Της Στεφανίας Σούκη

“Ενδιαφερόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε για τη Forthnet”. Αυτό επεσήμανε πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, στην επίσημη ”πρώτη” του προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο όμιλος σκοπεύει να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-2020, ενώ ήδη από το 2008 έως σήμερα το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπρουμίδης επανέλαβε το αίτημα για ”θεμιτό ανταγωνισμό” στην αγορά κι ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα επιτρέπει τις επενδύσεις επί ίσοις όροις.

Οσον αφορά ειδικά τη Forthnet, όπως ανέφερε «Η όλη διαδικασία έχει διαρκέσει πολύ, από το 2014, οπότε κατατέθηκε η αρχική προσφορά. Οι συνθήκες σε μία διετία δεν είναι ίδιες, δεν πρέπει αυτή η κατάσταση να παρατείνεται επ’ αόριστον και γι’ αυτό δώσαμε τώρα μία ακόμη παράταση ενός τριμήνου ώστε να υπάρξει μία κατάληξη. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνω εγώ από την πλευρά της Vodafone είναι ότι δεν η πρόταση που έγινε το 2014 δεν είναι μονόδρομος και, όσο περνάει ο καιρός, οι συνθήκες αλλάζουν προς το χειρότερο για μία θετική εξέλιξη. Θα πρέπει οι δύο πλευρές- πωλητής και δυνητικός αγοραστής- να συμφωνήσουν σε ένα ποσό ως προς την αποτίμηση, επομένως αν μέσα στο επόμενο τρίμηνο καταστεί εφικτή μία συμφωνία, έχει καλώς, αν όχι, τότε πάμε σε άλλες λύσεις. Μιλάμε σποραδικά με τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet και αναμένουμε από αυτές ουσιαστικά να μας πούν πώς βλέπουν το όλο θέμα».

Οι επενδύσεις

Οσον αφορά τις επενδύσεις, το νέο επενδυτικό πλάνο της Vodafone, 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016- 2020 αφορά στην:

• Ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής & σταθερής για την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την παροχή νέων δυνατοτήτων στους καταναλωτές
• Ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεόρασης για την δημιουργία του πιο ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της ελληνικής αγοράς
• Αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών με προγράμματα και τεχνολογίες που δίνουν αξία στον πελάτη
• Αναβάθμιση του δικτύου λιανικής της Vodafone, για τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης των καταναλωτών σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και την στήριξη συνεργατών και τοπικών κοινωνιών

«Η Vodafone τοποθετείται δυναμικά ως στρατηγικός επενδυτής σε κρίσιμες εθνικές υποδομές. Οδηγούμε την αγορά μπροστά και επενδύουμε, όπου το θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τον ανταγωνισμό και τις τεχνολογίες με μακρινό χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο κ. Μπρουμίδης. «Μπορούμε να συμβάλλουμε στην πορεία της χώρας προς την εποχή των υψηλών ταχυτήτων και να προσφέρουμε στην οικονομία, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες τις καλύτερες τεχνολογίες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους», προσέθεσε.

«Η Vodafone θέλει να γίνει ένας καθολικός πάροχος και σε όλη την Ευρώπη επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής. Συνολικά 30 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι συνδεδεμένα σε δίκτυα που ελέγχονται από τη Vodafone, ενώ στην Ελλάδα έχουμε την στρατηγική να προχωρήσουμε σε επενδύσεις νέας γενιάς, (κινητή 4G αλλά και σταθερής σε οπτική ίνα). Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες των legacy δικτύων- ο χαλκός είναι πλέον περιορισμένων δυνατοτήτων και χρειάζονται επενδύσεις από πολλούς παρόχους και θεμιτός ανταγωνισμός.

Εχουμε τη διάθεση, την στρατηγική και τα κεφάλαια να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα θεσμικό περιβάλλον που να επιτρέπει σε περισσότερους παρόχους να κάνουν επενδύσεις, να μην ακολουθούμε πολιτικές που οδηγούν σε μονοπωλιακές καταστάσεις. Ζητάμε, ως ένας διεθνής όμιλος, ένα θεσμικό και επενδυτικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει το θεμιτό ανταγωνισμό», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε ότι «γενικότερα στην αγορά όταν συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, συρρικνώνεται και η κατανάλωση, άρα και η τηλεφωνία. Περιμέναμε το ίδιο να συμβεί και με τα capital controls, ωστόσο υπήρξε μία ανθεκτικότητα στην αγορά, την οποία ελπίζουμε να δούμε και τώρα, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις δε θα είναι τόσο σημαντικές».

Ο κ. Μπρουμίδης πάντως επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τους φόρους στον κλάδο, έστω κι αν είναι η τρίτη φθηνότερη στις τιμές των υπηρεσιών φωνής, με τη μείωση από το 2008 να αντιστοιχεί σε ένα 80%.

«Από το 2008 έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στη χώρα: Είμαστε ένας ισχυρός πάροχος συνολικών υπηρεσιών επικοινωνίας με κύκλο εργασιών 848 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015- 2016, ερχόμαστε στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων σε νέες συνδέσεις σταθερής για τα δύο τελευταία τρίμηνα του οικονομικού έτους (εξαιρουμένου του ΟΤΕ), ενώ έχουμε 73% αύξηση στη χρήση δεδομένων».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια η εταιρεία, σήμερα η Vodafone απασχολεί 3.280 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους, ενώ παράλληλα στηρίζει 12.000 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία. Ταυτόχρονα με τις επενδύσεις που ξεπερνούν το €1.5 δισ. από το 2008, η Vodafone συμβάλει θετικά και στην ελληνική κοινωνία, διαθέτοντας πάνω από 3.5 εκατ. σε κοινωνικούς σκοπούς από το 2010.