Πρώην στέλεχος της BNP Paribas, ο οποίος κέρδισε με δικαστική απόφαση, περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ (4,9 εκατομμύρια δολάρια) λόγω άδικης απόλυσης στο Παρίσι, ενημερώθηκε από τους δικαστές ότι δεν μπορεί να κρατήσει τα χρήματα επειδή είχε ήδη χρησιμοποιήσει παρόμοια επιχειρήματα για να λάβει πολύ μικρότερη αποζημίωση σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έλαβε την εν λόγω απόφαση την περασμένη εβδομάδα, αφού ζήτησε τη συμβουλή δικαστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση ανατρέπει τη νίκη του Bertrand Lavigne το 2019 στο εφετείο του Παρισιού και ολοκληρώνει μια δεκαετία προσφυγών στη Γαλλία.

Κατά την απόλυσή του το 2013, ο Lavigne εργαζόταν στο Λονδίνο, με σύμβαση που είχε συναφθεί στη Γαλλία, για να διευθύνει μια ομάδα traders.

Τελικά, η επιλογή του του να θεμελιώσει τη αγωγή του με βάση προηγούμενη απόφαση βρετανικού δικαστηρίου ότι η απόλυσή του ήταν καταχρηστική, γύρισε εναντίον του.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας αποφάνθηκε στις 6 Μαρτίου ότι οι ισχυρισμοί του ήταν «μη αποδεκτοί» δεδομένου ότι «σχετίζονταν με τη σύμβαση εργασίας του στον ίδιο εργοδότη» όπου του επιδικάστηκαν ως αποζημίωση, 81.175 λίρες Αγγλίας (104.330 δολάρια). Πρόκειται για το μέγιστο νομικά επιτρεπόμενο ποσό, που επιδικάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τέτοιες περιπτώσεις.

Το εφετείο του Παρισιού ωστόσο, που δεν είχε τέτοιους περιορισμούς, διέταξε την BNP να του καταβάλει σχεδόν 2,8 εκατ. ευρώ που σχετίζονταν με την απόλυσή του και επιπλέον 1,77 εκατ. ευρώ που αφορούσαν μη καταβληθέντα αναβαλλόμενα μπόνους.

Η BNP δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις. Ο Lavigne αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Για τον Lavigne, το οδυνηρό αποτέλεσμα έρχεται περισσότερο από μια δεκαετία αφότου η BNP τον απέλυσε μετά από μια 15ετή καριέρα στο Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη, η οποία σταμάτησε εν μέσω έρευνας για τη χειραγώγηση αυστραλιανού δείκτη αναφοράς.

Βρετανός δικαστής για εργατικές διαφορές αποφάνθηκε αργότερα ότι δεν υπήρχαν «λόγοι» που να υποδηλώνουν οποιοδήποτε παράπτωμα εκ μέρους του και δήλωσε ότι «η ακεραιότητά του είναι πέρα από κάθε αμφιβολία». Με αφορμή αυτό το πόρισμα, ο Lavigne κατέθεσε αγωγή στη Γαλλία για να ζητήσει περαιτέρω αποζημίωση.

Κατά την διάρκεια της δίκης ο Lavigne δήλωσε ότι πέρασε σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να κερδίζει χρήματα αφότου έχασε τη δουλειά.

Τα επιχειρήματά του έπεισαν το εφετείο του Παρισιού, το οποίο τόνισε στην απόφασή του το 2019 ότι ο Lavigne είχε «υποστεί πολύ σοβαρή ζημία από υλικής, επαγγελματικής και ηθικής άποψης» λόγω της «αβάσιμης» απόλυσης.

Διαβάστε ακόμη

Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Γερμανία: Γιατί είναι «απρόθυμη» να επενδύσει στο εξωτερικό (γράφημα)

Xiaomi: Πότε λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ