Λίγο πριν το τέλος της σεζόν μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων σε ολόκληρη τη χώρα αναζητά ήδη προσωπικό για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν του 2024 και εκατοντάδες αγγελίες βρίσκονται ήδη αναρτημένες στο διαδίκτυο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό αναμένεται να αναδειχθούν και φέτος, όπως και πέρυσι, ως η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι.

Ενώ τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ινστιτούτου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για το 2023 δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, εκτιμάται ότι θα είναι παρόμοια με αυτά του 2022, όπου από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά έλειψαν πάνω από 60.000 εργαζόμενοι.

Ο θέμα είναι παγκόσμιο και το αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες που δέχονται τουρισμό. Τα αίτια είναι γνωστά και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην περίοδο του COVID, κατά την οποία πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό άλλαξαν επάγγελμα, ενώ και το θέμα της εποχικής εργασίας απασχολεί ολοένα και περισσότερους.

Η έρευνα HR Trends της εταιρείας Randstad για τον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων αποκαλύπτει πολλά κρίσιμα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν τη δυναμική του κλάδου, καθώς το 75% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι βρίσκονται σε θετική τροχιά ανάπτυξης, με ανοικτές θέσεις εργασίας που αντικατοπτρίζουν την αυξημένη ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς και να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το 32% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του, ενώ το 68% θα διατηρήσει τον αριθμό του αμετάβλητο.

Εννέα στους δέκα ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού δήλωσαν ότι η προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί σημαντική πρόκληση, κυρίως λόγω των υψηλών μισθολογικών προσδοκιών των υποψήφιων.

Επιπρόσθετα, τα υποψήφια ταλέντα που διαθέτουν περιορισμένη εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες (68%) και λιγότερα από τα απαιτούμενα χρόνια εργασίας (58%) αποτελούν σημαντικά εμπόδια στη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Το 88% των επιχειρήσεων τουρισμού είναι πρόθυμο να αυξήσει μισθούς

Η έρευνα της Randstad δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς, εκδηλώνουν σαφή προθυμία να προσφέρουν πιο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές, με τα αποτελέσματα της έρευνας να καταδεικνύουν ότι το 75% των εταιρειών, από όλους τους κλάδους, σκοπεύουν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων, το 88% προτίθεται να αυξήσει τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων του από 1 έως 20%, ενώ μόλις το 10% προβλέπει ότι οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Ποιοι είναι οι μισθοί των εργαζομένων στον τουρισμό

Η έρευνα παρουσιάζει τους χαμηλότερους και τους υψηλότερους μισθούς για διαφορετικές θέσεις εργασίας στον κλάδο ξενοδοχεία και τουρισμός. Οι αποδοχές αναφέρονται ως μεικτές και βασίζονται σε 14 μισθούς ετησίως. Τους μεγαλύτερους μισθούς λαμβάνουν οι διευθυντές των ξενοδοχείων και οι σεφ οι οποίοι φτάνουν τις 9.000 ευρώ το μήνα, και ακολουθούν οι διευθυντές επιχειρήσεων με ανώτατο μισθό 8.000 ευρώ. Οι προϊσταμένες καθαριότητας λαμβάνουν έως και 6.050 ευρώ μηνιαίως, ενώ πάνω από 5.000 ευρώ φτάνουν οι μισθοί άλλων τριών ειδικοτήτων.

Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα μέτρα για τους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές

Μητσοτάκης: Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό

Ζημιές $2,3 δισ. για την Pfizer – Βουτιά 70% στις πωλήσεις εμβολίων Covid

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ