Το θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια της σημερινής εξ αναβολής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Folli Follie μπορεί να ήταν η προφυλάκιση των μεγαλομετόχων και πρώην διοικούντων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου εν τούτοις η νυν διοίκηση της εταιρείας φρόντισε γρήγορα να «προσγειώσει» τους συμμετέχοντες με δεδομένο ότι η μάχη για τη διάσωση της άλλοτε «ελληνικής πολυεθνικής» βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή… Αφενός η εταιρεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αφετέρου να πείσει τους ομολογιούχους για τις προοπτικές μιας νέας, μικρότερης Folli Follie.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Σάμιος ανακοίνωσε στους παριστάμενους μετόχους και εκπροσώπους τους πως θα μπορούσε να υποβληθεί το νέο σχέδιο εξυγίανσης στους ομολογιούχους εντός των επόμενων ημερών με στόχο να διασφαλιστεί η συναίνεσή τους και να γυρίσει σελίδα η εταιρεία. Όπως είπε οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να πραγματοποιηθεί και η πρόσκληση συναίνεσης προς του ομολογιούχους.

Ο κ. Σάμιος εκτίμησε πως η οικονομική εικόνα της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση θα είναι βελτιωμένη αν και παραδέχθηκε πως τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει δυσκολέψει λόγω της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων της εταιρείας (πέριξ των 5 εκατ. ευρώ) και της πτώσης των πωλήσεων λόγω του COVID19.

Κρίσιμη η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Μάλιστα ο κ. Σάμιος υπογράμμισε πως ήδη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας το επόμενο διάστημα. Μάλιστα η διοίκηση φέρεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενο fund με τον κ. Σάμιο όμως να αφήνει να εννοηθεί πως είναι καλοδεχούμενη και η συμμετοχή ομολογιούχων.

Σε ο,τι αφορά τους τελευταίους ο ίδιος εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην τελική συμφωνία μαζί τους ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της εταιρείας μέσω της διαδικασίας του πτωχευτικού κώδικα, οφείλεται σε ένα βαθμό και στη δυσπιστία που αποτυπώνεται από τρίτες πλευρές που αφορούν στο σκέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

«Παλεύουμε με Θεούς και Δαίμονες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμιος περιγράφοντας την προσπάθεια της νυν διοίκησης να «καθαρίσει» την εταιρεία και να την στήσει να δουλέψει σε υγιή βάση, γυρνώντας σελίδα.

Οι ζημιές του 2018

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2018, αλλά δεν εγκρίθηκε η συνολική διαχείριση της εταιρείας για την εν λόγω χρήση και η απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την διαχείριση της εταιρείας, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Σύμφωνα με τα μεγέθη του 2018, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες μετά φόρων της τάξεως των 218 εκατ. ευρώ, από 136 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ οι συνολικές ζημίες χρήσης που δεν θα ταξινομηθούν στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος τις επόμενες περιόδους αγγίζουν τα 260 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε περίπου 297 εκατ. ευρώ από 359 εκατ. ευρώ το 2017.

Οι μη ελεγμένες καταστάσεις συνολικού εισοδήματος και χρηματοοικονομικής θέσης του 2019 που έδωσε στη δημοσιότητα προ εβδομάδων η εισηγμένη, κατέδειξαν πως το 2019 υπήρξε μείωση των λειτουργικών ζημιών σε επίπεδο εταιρείας (37,7%) και ομίλου (52,6%), καθώς και των συνολικών ζημιών κατά 59,7% και 52,8% αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά οι συσσωρευμένες ζημιές της Folli Follie ανήλθαν σε 666 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων της σε 708 εκατ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι η PwC ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2019 για την εταιρεία. Για τη συγκεκριμένη χρήση η εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει μη ελεγμένα οικονομικά στοιχεία.