Παραμένει ο στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για έργα συνολικής ισχύος 3.000 MW την επόμενη πενταετία, ανεξάρτητα από τον αν η εταιρεία αποφασίσει ή όχι να αποεπενδύσει από τα τρία έργα της στο Τέξας.

Αυτό απάντησε σε ερώτηση των αναλυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Ο στόχος όπως είπε η διοίκηση δεν αλλάζει από την στιγμή που το pipeline του χαρτοφυλακίου της εστιάζεται στην παραγωγή έργων από όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, οι οποίες σε συνδυασμό και με τα έργα αποθήκευσης επιτυγχάνουν τον στόχο αυτό.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου και αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις στα έργα της στη πολιτεία των ΗΠΑ.

Σε ερωτήσεις αναλυτών σχετικά με το ποια λύση προκρίνει η εταιρεία για τις εγκαταστάσεις της στο Τέξας, η διοίκηση επισήμανε ότι η διατήρηση των έργων ενεργοποιεί claims ύψους 180 εκατ. ευρώ. Ως πιθανότερο σχεδιασμό ανέφερε την αποεπένδυση από τα τρία αιολικά πάρκα γιατί όπως εξήγησε, η επιλογή αυτή αντιστοιχεί σε λογιστική ζημιά ύψους 95 εκατ . ευρώ.

Ταυτόχρονα, εφόσον προχωρήσει η αποεπένδυση αναφέρθηκε ότι διαγράφονται δάνεια άνω των 450 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο EBITDA, η επίπτωση σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 50 έως 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα 7 έως 8 εκ.. ευρώ δεδομένου ότι κατά τα πρώτα χρόνια ενός έργου αποπληρώνονται τα δάνεια ενώ οι χρηματοροές έρχονται κατά την δεύτερη δεκαετία.

Σε άλλη ερώτηση για το έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία ύψους 500 εκ ευρώ διευκρινίστηκε ότι έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση και ότι από το χρόνο λήψης των σχετικών αδειών θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του έργου 3 έως  4 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα – Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα

Τηλεργασία: Μέχρι πότε παρατείνεται το μέτρο – Όλα τα SOS για εργοδότες και εργαζόμενους

S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών