Με απτό πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας, αναρτώνται αυτή τη στιγμή πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια κεντρικών αξόνων.

Εν αναμονή του νέου πακέτου ακινήτων που θα βγάλει στην αγορά η Bain Capital, η Εθνική Leasing βγάζει στην αγορά δύο ακίνητα αξίας 42 εκατ. ευρώ στην οδό Μιχαλακοπούλου και στην λεωφόρο Συγγρού.

Δεν πρόλαβε καλά- καλά να κλείσει ένας μήνας από την ημέρα που έκλεισε το Odeon Starcity, στη λεωφόρο Συγγρού και στο κτίριο, το οποίο έχει περιέλθει στην Εθνική Leasing, αναρτήθηκε πωλητήριο.

Το νούμερο που ζητείται ως ελάχιστη τιμή προσφοράς για το ακίνητο αντιστοιχεί στα 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πολυώροφο κτίριο, κέντρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης επί της λεωφόρου Συγγρού 111 με χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, όπου λειτουργούσε ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας το Odeon Starcity.

Tο κλείσιμο του πολυκινηματογράφου στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν ουσιαστικά «παράπλευρη απώλεια», δεδομένου ότι το ακίνητο αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας εξυγίανσης της Δρομέας Ακινήτων Α.Ε. του ομίλου Κοντέλη, όπως αυτή είχε κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, εξ’ ού και το κλείσιμο του πολυκινηματογράφου, ο οποίος μισθωνόταν από την Δρομέας Ακινήτων. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 7.900 τμ και υπόγειων χώρων 12.800 τ.μ. και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφανείας άνω των 2,5 στρεμμάτων.

Η Δρομέας Ακινήτων δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων, έχοντας αναπτύξει από την περασμένη δεκαετία ουκ ολίγα κτίρια καταστημάτων και γραφείων, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας και αποθηκευτικούς χώρους.

Η εταιρεία ήλθε αντιμέτωπη με την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς real estate, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης υψηλές ζημιές. Πίσω στο παρελθόν, η μεγάλη στροφή του ομίλου Κοντέλλη (με σημαντική παρουσία τότε στα αυτοκίνητα και όχι μόνο) στα ακίνητα είχε γίνει την περασμένη δεκαετία, εν έτει 2007, δεδομένης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ομίλου τότε, με μία εμπορική αξία, στο ξεκίνημα της κρίσης, κοντά στα 230 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στους μισθωτές των ακινήτων του ομίλου έχουν βρεθεί, πέραν της Odeon, από παλιά, ονόματα όπως οι Media Markt, Fiat Auto Hellas, Glaxo Smithkline, UCB Pharma, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος κ.λ.π.

Για το ακίνητο επί της λεωφόρου Συγγρού το οποίο είχε συνδεθεί με την Odeon, οι κινήσεις από πλευράς της Εθνικής Leasing έγιναν με …συνοπτικές διαδικασίες, όπως και τώρα όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι διαδικασίες πώλησής του. Αν και η αγορά του θεάματος έχει υποστεί -και αυτή- σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της κρίσης με μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, το «λουκέτο» για τον πολυκινηματογράφο της λεωφόρου Συγγρού, ήλθε, κατά τις πληροφορίες, σε μία συγκυρία λίγο πρίν το «άνοιγμα» της νέας σεζόν, ενώ ακόμη και τώρα η Odeon εξακολουθεί να ενημερώνει τους πελάτες της ότι «ο κινηματογράφος Odeon Starcity θα παραμείνει κλειστός λόγω προβλήματος».

Aπό την πλευρά της, η Odeon Entertainment, η οποία έχει στην ομπρέλα της τη διαχειρίση των κινηματογράφων, παρά τις κινήσεις συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης, είχε μείωση τζίρου το 2018 στα 13,5 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ το 2017 και ζημιές μισού εκατ. ευρώ, με τον ορκωτό να εφιστά την προσοχή και να θέτει θέμα ουσιώδους αβεβαιότητας για την εταιρεία.

Ξανά προς πώληση τα γραφεία του ΔΟΛ

Στην αγορά βγαίνει ξανά το κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Μετά από προηγούμενες προσπάθειες που απέβησαν άκαρπες, η Εθνική Leasing, από την πλευρά της ιδιοκτήτριας, εκκινεί εκ νέου τις διαδικασίες, αυτή τη φορά για την πώληση του ακινήτου με ένα ελάχιστο τίμημα στα 22 εκατ. ευρώ. Η εγγύηση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Οκτωβρίου είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου 80 είναι πολυώροφο, έχει συνολική επιφάνεια 14.957 τ.μ και έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο επιφάνειας 1.985 τ.μ., ενώ πλέον παραμένει κλειστό. Η τελευταία προσπάθεια για την αξιοποίησή του είχε γίνει την περασμένη άνοιξη και αφορούσε τη μακροχρόνια μίσθωσή του με ένα ελάχιστο ενοίκιο ύψους 115 χιλ. ευρώ το μήνα, ωστόσο δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος με την αγορά να θεωρεί το μίσθωμα υψηλό. Σημειώνεται ότι πέραν της χρήσης γραφείων, η Εθνική Leasing έχει δεχθεί κρούσεις στο παρελθόν για την αξιοποίηση του ακινήτου ακόμη και ως ξενοδοχείο.

Τα πρώην γραφεία του Οργανισμού είχαν περιέλθει στην Εθνική Leasing, στις αρχές της δεκαετίας το 2010, όταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη είχε υπογράψει συμφωνία πώλησης κι επαναμίσθωσης μετά την περίοδο 12ετίας (sale&leaseback) έναντι 26 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου 80 και Παπαδιαμαντοπούλου, θεωρείται, αυτή την στιγμή από τα λίγα, μεγάλα, αυτοτελή και πιο καινούρια κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Έστω κι αν έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες, μη επιτυχημένες προσπάθειες για την αξιοποίησή του, η συγκυρία θεωρείται τώρα πιο θετική, με την επιπλέον παράμετρο της έλλειψης μεγάλων γραφειακών χώρων ως «προϊόν» αυτή την στιγμή για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων της πρωτεύουσας.

Ο ΔΟΛ είχε μετακομίσει στο εν λόγω ακίνητο προ δεκαπενταετίας περίπου, ενώ στις αρχές της κρίσης είχε κριθεί σκόπιμο να προχωρήσει, τότε, στη συμφωνία sale&lease back με την Εθνική Leasingσε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητάς του.