Με αποτυχία έληξε η προσπάθεια της X (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ να ακυρώσει νόμο της πολιτείας της Καλιφόρνιας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, ο οποίος απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γνωστοποιούν τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν και απορρίπτουν αναρτήσεις στις πλατφόρμες τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το περιφερειακό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας με μια απόφαση οκτώ σελίδων, στις οποίες ο δικαστής Γουίλιαμ Σαμπ αναφέρει:

«Παρόλο που η απαίτηση για την υποβολή αναφορών δείχνει να επιφέρει σημαντικό βάρος συμμόρφωσης για τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η απαίτηση αυτή δεν μοιάζει αδικαιολόγητη ή υπερβολική».

Η εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό της απόφασης στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η X έχει δεχτεί πυρά σχετικά με τους κανόνες για το περιεχόμενο, με πολλές εταιρείες να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την πλατφόρμα. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο Reuters πριν δύο μήνες, από τον Οκτώβριο 2022 που ανέλαβε την εταιρεία ο Έλον Μασκ, τα διαφημιστικά έσοδά της στις ΗΠΑ παρουσιάζουν κάθε μήνα πτώση κατά τουλάχιστον 55% σε ετήσια βάση.

Ακόμη, η X δέχεται πυρά και στην Ευρώπη, όπου η ΕΕ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι διεξάγει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις, που εν μέρει έχουν σχέση με αναρτήσεις μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ -μετά από τις οποίες πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από ψεύτικες φωτογραφίες και αναρτήσεις παραπληροφόρησης.

Η έρευνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA), ενώ η X ανακοίνωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμμόρφωση με την DSA και τη συνεργασία στη σχετική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη

Το deal που «γέννησε» τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στις κατεψυγμένες ζύμες (pics)

Κλιματική κρίση: Το χιόνι μειώνεται και η αγωνία μεγαλώνει για τα χιονοδρομικά κέντρα

Γαλλία: Πάνω από 90.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου κινητοποιούνται για την Πρωτοχρονιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ