Εργασιακά

Αναστολές Μαρτίου: Από σήμερα ξεκινά η υποβολή δηλώσεων

  • newsroom


Το 50% των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις έχει «περάσει» από το καθεστώς της αναστολής από την έναρξη της πανδημίας

Με βάση το μοντέλο του Φεβρουαρίου, δηλαδή με υποχρεωτική προαναγγελία ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, στο σύστημα «Εργάνη» οι δηλώσεις για τις αναστολές του Μαρτίου.

Οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, θα πρέπει να δηλώσουν έως την Κυριακή 7 Μαρτίου τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε αναστολή για ολόκληρο το μήνα η κατά διαστήματα. Αποδεκτές είναι και οι δηλώσεις με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο από τις 8 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να τις προαναγγείλουν στο «ΕΡΓΑΝΗ» τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους. Για παράδειγμα, εργοδότης που θα δηλώσει αναστολή σύμβασης την Τρίτη 9 Μαρτίου, αυτή θα μπορεί να ισχύει από την Τετάρτη 10 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 9 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο εργασίας περίπου ένας στους δυο μισθωτούς στην χώρα, πέρασαν εδώ και ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημία (Μάρτιος 2020- Φεβρουάριος 2021) από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς, ο «διασώστης» και ο «γάιδαρος» του Ιωάννου!

Η ιστορική πτώση και το δυναμικό «comeback» των ρύπων

Lufthansa: Έμφαση σε Ελλάδα, Καραϊβική και Κανάρια το καλοκαίρι

 

Απόρρητο Απόρρητο