Η Plum δεν χρειάζεται πλέον ιδιαίτερες συστάσεις, ούτε ο συνιδρυτής της και CEO, Βίκτωρ Τροκούδης.

Πρόκειται για μια καθιερωμένη startup «με ελληνικό DNA», η οποία φαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός αυξάνει την δημοτικότητά της για έναν πολύ απλό λόγο:

όποιος σε βοηθά να εξοικονομείς χρήματα, να τα αποταμιεύεις ή και να τα επενδύεις, ειδικότερα όταν συμβαίνει αυτό σε δύσκολες εποχές, π.χ. λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης ή του πληθωρισμού, σαφώς θεωρείται ευπρόσδεκτος στην καθημερινότητά σου.

Οι απόλυτοι αριθμοί επιβεβαιώνουν άλλωστε το αποτέλεσμα. Έως αυτή την στιγμή, όπως αναφέρει στο newmoney ο κ.Τροκούδης, οι χρήστες της εφαρμογής που παρέχει η Plum έχουν φτάσει στους 1,7 εκατ. σε όλη την Ευρώπη (σε Ε.Ε. και Βρετανία) και το ποσό που έχουν καταφέρει να «σώσουν» (automatic saving) από τον προσωπικό ισολογισμό «εσόδων-εξόδων» με μια καλύτερη διαχείρισή τους μέσω αυτής, ανέβηκε στα 2,27 δισ. €. και συνεχίζει.

Το σύντομο story της Plum: Η νεοφυής εταιρεία ξεκίνησε ως chatbot στο Facebook Messenger και σήμερα αποτελεί –μεταξύ άλλων- ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εγχειρήματα από το χαρτοφυλάκιο των VentureFriends σε διεθνές επίπεδο.

Ιδρύθηκε ως startup το 2016 με έδρα στο Λονδίνο από τον Β. Τροκούδη, πρώην στέλεχος της Wise, η οποία θεωρείται unicorn, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο INSEAD και από τις αρχές του 2023 η εφαρμογή της ενεργοποιήθηκε και στην Ελλάδα, όπου διατηρεί γραφεία, όπως και στη Λευκωσία της Κύπρου.

Πρόθεσή της, να ενισχύσει την επενδυτική κουλτούρα των Ελλήνων και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ.Τροκούδης «η παρουσία μας στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διευρύνεται, ιδίως μιας και η ανάγκη για μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα είναι πιο έκδηλη από ποτέ.».

Ενδεικτικά: οι κάτοικοι της Ελλάδας μπορούν να συνδέουν στην εφαρμογή τους λογαριασμούς τους από 10 μεγάλες τράπεζες και επιπλέον οι χρήστες της αποκτούν την δυνατότητα να επενδύσουν έως και σε 3.000 μετοχές των Χρηματιστηρίων των ΗΠΑ χωρίς προμήθεια.

(H συγκεκριμένη startup καθιέρωσε τις επενδύσεις σε μετοχές χωρίς προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη το 2022).

Η συζήτηση με τον CEO της Plum ξεκινά…

Καλημέρα σας κύριε Τροκούδη. Τα προηγούμενα στοιχεία για τις δραστηριότητες της Plum αποκάλυπταν ότι η εταιρεία σας είχε βοηθήσει 1,5 εκατ. περίπου άτομα να αποταμιεύσουν (ή να επενδύσουν) ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Μετά από μερικούς μήνες, τι λένε οι αριθμοί;

Η Plum είναι η απόλυτη εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης χρημάτων, η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να επενδύουν, να αποταμιεύουν και να διαχειρίζονται τις δαπάνες τους μέσω της αυτοματοποίησης.

Η Plum ξεκίνησε ως chatbot στο Facebook, όπου βοηθούσε τους χρήστες της να αποταμιεύουν χρήματα αυτόματα. Πρόκειται πλέον για μια ολοκληρωμένη εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης χρημάτων, η οποία έχει βοηθήσει τους χρήστες της να βάλουν στην άκρη πάνω από 2,27 δισ. €, από τη μέρα ίδρυσης της Plum, ενώ πρόσφατα ο αριθμός των χρηστών της σε όλη την Ευρώπη έφτασε τα 1,7 εκατομμύρια.

Θα μας περιγράψετε την εμπειρία σας από την πορεία της Plum στην ελληνική αγορά, όπου αν δεν κάνω λάθος η πλατφόρμα της άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου;

Η Plum άρχισε να λειτουργεί στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2023. Το ορόσημο αυτό ήταν σημαντικό για εμάς, αφού διατηρούμε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, εργοδοτώντας περισσότερο από 80 άτομα.

Η επίδραση της εφαρμογής μας στην Ελλάδα είναι θετική, καθώς βλέπουμε να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των Ελλήνων η ζήτηση για αυτοματοποιημένα εργαλεία που τους βοηθούν να αξιοποιούν περισσότερο τα χρήματά τους. Προς το παρόν, βασιζόμαστε στις συστάσεις από στόμα σε στόμα για να γνωρίσουμε την Plum στο κοινό. Ταυτόχρονα, εξοικειωνόμαστε καλύτερα με την τοπική αγορά για να βεβαιωθούμε ότι οι τεχνικές μάρκετινγκ που εφαρμόζουμε έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επικεντρωνόμαστε επίσης στο να αναπτύξουμε περισσότερο τα προϊόντα που προσφέρουμε στην αγορά αυτή, προσθέτοντας νέες λειτουργίες, κάνοντας την εφαρμογή ακόμη πιο φιλική προς τον χρήστη και δημιουργώντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο που θα βοηθήσει τους χρήστες μας στη διαχείριση των οικονομικών τους.

Πώς επιτυγχάνεται αυτή η αποταμίευση; Τι διαφορετικό, τι καινοτόμο παρέχει η fintech εφαρμογή σας σε έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να διαχειριστεί πιο αποδοτικά τα οικονομικά του;

Η Plum έχει έναν στόχο: να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα οικονομικά τους σε βάθος χρόνου, αξιοποιώντας περισσότερο τα χρήματά τους με τη βοήθεια της αυτοματοποίησης.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν χρήματα λόγω της οικονομικής αδράνειας. Γι’ αυτό το λόγο, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα αναλάβει τα πάντα για λογαριασμό τους. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σε ό,τι αφορά τα προσωπικά οικονομικά του είναι περισσότερη πρακτική στήριξη. Οι περισσότεροι έχουν συνήθως καλή πρόθεση όσον αφορά την αποταμίευση, αλλά απορροφώνται από τις απαιτήσεις της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής και ξεχνιούνται. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε την Plum.

Αυτό που μας διαφοροποιεί κατά βάση είναι η αυτοματοποίηση. Η Plum αυτοματοποιεί με τη βοήθεια έξυπνων αλγορίθμων πτυχές της προσωπικής οικονομικής διαχείρισης, τις οποίες οι άνθρωποι θεωρούν δύσκολες ή χρονοβόρες, και έτσι τους βοηθά να αποταμιεύουν, να επενδύουν, να προγραμματίζουν και να διαχειρίζονται τις δαπάνες τους.

Οι χρήστες μας στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργούν εβδομαδιαίες ή μηνιαίες αυτόματες καταθέσεις χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να επενδύουν από μόλις 1 € σε χιλιάδες μετοχές των ΗΠΑ. Με το πρόγραμμα συνδρομής “Pro” της Plum, οι χρήστες μπορούν να αποταμιεύουν χρήματα με τη βοήθεια των κανόνων αποταμίευσης της “Πρόκλησης των 52 εβδομάδων” και των “Βροχερών Ημερών”, με μόλις 2 € τον μήνα.

Ποια είναι τα σχέδια της Plum;

Στόχος μας είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να πολλαπλασιάζουν τα χρήματά τους, ειδικά στο πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων επιτοκίων.

Το πρόβλημα της οικονομικής αδράνειας καθίσταται όλο και πιο επιτακτικό. Ο κόσμος ζει σε συνθήκες πρωτοφανούς πληθωρισμού που έχει να δει εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη συρρικνώνονται όλο και περισσότερο. Οι νεότεροι άνθρωποι καλούνται ολοένα και συχνότερα να αναλάβουν το χρέος της διαχείρισης και επένδυσης των δικών τους χρημάτων προκειμένου να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα αποδόσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και αποσκοπούν στη δημιουργία πλούτου.

Σε ποιες χώρες ως τώρα έχει παρουσία η εταιρεία, σε ποιες σκοπεύει να επεκταθεί;

Το 2023, διπλασιάσαμε τον αριθμό των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Η Plum έχει πλέον παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιταλία.

Αυτήν τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στο να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων που προσφέρουμε στην Ευρώπη και στο να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις χώρες αυτές.

Ο κλάδος του fintech φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας εικόνα;

Ο κλάδος του fintech στην Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι εξαιρετικά δραστήριος. Η Ελλάδα έχει επίσης ένα ισχυρό οικοσύστημα το οποίο προσφέρει το απαραίτητο έδαφος, ώστε οι Έλληνες επιχειρηματίες να μπορούν να συναντιούνται, να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες.

Πεποίθησή μας είναι ότι εταιρείες όπως η Plum, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος αυτού. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ένταξή μας μεταξύ των 13 πιο υποσχόμενων εταιρειών υψηλής ανάπτυξης από την Endeavor.

Η αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank –η οποία κατέρρευσε πριν από κάποιους μήνες- σας είχε παράσχει, από ότι θυμάμαι, κάποια χρηματοδότηση. Ποιά ήταν η σχέση σας μαζί της;

Πέρσι ανακοινώσαμε ότι λάβαμε επιχειρηματικό δάνειο ύψους 5 εκ. £ από τη Silicon Valley Bank UK. Οι εγγυήσεις για το συνολικό ποσό αυτού του δανείου εξασφαλίστηκαν πριν από λίγο καιρό. Ίσως γνωρίζετε ότι η HSBC εξαγόρασε τη Silicon Valley Bank UK, με προστασία όλων των καταθέσεων των πελατών της.

Σε ποιο ύψος μέχρι στιγμής έχει φτάσει η χρηματοδότηση στην Plum και από ποιους επενδυτές;

Μέχρι τώρα, η Plum έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση άνω των 45 εκ. $. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Plum κατάφερε πέρσι να συγκεντρώσει 1,7 εκ. £ από περίπου 4.500 επενδυτές, αφού είχε προηγουμένως λάβει χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. £ από επιχειρηματικά δάνεια.

Έχετε δεχτεί πρόταση για την εξαγορά της Plum και αν ναι από ποιον; Αν όχι, ποια θα ήταν η απάντησή σας σε μια πιθανή οικονομική προσφορά; Θα γινόταν το deal;

Δεν είναι κάτι που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή. Η Plum επικεντρώνει όλες τις δυνάμεις της στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών της σχεδίων.

Διαβάστε ακόμη

Κωστής Χατζηδάκης: Μέση αύξηση 1.292 ευρώ για τους μισθούς στο Δημόσιο το 2024

Προσλήψεις: Έρχονται οι προκηρύξεις για τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Γιώργος Γλου: «Κληρώνει» ξανά για τη βίλα του στην Καστέλα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ