Την πιθανή κατάργηση του προγράμματος της «Golden Visa» στην Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που διανύει το δέκατο έτος έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο του.

Το πρόγραμμα «Golden Visa» ή αλλιώς Άδεια Διαμονής για Επενδυτική Δραστηριότητα σε υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέχει δικαίωμα παραμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς, ενώ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας για αύξηση των τιμών και των ενοικίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών συστημάτων.

Στην Πορτογαλία, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από ξένους, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητη περιουσία. Φέτος οι κανόνες άλλαξαν, για να ανακατευθυνθούν οι επενδύσεις από μια γεμάτη χρήματα αγορά ακινήτων στις μεγάλες πόλεις σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Μιλώντας στο Web Summit της Λισαβόνας, τη μεγαλύτερη εκδήλωση τεχνολογίας στην Ευρώπη, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι αρκετά προγράμματα χορήγησης βίζας που προσφέρονται από την Πορτογαλία επανεξετάζονται τώρα, και η Golden Visa είναι ένα από αυτά.

«Μάλλον έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο που ήταν να εκπληρώσει και, αυτήν τη στιγμή, δεν δικαιολογείται πλέον να το διατηρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σε δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε ο Αντόνιο Κόστα, η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Πορτογαλία επιθυμεί να συνεχίσει να είναι μια χώρα ελκυστική, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόσφατο νόμο της -που θεσπίστηκε τη Δευτέρα- ο οποίος δημιουργεί τη λεγόμενη βίζα για ψηφιακούς νομάδες. Αυτή επιτρέπει σε αλλοδαπούς με υψηλό μηνιαίο εισόδημα από εξ αποστάσεως εργασία να ζήσουν και να εργαστούν από την Πορτογαλία για έναν χρόνο.

Η Κομισιόν έχει καλέσει τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα πώλησης ιθαγένειας σε επενδυτές, προγράμματα που το ευρωπαϊκό μπλοκ κρίνει εδώ και χρόνια ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η Βρετανία απέσυρε τις Golden Visa για πλούσιους επενδυτές τον Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών για εισροή ρωσικών παράνομων χρημάτων, λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επέφερε άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά αλλά οι φόβοι παραμένουν – Οι επιλογές των επενδυτών

CNBC: Νέα αύξηση των επιτοκίων της FED – Τον Μάρτιο θα «κλείσει» ο κύκλος

ΟΛΠ: Ειδική εκδήλωση στον Πειραιά για τη συνεργασία με τη Viking Cruises (pics)