Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αναμένεται να προχωρήσει η Fed στην σημερινή της συνεδρίαση δίνοντας στίγμα προθέσεων για το πώς θα προχωρήσει. Στη συνέχεια θα δώσει… σήμα ότι θα μπορούσε να μειώσει τις αυξήσεις, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το CNBC.

Οι αγορές προετοιμάζονται για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης , αλλά οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό πριν κλείσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο, εκτιμά το CNBC.

«Πιστεύουμε ότι βαδίζουν για να φτάσουν στο τελικό σημείο. Εκτιμούμε ότι τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν σήμερα κατά 75 μονάδες, αλλά θα ανοίξουν την πόρτα σε μια υποχώρηση στις αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μάικλ Γκέιπεν , επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of America.

Ο Γκέιπεν είπε ότι αναμένει από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να υποδείξει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου ότι η Fed συζήτησε την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά δεν δεσμεύτηκε σε αυτό. Αναμένει επίσης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο. «Η συνάντηση του Νοεμβρίου δεν είναι πραγματικά για τον Νοέμβριο. Είναι για τον Δεκέμβριο», είπε ο Αμερικανός αναλυτής. Αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο 4,75% έως 5% έως την άνοιξη, και αυτό θα είναι το τελικό της επιτόκιο . Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης σήμερα θα αυξήσει το εύρος των επιτοκίων των Fed Funds στο 3,75% έως 4%, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ήταν από μηδέν έως 0,25%.

«Η αγορά είναι πολύ προσηλωμένη στο γεγονός ότι η αύξηση θα είναι 75 μονάδες τον Νοέμβριο, 50 τον Δεκέμβριο, 25 την 1η Φεβρουαρίου και μετά πιθανώς άλλες 25 μονάδες τον Μάρτιο», δήλωσε ο Τζούλιαν Εμάνουελ, επικεφαλής στον τομέα μετοχών και παραγώγων στην Evercore ISI. «Στην πραγματικότητα, η αγορά ήδη πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει, και από την άποψή μου, δεν υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ να είναι κάτι πιο τρελό από αυτό», πρόσθεσε ο αμερικανός αναλυτής.

Ορισμένοι αναλυτές βασίζονται σε στοιχεία όπως η αναμενόμενη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου και η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών (παρά τα απογοητευτικά στοιχεία των Big Tech), δεδομένα τα οποία προδιαθέτουν για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed. «Εάν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά μόλις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, η αγορά θα καταγράψει ράλι», τόνισε η Νικόλ Ουέμπ, στέλεχος της Wealth Enhancement Group.

Ο Πάουελ, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley θα θελήσει να κρατήσει τις επιλογές του ανοιχτές μέχρι τον Δεκέμβριο. «Παρά την πιθανή δημιουργία ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε μια προσπάθεια αποφυγής των λαθών του παρελθόντος ο Πάουελ ενδέχεται να μη δώσει αυξημένο βάρος στις εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού και να καθυστερήσει περαιτέρω τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», τόνισαν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη

Απασφαλίζει ο Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει μπίζνες με ναρκωτικά»

Οι ευχές για το Dark, η Amazon στο Κορωπί, ο Ρόκας και η Lamda, ο όμιλος Μήτση πιάνει λιμάνι και η ΤΕΡΝΑ… βγάζει μάτια 

Με τρακτέρ και drone στα χωράφια: Η ελληνική start-up που βελτιώνει την αγροτική παραγωγή (pics)