο οποίος ανακοίνωσε το σχέδιό του να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο Άδωνις τρελαίνει τον Πιερρακάκη, ο Άραβας της Forthnet και το νέο επεισόδιο στην Creta Farm 

Profile Software: Το «ράλι» της μετοχής και τα νέα σχέδια

Το «σχέδιo – ανάσα» για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς