Μπορεί η μετοχή της Trade Estates να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount έναντι της εισαγωγής της στο ΧΑ, εν τούτοις το πλάνο του Ομίλου Fourlis για το placement με το οποίο θα περιορίσει τη συμμετοχή του στην εισηγμένη κάτω απ’ το 50% θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί φέτος. Ευνοϊκό ρόλο συνολικά για το προφίλ της εταιρείας αλλά και του κλάδου η διοίκηση θεωρεί ότι θα έχουν οι εξεταζόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ΑΕΑΑΠ απ’ το υπ. Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της διοίκησης προς την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, το επενδυτικό σχέδιο ξετυλίγεται βάσει του πλάνου που υπήρχε ενώ άμεσης προτεραιότητας αποτελεί η ολοκλήρωση του περιφερειακού κέντρου διανομής που έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν και να «τρέξουν» η Trade Estates και η Trade Logistics (100% θυγατρική του Ομίλου Fourlis) για την Inter IKEA.

Πάντως όπως έλεγε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ο κ. Φουρλής (στο κεντρ. της φωτ.), ο στόχος που έχει τεθεί για την Trade Estates είναι ως το 2028 να έχει αυξήσει την ακαθάριστη αξία του ενεργητικού της (gross asset value) στα επίπεδα του 1 δισ ευρώ από 484 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023. Το νούμερο δεν είναι τυχαίο καθώς συνήθως απ’ το επιπεδο αυτό και πάνω οι εταιρείες του κλάδου προσελκύουν ξένους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο όμιλος Fourlis κατέχει το 64% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, η Autohellas το 10%, το Latsco Family Office 3% και το 23% είναι στην ελεύθερη διασπορά. Οι πρώτοι δύο ενίσχυσαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα μερίδια τους μετά τη δημόσια εγγραφή. Όπως είπε ο κ. Φουρλής, ο βασικός μέτοχος, ο όμιλος Fourlis, θα προχωρήσει κανονικά στο placement «με τον κατάλληλο τρόπο που πρέπει να γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 11% απ’ τα επίπεδα της δημόσιας εγγραφής.

To hub της Inter IKEA

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trade Estates κ. Δημήτρη Παπούλη (αριστ. Στη φωτ.) σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω απ’ το project της Inter IKEA, το κέντρο διανομής – hub που έχουν αναλάβει να φτιάξουν και να διαχειριστούν η Trade Estates και η Trade Logistics (100% θυγατρική του Ομίλου Fourlis). «Είναι ένα project ιδιαίτερης ευαισθησίας σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος. Και γι αυτό είμαστε όλοι πάνω απ’ αυτό», έλεγε στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Ως το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχει αδειοδοτηθεί η ανέγερση του κτιρίου ενώ παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες με τις δύο κατασκευάστριες εταιρείες που θα εκτελέσουν το έργο ούτως ώστε ως το τέλος Ιουλίου 2025 το αργότερο, το κέντρο διανομής, που θα εξυπηρετεί 6 χώρες της ανατ. Μεσογείου, να είναι πλήρως λειτουργικό», σημείωσε. Σημειωτέον πως η επένδυση θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ ενώ κάθε χρόνο θα καταβάλει η Inter ΙΚΕΑ συμφωνημένα ενοίκια 3,25 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το retail park που αναπτύσσει η Trade Estates στην Πάτρα, σύμφωνα με τη διοίκηση της επενδυτικής ακινήτων. Στους μισθωτές θα ανήκουν η ΙΚΕΑ και η πολωνική αλυσίδα ένδυσης Sinsay, με την οποία η εταιρεία έχει συμφωνήσει το άνοιγμα καταστήματος και στο Ηράκλειο.

Το Ελληνικό

Σε ό,τι αφορά στο εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό, το οποίο έχει δεσπόζουσα θέση στο επενδυτικό πλάνο των 200 εκατ. ευρώ της εταιρείας θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ήδη το commercial hub του Ελληνικού εντός του οποίου θα κατασκευαστεί το retail park της ΑΕΕΑΠ έχει αδειοδοτηθεί και, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης, έως τις αρχές του 2025 θα έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές και το γ’ τρίμηνο του 2027 αναμένεται να παραδοθεί το εμπορικό πάρκο. Η Trade Estates έχει αποκτήσει το 16% οριζόντιων ιδιοκτησιών του commercial hub από τη Lamda Development, ενώ βάσει της συμφωνίας στο ακίνητο θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης που θα εκμεταλλεύεται η παραχωρησιούχος του Ελληνικού.

Οι επενδύσεις σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ασπρόπυργο (όπου θα αναπτυχθεί το κέντρο διανομής της Inter IKEA) χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης – κάτι που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση του μέσου σταθμικού επιτοκίου –, ενώ σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή διάρθρωση της Trade Estates, ο κ. Φουρλής τόνισε ότι η εταιρεία έχει εκδώσει δύο ομολογιακά δάνεια με σταθερό επιτόκιο 3,28% και 3,9%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, το 2024 το χρέος της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 80 έως 100 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι εντός του χρόνου αναμένεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την απόκτηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας της Trade Estates στο πάρκο του Ελληνικού και θα ξεκινήσει η κατασκευή του διεθνούς κέντρου διανομής της Inter IKEA στον Ασπρόπυργο, μία επένδυση 70 εκατομμυρίων. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης μόχλευσης της ΑΕΕΑΠ φτάνει στο 40,7% και «δείχνει ότι η εταιρεία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για τα έργα που έχει συμφωνήσει να αναπτύξει.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της Trade Estates, τα έσοδα από ενοίκια έφτασαν τα 26,7 εκατ. ευρώ το 2023, τα προσαρμοσμένα EBITDA τα 18,2 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη τα 37,7 εκατ. ευρώ. Η αξία χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ έφτασε πέρσι τα 484 εκατομμύρια, με το τζίρο των καταστημάτων εντός των ακινήτων της να φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Eugenio Tornaghi (Nexi Ελλάδος): «Στόχος να γίνουμε κυρίαρχος παίκτης στην εγχώρια αγορά»

ΑEGEAN: Οι καταλύτες της ανάπτυξης το 2024 – Oι πρώτες εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση

Πλειστηριασμοί: Η «επιστροφή» του «Εμμαούς» με 4 σφυριά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ