Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell σημείωσε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη του, ενισχυόμενος από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ισχυρή ζήτηση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση 2022. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ της εταιρείας ήταν στα 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 , ενώ η επίδοση του 2022 είναι υπερδιπλάσιο από τα κέρδη της εταιρείας για το έτος 2021, ύψους 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη στα 38,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πετρελαϊκή ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 – που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου – και αύξηση μερίσματος 15% ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο.

«Τα αποτελέσματά μας στο τέταρτο τρίμηνο και σε ολόκληρο το έτος καταδεικνύουν τη δύναμη του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου της Shell, καθώς και την ικανότητά μας να παρέχουμε ζωτική ενέργεια στους πελάτες μας σε συνθήκες αστάθειας», δήλωσε ο CEO της Shell, Βάελ Σαβάν.

«Πιστεύουμε ότι η Shell είναι σε θέση να είναι αξιόπιστος συνεργάτης κατά την ενεργειακή μετάβαση. Καθώς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας, θα απλοποιήσουμε περαιτέρω την εταιρεία μας και θα επικεντρωθούμε στην απόδοση», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

H ΛΑΡΚΟ αλλάζει σελίδα: Ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση

Γιάννης Βασιλάκος στο newmoney: Το σχέδιο της Κωτσόβολος πίσω από τη νέα επένδυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα