Την προσήλωση της διοίκησης στην υλοποίηση της επενδυτική στρατηγική του ΟΤΕ, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, στο δίκτυο 5G και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη, επανέλαβε ο Πρόεδρος και CEO, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023. Τόνισε, δε, έπειτα από σχετική ερώτηση αναλυτή, πως οι δυναμικές τις ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν επιτρέπουν αυξήσεις στα τιμολόγια όπως ήδη καταγράφονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της αρχικής του τοποθέτησης σημείωσε πως η χρονιά ξεκίνησε με ένα ισχυρό τρίμηνο, τόνισε πως ο ΟΤΕ παραμένει στην Ελλάδα σε σταθερή τροχιά αύξησης της κερδοφορίας και υπογράμμισε πως το δίκτυο οπτικών ινών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και οι συνδρομητές που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους σε FTTH αυξάνονται σταθερά.

Πέραν της εστίασης στην ανάπτυξη του δικτύου FTTH, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη δραστηριότητά του στις υπηρεσίες payzy, BOX, COSMOTE Insurance που σχετίζονται με την τεχνολογία. Παράλληλα, στο ICT ο ΟΤΕ αναμένει ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του τα επόμενα τρίμηνα, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αγορά της Ρουμανίας, όπου πριν λίγες ημέρες η CEO της Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) υπέβαλε την παραίτησή της και τα καθήκοντά της ανέλαβε ο Μπάμπης Μαζαράκης, ο οποίος παραμένει CFO του ΟΤΕ και μέλος του Δ.Σ. Η διοίκηση ανέφερε πως η μεγάλη προσπάθεια είναι να σταθεροποιηθεί η TKRM, καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Στόχος, είπε ο κ. Μαζαράκης, είναι να υπάρξουν συνέργειες για βελτίωση της κερδοφορίας και της εμπειρίας του πελάτη. Όσο για τις στρατηγικές επιλογές αναφορικά με την πώληση της TKRM, αναφέρθηκε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Οι πύργοι κινητής

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση των πύργων κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, όπως πρόσφατα προχώρησε η United Group και νωρίτερα το Vodafone Group, μεταξύ άλλων, η διοίκηση τόνισε πως το συγκεκριμένο asset στην παρούσα φάση θα παραμείνει ως έχει. Όσο για το ενεργειακό κόστος, σημειώθηκε πως το 2023 θα παραμείνει χαμηλό και υπό έλεγχο λόγω των τιμών που είχε «κλειδώσει» ο ΟΤΕ προγενέστερα. Ωστόσο, για το 2024 εκτιμήθηκε πως θα υπάρξει μια μικρή, πλην ελεγχόμενη αύξηση, για την οποία όμως ήδη υπάρχουν ενέργειες προκειμένου να περιοριστεί.

Ακολούθως, η διοίκηση του ΟΤΕ ερωτήθηκε για τον αυξημένο ανταγωνισμό που υφίσταται στην εγχώρια αγορά και επανέλαβε πως η στρατηγική της ιδιαίτερα στη σταθερή τηλεφωνία έχει ως κύριο μέλημα τη διασφάλιση της πελατειακής βάση του ΟΤΕ, με τον κ. Τσαμάζ να απαντά έπειτα από σχετική ερώτηση αναλυτή, πως οι δυναμικές τις ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν επιτρέπουν αυξήσεις στα τιμολόγια, όπως ήδη καταγράφονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμη, η διοίκηση εκτίμησε πως τα έσοδα από roaming λόγω τουρισμού θα κινηθούν αναλόγως με την περυσινή θετική χρονιά, ενώ για την πορεία του payzy σημειώθηκε πως κινείται καλύτερα των αρχικών στόχων έχοντας ξεπεράσει ήδη το ορόσημο των 100.000 πελατών. Στόχος είναι να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες, ενώ σε επίπεδο μεγεθών θα χρειαστεί χρόνος έως ότου η υπηρεσία να αποτυπωθεί ουσιωδώς στα αποτελέσματα του ομίλου.

Όσον αφορά στις ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2023, αναμένονται περίπου στα 500 εκατ.ευρώ, ως αποτέλεσμα υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος συγκριτικά με το 2022, χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, σταθερών επενδύσεων και καλύτερων λειτουργικών επιδόσεων στην Ελλάδα. Τέλος, οι επενδύσεις του ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ.ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

Διαβάστε ακόμη 

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023 – Οι στόχοι με ορίζοντα το 2025

Γιώργος Οικονόμου: Το «κακό παιδί» της ελληνικής ναυτιλίας που θησαυρίζει από το ρωσικό πετρέλαιο

Ανάλυση: Γιατί μια εκλογική ήττα του Ερντογάν δεν θα αλλάξει την Τουρκία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ