Ευρώπη

Άμστερνταμ: Τα ρομποτικά σκάφη – ταξί ξεκινούν κούρσες στα κανάλια (vid)

  • newsroom


Τα Roboat μετά από μερικές αλλαγές στα deck τους μπορούν επίσης να συλλέξουν απορρίμματα, ακόμη και να προσκολληθούν μεταξύ τους φτιάχνοντας γέφυρες και πλατφόρμες

Η ηλεκτροκίνηση δεν περιορίζεται στα αυτοκίνητα. Τα ρομποτικά σκάφη Roboat ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις διαδρομές τους στα κανάλια του Άμστερνταμ και θα χρησιμοποιούνται είτε σαν ταξί από μόνιμους κατοίκους και τουρίστες, είτε για τη μεταφορά φορτίων.

Τα Roboat δημιούργησε το εργαστήριο CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) του MIT σε συνεργασία με το Senseable City Laboratory και το Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Το ρομποτικό σύστημα θαλάσσιων μεταφορών βρίσκεται πλέον στην τρίτη φάση του (Roboat III) και μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σε ποτάμια και κανάλια που βρίσκονται εντός πόλεως.

Το Roboat III είναι ένα αυτόματο ρομποτικό σκάφος με δυνατότητα να μεταφέρει έως και πέντε άτομα ή φορτίο βάρους μέχρι 15.000 κιλά.

Κινείται μόνο ηλεκτρικά, με αυτονομία μέχρι και δέκα ώρες, ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί στα κανάλια του Άμστερνταμ.

Επίσης, το Roboat συλλέγει στοιχεία για το περιβάλλον γύρω του, χρησιμοποιώντας κάμερες και την τεχνική Lidar (Light Detection And Ranging), προκειμένου να φτιάχνει χάρτες και να βρίσκει την πιο κατάλληλη πορεία για τις μετακινήσειες του.

Το τελευταίο τού επιτρέπει να κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αποφεύγοντας εμπόδια που βρίσκονται γύρω του, αλλά και κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Μάλιστα, εκτός από τη χρήση τους ως ταξί, τα Roboat μετά από μερικές αλλαγές στα deck τους μπορούν επίσης να συλλέξουν απορρίμματα, ακόμη και να προσκολληθούν μεταξύ τους φτιάχνοντας γέφυρες και πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: «Συναγερμός» από το ΑΠΘ για το ιικό φορτίο στα λύματα (vid & διαγράμματα)

Euromedica: Προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης – Έρχεται αλλαγή επωνυμίας

Τροπολογία – Στις 36 ή 72 δόσεις και οφειλές που έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση