Υπάρχει τρόπος η Ελλάδας να αποτελέσει πραγματικά κρίκος της αλυσίδας παραγωγής του χολιγουντιανών ταινιών; Για τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ενός εκ των μεγάλων «στούντιο», της Paramount κ. Τζιμ Γιαννόπουλο υπάρχει. Κι αυτός δεν έχει να κάνει μόνο με το προφανές, που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να γίνουν διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές επί ελληνικού εδάφους!

«Νομίζω ότι η πραγματική ευκαιρία που έχουμε ως χώρα είναι στον ψηφιακό τομέα», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος συμμετείχε χθες σε πάνελ της πλατφόρμας του ΣΕΒ «Innovative Greeks». «Είναι θαυμάσιο να έχουμε Έλληνες σκηνογράφους, φωτιστές και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό που μπορεί να απασχοληθεί σε μία διεθνή παραγωγή που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Ο κινηματογράφος όμως εξελίσσεται και θεωρώ ότι το ‘κλειδί’ είναι να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα», σημείωσε.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; «Θα μπορούσαν να γίνουν σύγχρονες υποδομές  post production ή animation στη χώρα που θα δούλευαν ουσιαστικά για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Ούτως ή άλλως πλέον η αποστολή αρχείων είναι πανεύκολη με μία οπτική ίνα. Νομίζω αυτό αποτελεί τεράστια ευκαιρία που μπορούμε ως Ελλάδα να αξιοποιήσουμε σε σχέση με τα πιο συμβατικά μέσα», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Μάλιστα επικαλέστηκε το παράδειγμα της μέχρι προ διετίας μεγαλύτερης εισπρακτικής κινηματογραφικής επιτυχίας, Avatar, την οποία είχε βγάλει η Fox όταν ο ίδιος ήταν διευθύνων σύμβουλος της.

«Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της συγκεκριμένης ταινίας έγινε σε υπολογιστές κάπου στο Ουέλλιγκτον της Ν. Ζηλανδίας!  Γι αυτό λέω ότι αυτός είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Επομένως πλέον μιλάμε για χρήση ψηφιακών μέσων και φυσικά για δεξιότητες άλλου τύπου, απ’ αυτές που είναι ευρέως γνωστές σε μία κινηματογραφική παραγωγή», υπογράμμισε.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε θετικά τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις που σήμερα δίνει σε διεθνείς τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές. «Η Ελλάδα πλέον έχει καλές τιμές, είναι μία ανταγωνιστική αγορά. Οπότε τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά. Επίσης βλέπω βελτίωση τόσο στον εάν είναι διαθέσιμο κατάλληλο τεχνικό προσωπικό όσο και στο πόσο εύκολο θα δοθεί μία τοποθεσία για γύρισμα ή πχ θα κλείσει ένας δρόμος για γύρισμα. Κάτι που δεν ήταν εύκολα πράγματα παλαιότερα. Η σημερινή κυβέρνηση νομίζω έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

Πελώνη: Αποκλείεται το καθολικό lockdown – Στο τραπέζι αλλαγές στον κωδικό 6

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι μηχανικοί μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία – Πότε ξεκινά η διαδικασία

Αναστολές Μαρτίου: Από σήμερα ξεκινά η υποβολή δηλώσεων