Επιχειρήσεις

Τέσσερις χώρες της Ευρώπης θα πληρώσουν 843 εκατ. δολάρια για το εμβόλιο της AstraZeneca

  • newsroom


Η Ιταλία θα πληρώσει 185 εκατομμύρια ευρώ για 75 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι «η AstraZeneca δεν αποκαλύπτει οικονομικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συμφωνία»

Η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία συμφώνησαν να πληρώσουν σε πρώτο χρόνο 750 εκατομμύρια ευρώ (843,2 εκατομμύρια δολάρια) για 300 εκατομμύρια δόσεις ενός  πιθανού εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca κατά του Covid-19, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Οι χώρες θα έχουν την επιλογή να αγοράσουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Η ίδια η Ιταλία θα πληρώσει 185 εκατομμύρια ευρώ για 75 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένας εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε στο CNBC ότι «η AstraZeneca δεν αποκαλύπτει οικονομικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συμφωνία».

Τα νέα έρχονται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca το Σάββατο ότι συμφώνησε με τις τέσσερις χώρες να προμηθευτούν έως και 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020.

Ο φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι κατασκευάζει ένα δίκτυο συνεργασιών και συμφωνιών σε όλο τον κόσμο και επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή της.

Επιπλέον, η AstraZeneca ολοκλήρωσε πρόσφατα παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ καθώς και με το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Gavi) για 700 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Το Σάββατο η AstraZeneco ανέφερε ότι συμφώνησε με την εταιρεία βιοτεχνολογίας, Serum Institute of India, για την προμήθεια επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου δόσεων, κυρίως για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η συνολική παραγωγική ικανότητα ανέρχεται σήμερα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις, ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή για συνεργασία με άλλες εταιρείες «προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της να υποστηρίξει την πρόσβαση στο εμβόλιο χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας» και αναμένει ότι το κόστος παραγωγής του εμβολίου θα αντισταθμιστεί με τη χρηματοδότηση από κυβερνήσεις.

Το εμβόλιο βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις των κλινικών δοκιμών με περίπου 10.000 ενήλικες εθελοντές να αναμένεται να συμμετέχουν στις δοκιμές της τελικής φάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δήλωσή της το Σάββατο, η AstraZeneca είπε ότι «αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτύχει, αλλά δεσμεύεται να προχωρήσει το κλινικό πρόγραμμα με ταχύτητα και να αυξήσει την παραγωγή παρά το ρίσκο».