Σε φάση βαθιάς κρίσης φαίνεται να εισέρχεται το Twitter, καθώς πλήθος δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης απέρριψαν το τελεσίγραφο του «Chief Twit», θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ίδια του τη λειτουργία.

Καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα γραφεία της, χρήστες αλλά και πρώην εργαζόμενοι του Twitter άρχισαν να λένε αντίο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργούν λογαριασμούς σε άλλες πλατφόρμες.

Σύμφωνα μάλιστα με την ηλεκτρονική έκδοση του Guardian, τα hashtags #RIPTwitter, #TwitterDown, το Mastodon και το Myspace τρεντάρουν στην πλατφόρμα μετά την εκπνοή της προθεσμίας στο τελεσίγραφο του Μασκ.

Το χρονικό της κρίσης

O Έλον Μασκ ζήτησε την Τετάρτη από τους εργαζόμενους στο Twitter να δεσμευτούν σε μια «σκληροπυρηνική» κουλτούρα, βάσει της οποίας αναμένεται από αυτούς να εργάζονται «πολλές ώρες σε υψηλή ένταση» αλλιώς θα τους αφήσουν να φύγουν με αποζημίωση απόλυσης τριών μηνών. Η προθεσμία εξέπνεε στις 5 μ.μ. ET της Πέμπτης και οι εργαζόμενοι έπρεπε να συμπληρώσουν μια φόρμα Google. Η φόρμα περιελάμβανε μόνο μία πιθανή απάντηση: «Ναι». Όποιος δεν απάντησε εντός της προθεσμίας, ενημερώθηκε ότι αποχωρεί από την εταιρεία με απόλυση και αποδοχές τριών μηνών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των υπαλλήλων που ποφάσισαν να αποχωρήσουν, ώστε δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με το ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ακόμα πρόσβαση στην εταιρεία.

ο Twitter έκλεισε προσωρινά τα γραφεία του -μέχρι και τη Δευτέρα- σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Bloomberg. «Συνεχίστε να συμμορφώνεστε με την πολιτική της εταιρείας αποφεύγοντας να συζητάτε εμπιστευτικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Τύπο ή αλλού», προστίθεται στο σημείωμα.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε μάλιστα ότι οι χρήστες του Twitter σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζαν διακοπές λειτουργίας του δικτύου.

Λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας ο Μασκ προσπάθησε να πείσει τον κόσμο να παραμείνει. Ο ίδιος, είχε δηλώσει προσφάτως ότι ήταν αυστηρά κατά της τηλεργασίας, αλλά σε επόμενο email στους εργαζόμενους της εταιρείας χαμήλωσε τους τόνους.

Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό, τα εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας του Twitter γέμισαν με υπαλλήλους που έκαναν αναρτήσεις με  ένα emoji χαιρετισμού, το οποίο έχει γίνει σύμβολο αποχώρησης από την εταιρεία. Ορισμένα μέλη του προσωπικού δημοσιοποίησαν τον χαιρετισμό, μαζί με τα εσωτερικά του μηνύματα στο Slack.

Όπως μεταδίδει το CNBC, o Μασκ ζήτησε από ορισμένους κορυφαίους μηχανικούς που επέλεξαν να παραιτηθούν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, σύμφωνα με έναν μηχανικό του Twitter που γνωρίζει την κατάσταση. Το πρόσφατο κύμα παραιτήσεων έρχεται να προστεθεί στο κύμα μαζικών απολύσεων στην πλατφόρμα, αφήνοντας την εταιρεία σημαντικά μικρότερη από ό,τι όταν ο Μασκ ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία στα τέλη Οκτωβρίου.

Σήμερα ο Μασκ προχώρησε σε ανάρτηση με memes που χλεύαζαν την αναμενόμενη κατάρρευση της πλατφόρμας και είπε ότι η χρήση του Twitter ήταν σε «υψηλό όλων των εποχών» – κάτι που απέδωσε τα μέσα ενημέρωσης που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Το μέλλον του Twitter περιπλέκεται επίσης από μια πιθανή αναθεώρηση εθνικής ασφάλειας της συμφωνίας του Μασκ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»

Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin

Capital controls στη Γερμανία; Η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο