«Όχημα για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση που βιώνουμε είναι ξεκάθαρα η τεχνολογία. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν περισσότερο την τεχνολογία και να εισέλθουν στο on line περιβάλλον- οι πελάτες είναι έτοιμοι γι’ αυτό».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Grant Thornton για την ελληνική οικονομία εν μέσω κορωνοϊού, η τεχνολογία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς και η αξιοποίησή της «είναι σημαντική γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που ναι μεν μπορεί να είναι μικρότερες σε σχέση με άλλους κλάδους, ωστόσο είναι υπαρκτές, και θα αποτυπωθούν περισσότερο στα επόμενα τρίμηνα:

«Το πρώτο δίμηνο του 2020 ήταν πολύ καλό, με αυξητικές τάσεις, γεγονός που είχε να κάνει και με την αίσθηση της αλλαγής της ψυχολογίας από πλευράς των καταναλωτών. Δυστυχώς όμως ο κορωνοϊός άλλαξε τα πράγματα. Οπότε ναι μεν το πρώτο τρίμηνο θα εξισορροπηθεί από τους δύο πολύ καλούς μήνες της χρονιάς, ωστόσο τα επόμενα τρίμηνα είναι ένα ερωτηματικό και ειδικά το καλοκαίρι: Οπως επισημαίνεται και σε διεθνή μέσα στην Ελλάδα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα είναι από τους πλέον χαμένους σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τα έσοδα, δεδομένου ότι το καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από τους τουρίστες και το λεγόμενο ‘’roaming’’. Τώρα αυτό χάνεται εξ’ ολοκλήρου. Παρόλ’ αυτά, οι εργαζόμενοί μας δεν θα έχουν επιπτώσεις- ίσα ίσα θα τους ενισχύσουμε- και δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις, αντίθετα σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και σε προσλήψεις».

Στο ερώτημα αν η ψηφιακή εξέλιξη που επιταχύνεται τώρα μπορεί να μειώσει τις θέσεις εργασίας, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι ναι μεν μπορεί να καταργηθούν παλιές θέσεις αλλά σίγουρα θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.  «Από την στιγμή που η τεχνολογική εξέλιξη βοηθά στη βελτίωση της οικονομίας και της παραγωγικότητας δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε.

«Εν μέσω κορωνοϊού, η συμβολή των τηλεπικοινωνιών είναι καθοριστική, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να βγούμε από αυτή την κρίση. Αυτό που αποδείχθηκε πάντως στην πράξη είναι ότι οι δικτυακές υποδομές είναι υψηλου επιπέδου και ο κόσμος μπόρεσε να τις χρησιμοποιήσει χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Τα δίκτυα του ομίλου ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία χωρίς κανένα πρόβλημα. Είχαμε επενδύσει την τελευταία 10 χρόνια περίπου 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα οπτικών ινών και συνεχίζουμε να επενδύουμε ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης. Πρίν από 2-3 χρόνια με ρωτούσαν αν χρειαζόμασταν αυτές τις ταχύτητες και αποδείχτηκε ότι όχι μονο τις χρειαζόμαστε αλλά πρέπει να πάμε κι ένα βήμα παραπάνω. Αυτή η κρίση έδρασε ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Είχε ξεκινήσει η προετοιμασία από πριν και ακριβώς γι’ αυτό μπόρεσαν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς (π.χ. άυλη συνταγογράφηση, η τηλε-εκπαίδευση, τηλε-εργασία κ.τ.λ.). Είμαστε σε πολύ καλή κατεύθυνση και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Εμείς από την πλευρά μας,  θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Οι επενδύσεις του ΟΤΕ ξεπερνούν ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ σε βασικές υποδομές σταθερής και κινητής».

Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ακόμη ότι η εργασία από το σπίτι απέδωσε, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. «Αποκτήσαμε μία εμπειρία που ακόμη κι εμείς, που είμαστε μία εταιρεία τεχνολογίας, επανεξετάζουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Για την απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι θα πρέπει να προβλεφθούν και κάποια πράγματα. Είναι στο χέρι μας να μη μείνουμε στα προβλήματα αλλά να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν και να δούμε την κρίση ως ευκαιρία».