Τη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής του Ομίλου, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, στα δίκτυα 5G και στην ψηφιακοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη εξήγγειλε ο προέδρος και CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2022.

Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε ως ισχυρή την περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας ο Όμιλος πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει.

Έτσι, συνέχισε, ο ΟΤΕ βρίσκεται σε θέση να προχωρήσει περαιτέρω τη στρατηγική του το 2023, σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνθήκες διεθνώς δεν βελτιώνονται και γεωπολιτικά υπάρχουν πολλές προκλήσεις, ενώ στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός εντείνεται.

Όπως τόνισε, στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρήση, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Σημείωσε πως παρότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας και ο ανταγωνισμός εντείνεται, ο ΟΤΕ έχει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά, αξιοποιώντας τα δυνατά του σημεία, ενώ συμπλήρωσε πως οι επενδύσεις θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για να επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά στην κάλυψη FTTH, το 5G και τη δραστηριοποίηση σε νέες αγορές.

Όπως έγινε γνωστό, οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα των 640 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

Μέρισμα και ανταγωνισμός

Στο σκέλος των ερωτήσεων από τους αναλυτές, υπήρξαν εκτενείς τοποθετήσεις από τον Μπάμπη Μαζαράκη, CFO του ΟΤΕ.

Η διοίκηση ανέφερε για την αναπροσαρμογή της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων του ΟΤΕ, καθώς και για το ύψος του μερίσματος (σ.σ. η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, +3,3% σε ετήσια βάση αλλά κάτω από την εκτίμηση του consensus για 0,6070 ευρώ ανά μετοχή) αναφέρθηκε πως υφίσταται one-off υποχρέωση πληρωμής φόρων 120 – 140 εκατ. ευρώ το 2023, η οποία αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των λειτουργικών κερδών.

Αρκετές ήταν επίσης οι ερωτήσεις περί έντασης του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, σε σχέση με τις κινήσεις από πλευράς NOVA και Vodafone. Η διοίκηση υπογράμμισε πως ο ΟΤΕ είναι διαρκώς αντιμέτωπος με τον ανταγωνισμό, υπάρχου περίοδοι όπως η τρέχουσα που εντείνεται αλλά ο ΟΤΕ τον αντιμετωπίζει με στοχευμένες εμπορικές κινήσεις.

Σε νέα ερώτηση για το θέμα, η διοίκηση επεκτάθηκε τονίζοντας πως ο ανταγωνισμός έχει υιοθετήσει επιθετικές εμπορικές πολιτικές στις οποίες ο ΟΤΕ απάντησε για να προστατεύσει τη πελατειακή του βάση και την παρουσία του στην αγορά.

«Επιλεκτικά κάνουμε κινήσεις βελτίωσης τιμών στους high – end πελάτες, χωρίς να αλλάξουμε τη στρατηγική και το guidance», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, διατυπώθηκε η εκτίμηση πως η δραστηριότητα στο ICT θα συνεχίζει να μεγαλώνει το 2023, όπως επίσης και η δραστηριότητα στην κινητή, ενώ για το ενεργειακό κόστος σημειώθηκε πως το 2022 αυξήθηκε κατά 18% έναντι του 2021, αλλά είναι πρώιμο να γίνουν εκτιμήσεις για το 2023.

Όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε καμία ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί μετοχικών αλλαγών, τα οποία η DT έχει διαψεύσει

Διαβάστε ακόμη 

Ισχυρό comeback για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι έως 5% στις τράπεζες, στο +4% η ΤΕΡΝΑ

Μάριος Ηλιόπουλος για MIG: «Όταν θα έρθει η ώρα θα είμαι έτοιμος με την πανοπλία μου»

Τα «χρυσά αβγά» του Γουόρεν Μπάφετ – Ποιες εταιρείες φέρνουν τα μεγαλύτερα κέρδη