Επιχειρήσεις

Σε τροχιά σύγκρουσης οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Αλέξανδρος Κασιμάτης


Reggenborgh Invest και αδελφοί Καλλιτσάντση σε αποκλίνουσες πορείες για την επόμενη ημέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ –Το παρασκήνιο των επαφών και γιατί δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για τριμερή συμφωνία και με το αμερικανικό fund Farallon - Οι Ολλανδοί αναζητούν στην αγορά στελέχη για τις κορυφαίες διοικητικές θέσεις του ομίλου

Σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση με το Reggenborgh Invest και τους αδελφούς Καλλιτσάντση να κινούνται σε αποκλίνουσες πορείες, εξελίσσονται οι επαφές μεταξύ των δυο μεγαλύτερων μετόχων του κατασκευαστικού και όχι μόνον ομίλου.

Οι πληροφορίες φέρουν τις δυο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους με αποτέλεσμα να μη διαφαίνονται -τουλάχιστον αυτό το διάστημα- περιθώρια για συμφωνία.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα ήταν σε εξέλιξη τριμερής διαπραγμάτευση, μεταξύ των εκπρόσωπων του Ολλανδικού fund Reggenborgh Invest της οικογένειας Wessels, των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση και του αμερικανικού fund Farallon.

Η διαπραγμάτευση έφτασε στο σημείο της νομικής αποτύπωσης και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να γυρίσει σελίδα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, καθώς όταν τα λεχθέντα διατυπώνονταν σε κείμενο, προέκυπταν διαφωνίες. Σε περίπτωση που η τριμερής συμφωνία ολοκληρωθεί (κάτι που σήμερα δεν φαίνεται πιθανό) θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για:

  • Αναδιάρθρωση της μετοχικής βάσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το Reggenborgh Invest να αναδεικνύεται στον στρατηγικό μέτοχο του ομίλου.
  • Διοικητικές αλλαγές στην κορυφή του ομίλου.

Το Reggenborgh Invest που φέρεται να σχεδιάζει την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 30% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σήμερα ελέγχει άμεσα το 5,43% του ομίλου ενώ έχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) για το 12,54% που ανήκει στον Λ. Μπόμπολα. Αν η συμφωνία Reggenborgh, αδελφών Καλλιτσάντση και Farallon ολοκληρωνόταν, οι Ολλανδοί στη συνέχεια θα έπαιρναν αποφάσεις και για την άσκηση ή μη του Call Option που έχουν με τον Λ. Μπόμπολα.

Η Reggenborgh ανακοίνωσε το Call Option με τον Λ. Μπόμπολα από τις 16 Σεπτεμβρίου και στο διάστημα αυτό γίνονται διαρκώς επαφές μεταξύ Reggenborgh και αδελφών Καλλιτσάντση. Η τριμερής συμφωνία φάνηκε να είναι το πιο ώριμο σημείο των διαπραγματεύσεων αλλά τελικά οι διαφορές δεν γεφυρώθηκαν. Αν η ένταση αυτής της περιόδου δεν αποτελεί διαπραγματευτικό τακτικισμό, τότε τα δύο στρατόπεδα των βασικών μετόχων θα ενεργοποιήσουν τα οπλοστάσια τους και οι διαφορές δεν θα λυθούν αναίμακτα.

Να σημειωθεί ότι η πλευρά των Ολλανδών είναι στην αγορά σε αναζήτηση των κατάλληλων προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις κορυφαίες διοικητικές θέσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.