Το 2023 θα αποδειχθεί χρονιά με νέο ρεκόρ επιχειρηματικών συμφωνιών (Εξαγορές και συγχωνεύσεις) και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ, απ’ το ρεκόρ των 12 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της PWC. Κι αυτό διότι το σοβαρό επενδυτικό χρήμα έχει βάλει για τα καλά στο ραντάρ του την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις!

Χθες ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας κ. Κυριάκος Ανδρέου (στο κεντρ. της φωτ.), ο επικεφαλής του τμήματος Deals κ. Θανάσης Πανόπουλος (δεξ.), και ο επικεφαλής Corporate Finance κ. Γιώργος Μακρυπίδης (αριστ.), παρουσίασαν την ετήσια έρευνα της εταιρείας αναφορικά με τα πεπραγμένα του 2012 και τις προοπτικές φέτος. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ανοδικός νομισματικός κύκλος, εκλογές) η εκτίμηση της ομάδας της PwC είναι αισιόδοξη καθώς η επενδυτική δραστηριότητα δεν κάμπτεται και η ζύμωση επιχειρηματικών συμφωνιών συνεχίζονται δυναμικά στο σύνολο των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας.

20 «ανοικτά» deals

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η PwC, που ενεπλάκη στο πρόσφατο ντιλ μεταξύ της Sterner Stenhus των αδερφών Γεωργιάδη και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την εξαγορά του νερού ΙΟΛΗ, αυτή τη στιγμή έχει περίπου 20 «ανοικτές συμφωνίες» σχεδόν στο σύνολο των βασικών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα μέσα στις επόμενες μέρες η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Μια διαδικασία βέβαια που μπορεί να πάρει μήνες.

Σε κάθε περίπτωση κάποιοι κλάδοι αναμένεται να εμφανίσουν λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον την τρέχουσα χρονιά, όπως δείχνουν οι βολιδοσκοπήσεις αλλά και οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη

Μεταξύ αυτών ο κλάδος του τουρισμού και των ΑΠΕ, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των τροφίμων ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που μεταφέρθηκαν για τη φετινή χρονιά (Εγνατία Οδός), καθώς και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμώμενης αξίας 1 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος της ενέργειας, στον οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της PwC «δύο deals είναι πολύ κοντά (…) ενώ κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και ένας νέος ενδιαφερόμενος επενδυτής για τον χώρο των ΑΠΕ», όπως περιέγραφε ο κ. Μακρυπίδης, βρίσκεται στο επίκεντρο των κινήσεων που γίνονται. Ήδη οι εξαγορές ΑΠΕ φθάνουν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ! Παράλληλα ο κ. Θανάσης Πανόπουλος στάθηκε και στη σημασία του διαφαινόμενου ντιλ της ΔΕΗ για την Enel (σσ η συμφωνία για την πώληση της Enel Ελλάδος εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ και της Enel Ρουμανίας επιπλέον 1 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της PWC σημαντικό αριθμό από συμφωνίες αναμένονται και στο χώρο των τροφίμων αν και στο χώρο αυτό συνήθως υπάρχει μια δυσκολία στην εκτέλεση μιας που οι περισσότερες εταιρείες είναι οικογενειακές και παράλληλα τα συμφέροντα των μετόχων μπορεί να είναι αντικρουόμενα.

«Αψηφώντας» εκλογές και διεθνείς προκλήσεις

«Το 2023 συνεχίζεται δυναμικά αυτή η τάση. Αν και η ανησυχία για μία παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια, λόγω των επικείμενων εκλογών, αποτέλεσε το μεγαλύτερο παράγοντα φόβου στους τελευταίους μήνες του 2022, τελικά βλέπουμε ότι αυτό έχει σταματήσει», εξηγούσε ο κ. Ανδρέου κατά την παρουσίαση της έρευνας.

Τόσο ο ίδιος, όσο αργότερα και ο κ. Πανόπουλος υπογράμμιζαν πως πλέον το επενδυτικό χάσμα στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον σχεδόν έχει καλυφθεί ενώ παράλληλα η χώρα έχει μπει στο χάρτη σοβαρών επενδυτών, είτε πολυεθνικών είτε funds.

Επίσης, είπε ότι σήμερα υπάρχει πολύ καλό momentum και πολύ καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία για το 2023 και για να συνεχιστεί χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, μεταρρυθμιστική ατζέντα, και ταχείς ρυθμοί στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τα στελέχη της PwC η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα διευρύνει το προφίλ της Ελλάδας ως χώρας επενδύσεων τόσο σε επίπεδο πραγματικού επιχειρείν όσο και χρηματιστηριακού. Μάλιστα ο κ. Μακρυπίδης εκτίμησε πως το 2023 θα είναι η χρονιά του ΧΑ αφού και μόνο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα πολλαπλασιάζει τα μεγάλα, σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια που βάζουν στο ραντάρ τους τη χώρα μας.

Αναλυτικά τα deals που ήδη έχουν «στρώσει» το έδαφος για μία νέα χρονιά ρεκόρ καταγράφονται ανά τομέα από την PwC ως εξής:

1.Ενέργεια

O όμιλος Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά ολόκληρου του μεριδίου της Thalis ES, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Επίσης, η Fairfax Financial Holdings με έδρα τον Καναδά αναμένεται να αποκτήσει το 1,9% της Μυτιληναίος και η αξία της συναλλαγής εκτιμάται στα € 50 εκ. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας. Αναμένεται και η πώληση του 51% της Τέρνα Ενεργειακή μέσω δημόσιας πρότασης. Μέσα στο 2023 θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά της Watt and Volt Εκμετάλλευση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας Α.Ε. από την Mytilineos S.A., με το τίμημα να διαμορφώνεται στα € 36 εκ. Τέλος, αναμένεται η πώληση μέσω της Enel Green Power Hellas που αποτιμάται γύρω στο € 1 δισ.

2. Μεταφορές

Η ελληνική εταιρεία μεταφορών GEODIS γνωστοποίησε πως σκοπεύει να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία Trans-O-Flex με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου εμπορευματικών μεταφορών και στη Γερμανία. Ο όμιλος Olympia Group ανακοίνωσε την εξαγορά της Box Now, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου lockers στη ΝΑ Ευρώπη. Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος HIG ολοκλήρωσε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 την απόκτηση του 80% του ομίλου Βεϊνόγλου με την οικογένεια Βεϊνόγλου να διατηρεί τον έλεγχο του 20%. Ο ακτοπλοϊκός όμιλος Attica Group ανακοίνωσε το σχέδιο διάσωσης για την απόκτηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ. Η συμφωνία με τους πιστωτές της ΑΝΕΚ φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2023.

3. Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο ένα μέρος της διαδικασίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Στις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 36,22% της Marfin Investment Group. Η πώληση της HSBC Greece στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς επίσης και η πώληση της Aegean Baltic Bank αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023. Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση συμφωνηθέντων συναλλαγών συνολικής λογιστικής αξίας € 6,5 δισ., ενώ παράλληλα αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση χαρτοφυλακίων με λογιστική αξία άνω των € 10 δισ. κυρίως στη δευτερογενή αγορά.

4. Τρόφιμα & Ποτά

Εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της United Milk Co από την Tyrbul, βουλγαρική θυγατρική της Hellenic Diaries, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2022.

5. Αναψυχή

Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Sani/Ikos με αποτίμηση περί τα € 2,5 δισ. και της GIC. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών του συλλόγου ΠΑΕ Παναιτωλικός.

6. Βιομηχανία

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της Ελληνική Ναυπηγεία Α.Ε. με το τίμημα να ανέρχεται σε € 25 εκατ., ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν € 37,2 εκατ. Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

7. Κατασκευές

Η Intracom, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 27,61% από την τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Τεχνική και Εμπορική Α.Ε. Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει στα περίπου € 10 εκ. Επίσης, αναμένεται και η πώληση του ομίλου Παυλίδη Μάρμαρα – Γρανίτες στην ECM Partners.

8. Υγεία

Ανακοινώθηκε συμφωνία της Blantyre Capital Limited με την Ημίθεα Α.Ε. για τη συγχώνευση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με τον ιατρικό όμιλο Euromedica. Εντός του 2023 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

9. Ακίνητη Περιουσία

Η Alpha Bank προχώρησε σε συμφωνία με την κοινοπραξία της Dimand A.E. και της Premia Properties για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επένδυσης ακινήτων. Η συμφωνία αφορά το 65% και το τίμημα αναμένεται να ανέλθει περίπου στα € 438 εκ.

10. Λιανική

Μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη της Follie-Follie ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της. Τέλος, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση της FCA Greece από την κοινοπραξία AutoHellas και Samelet.

11. TMT

Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η απόκτηση της CGSoft από την Entersoft έναντι € 3,5 εκ.

12. Ιδιωτικοποιήσεις

Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η πώληση της ΛΑΡΚΟ Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings AG. Εντός του 2023 αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα € 1,5 δισ. Επίσης, αναμένεται η πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A, Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. & Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε. έναντι τιμήματος που εκτιμάται στα € 84 εκ. Επίσης, αναμένεται και η διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί από € 800 εκ. έως € 1 δισ. Τέλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 η παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η περυσινή χρονιά

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου η ελληνική οικονομία κατάφερε να κερδίσει την προηγούμενη τριετία το μεγάλο στοίχημα ανάκτησης αξιοπιστίας και επενδυτικής εμπιστοσύνης. Τόνισε, ωστόσο, πως τώρα το επόμενο στοίχημα είναι η διατηρησιμότητα, ώστε να καλυφθεί σε βάθος μερικών ετών το επενδυτικό κενό που δημιούργησε η υπερδεκαετής κρίση.

Τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2022 άγγιξαν τα €12 δισ., εκ των οποίων τα 10,4 δισ. αφορούν σε 94 συναλλαγές εξαγορών-συγχωνεύσεων. Το μέσο ύψος συναλλαγής ανήλθε σε €112 εκατ. Πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ σε αριθμό και μέσο ύψος συναλλαγής, που αντικατοπτρίζουν την ανάκτηση επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 οι εισερχόμενες συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα τρίτο του συνόλου, έχοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγής, η οποία άγγιξε τα 203 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν περίπου 6,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, σημειώνοντας αύξηση 227% συγκριτικά με το 2021 ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι εγχώριες συναλλαγές κατά 148%.

Διαβάστε ακόμη

Market Pass: Άνοιξε η εφαρμογή, μέχρι 15 Μαρτίου οι αιτήσεις (πίνακας)

Η λαχτάρα του Αλέξη, τα κυβερνητικά κοστούμια, οι φυλακές, το γκολφ, οι επενδυτές και τα νέα κόλπα του κυρ Παντελή

Έρχονται κίνητρα για ασφάλιση κατοικιών από φωτιές και σεισμούς