Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να υλοποιηθεί μια σημαντικού ύψους αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα επόμενα βήμα για την υλοποίηση του εγχειρήματος και το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για τη Lavipharm αποκαλύπτει μιλώντας στο newmoney o CFO του Ομίλου, Βασίλης Μπαλούμης.

Αναφέρεται στα οφέλη από το asset (σ.σ. διαδερμικό προϊόν κλονιδίνης για την υπέρταση) που αποκτά η Lavipharm, στις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο 5ετές business plan του Ομίλου, αλλά και στην πίεση που έχει ασκηθεί στη μετοχή λόγω της ΑΜΚ καθώς και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Κύριε Μπαλούμη, γιατί κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση κεφαλαίου και μάλιστα σε αυτό το ύψος (58 εκατ. ευρώ);

Η ΑΜΚ κρίθηκε απαραίτητη στο συγκεκριμένο ύψος γιατί αφενός η αξία του asset που θέλουμε να μεταβιβαστεί στη Lavipharm (σ.σ. διαδερμικό προϊόν κλονιδίνης για την υπέρταση) αποτιμάται στα 34 εκατ. ευρώ, αφετέρου τα υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο μαζί με το asset που αποκτούμε έχουν κριθεί απαραίτητα για την επόμενη ημέρα του Ομίλου, Παράλληλα, το άθροισμα αυτών των δύο ποσών επιτρέπει να μείνει και αμετάβλητο το ποσοστό του βασικού μετόχου.

Υπήρξε προτροπή και από τις πιστώτριες τράπεζες για την υλοποίηση της ΑΜΚ; Ο δανεισμός έπαιξε κάποιο ρόλο;

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας προφανώς αποτελεί και επιθυμία των τραπεζών, καθώς η Lavipharm θα γίνει ισχυρότερη, άρα θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της. Ωστόσο, η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της πρόθεσης του βασικού μετόχου να μεγαλώσει τον Όμιλο. Σε ότι αφορά στο δανεισμό της Lavipharm, εξυπηρετείται κανονικά. Το 2017 υπογράφηκε η συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανείου που περιλάμβανε τους όρους αποπληρωμής οι οποίοι έχουν τηρηθεί στο ακέραιο μέχρι σήμερα. Ούτε ένα ευρώ της ΑΜΚ δεν αφορά το δανεισμό του ομίλου.

Η απόκτηση του διαδερμικού προϊόντος αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού της Lavipharm έως το 2026. Τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο;

Η επένδυση για την απόκτηση του διαδερμικού προϊόντος αναμένεται ότι θα έχει και τα ανάλογα οφέλη και την ανάλογη αύξηση του EBITDA για τη Lavipharm τα επόμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο asset αναμένουμε να συνεισφέρει στο EBITDA του 2023 κατά περίπου 3,5 εκατ. Ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται το 2026 να φτάσει στα 7,3 εκατ. Ευρώ. Σε συνδυασμό με τα νέα υπό ανάπτυξη προϊόντα και τη συνεργασία με τη Zentiva στην Ελλάδα, στόχος είναι το 2026 οι πωλήσεις προ clawback και rebate να ξεπεράσουν τα 94 εκατ. ευρώ και το συνολικό λειτουργικό EBITDA της εταιρείας να ξεπεράσει τα 18,5 εκατ. Ευρώ.

Το προϊόν αυτό υπάρχει σχέδιο να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές;

Το συγκεκριμένο διαδερμικό προϊόν κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία. Στόχος μας είναι να το κυκλοφορήσουμε και σε άλλες αγορές της Ευρώπης μελλοντικά, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το business plan δεν περιλαμβάνει έσοδα από το συγκεκριμένο προϊόν για καμία άλλη χώρα μέσα στην 5ετία, παρότι αναμένεται να κινήσουμε τις διαδικασίες για να το αδειοδοτήσουμε. Χρειάζεται χρόνος ωστόσο για τις όποιες αδειοδοτήσεις, ενώ το μοντέλο διείσδυσης σε άλλες αγορές αναμένεται να είναι μέσω διανομέα. Όσες πωλήσεις πάντως προέλθουν από νέες αγορές είναι πέραν όσων έχουν προβλεφθεί στο business plan μας.

Τα υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ πως θα αξιοποιηθούν;

Θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη της Lavipharm. Στόχος είναι η αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου και του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης καθώς και ανάπτυξη – αδειοδότηση νέων προϊόντων. Όπως προανέφερα, δεν πρόκειται να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για κεφάλαιο κίνησης ή για αποπληρωμή δανεισμού.

Παρόλα αυτά και πέραν της έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση, το σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου αιφνιδίασε τουλάχιστον τους μετόχους, κάτι που αποτυπώθηκε στην πορεία της μετοχής στο Χ.Α.

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό της αύξησης σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα πρέπει να επενδύσουν ένα πολύ σεβαστό ποσό και σίγουρα πολλαπλάσιο από την αξία που έχουν ήδη. Αυτό ίσως λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάποιον μέτοχο που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επενδύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται και αυτός είναι ο λόγος, κατά τη γνώμη μου, για τον οποίο η μετοχή έχει δεχθεί πίεση.

Όσοι μέτοχοι αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, θα δουν μεν το ποσοστό τους να μειώνεται, ωστόσο θα παραμείνουν μέτοχοι σε μια οικονομικά ισχυρότερη εταιρεία. Παράλληλα στόχος είναι η διανομή μερίσματος από το 2024, κάτι που θα ωφελήσει περαιτέρω τους μετόχους.

Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση ποια είναι;

Στα μέσα του μήνα θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2022, τα οποία θα ενσωματωθούν στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης. Αμέσως μετά θα υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση.

Με ανάδοχο;

Ανάδοχος είναι η Ambrosia Capital. Η εκτίμηση είναι ότι – αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό μας – η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί με την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο τέλος Νοεμβρίου.

Υφίσταται ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές για συμμετοχή στην ΑΜΚ;

Όπως ειπώθηκε στη Γενική Συνέλευση, εάν μετά τις κατανομές νέων μετοχών βάσει των ασκηθέντων δικαιωμάτων προτίμησης και των δικαιωμάτων προεγγραφής, εξακολουθούν να υφίστανται αδιάθετες μετοχές, ο βασικός μέτοχος επιπλέον του ποσού των 34 εκατ. € με το οποίο διατηρεί το ποσοστό του στην εταιρεία, θα συμμετέχει τουλάχιστον με 1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον από νέους επενδυτές, αυτή τη στιγμή δεν έχει εγγράφως εκδηλωθεί. Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια δήλωση, αυτή θα γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό μέσω του ενημερωτικού δελτίου.

Διαβάστε ακόμη 

«Σφήνα» της H&M στην αγορά αθλητικών ειδών

ΡΑΕ: Επιστολή στη ΔΕΗ για την πορεία της εξόρυξης λιγνίτη

Ανοίγουν οι εργασίες της εξεταστικής στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις